Starity

Minden álláskereső félelme: a visszautasítás

2023. április 23. 13:01   |   

Az álláskeresés, még ha önszántunkból is válunk munkanélkülivé, azaz mi magunk mondunk fel, mindenképpen egy nagyon szenzitív időszak az ember életében. Még ha vannak is anyagi tartalékok, akkor is ott van a félsz, mi van, ha nem találunk időben munkát? Mi van, ha rosszul választunk? Vagy mi van, ha nem minket választanak?

hirdetés
Minden álláskereső félelme: a visszautasítás

Az elutasítás senkinek sem jó, és még akkor is fájó élmény, ha esetleg mi magunk sem szerettünk volna annál a cégnél abban a munkakörben dolgozni. Mai cikkünkben egy kicsit szeretnénk felvértezni azokat, akik mostanában készülnek állást keresni.

Keressünk a megfelelő helyen, pályázzunk ügyesen!

A visszautasítást és a vele járó kudarcélményt sajnos nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, éppen ezért fontos, hogy a megfelelő helyen keresgéljünk, például a PecsAllas álláshirdetési portálján. Az itt szereplő cégek ugyanis figyelnek a kiválasztási folyamatokra, megbízhatóak és igyekeznek minél korrektebb eljárásban részesíteni minden jelentkezőt.

A megfelelő állásportálokon való keresés szavatolja a tisztességes bánásmódot, ezért kerüljük el a nevenincs oldalak hanyagul megírt hirdetéseit!

Bár nem lehet nemleges válasz nélkül megúszni, ha figyelünk, hogy a képességeinknek, a végzettségünknek és a tapasztalatainknak megfelelő álláshirdetésekre jelentkezzünk, akkor egész jól tudjuk csökkenteni a kikosarazás kockázatát.

Üljünk át a másik székébe!

Teljesen természetes hozzáállás, hogy csak saját magunkra gondolunk, amikor állást keresünk. Ellenben a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha néha egy kicsit kívül helyezzük magunkat a saját helyzetünkön, és a HR-es vagy a toborzást végző személy szemével nézzük a történetet. Ez ugyanis sokszor magyarázatot adhat arra, hogy miért nem érkezik válasz.

Van, hogy a toborzó nagyon elfoglalt, és még nem jutott el odáig, hogy jelezzen mindenkinek, de gyakran megesik az is, hogy kitolják a jelentkezési határidőt, így a jelentkezésünk még feldolgozás alatti státuszban van. Sőt, a mai gazdasági helyzetben az sem meglepő, ha időközben mégis úgy határoz a vezetés nem vesznek fel több embert, megpróbálják házon belüli átcsoportosítással megoldani az üresedés kérdését.

Láthatjuk hát, nem minden az, aminek látszik, ezért érdemes türelmesnek és empatikusnak lenni, még ha ez olyan nehéz is!

Vezessünk nyilvántartást!

Ha a megpályázott állásainkat egy táblázatban vezetjük, akkor látni fogjuk honnan várunk még visszajelzést, honnan és esetleg milyen indokkal kaptunk nemleges választ. Ezekből kiderülhet az is akár, hogy valamit mi magunk rontunk el a jelentkezés vagy épp az állásinterjú során. Rámutathat arra is, hogy bár soknak érezzük, igazán kevés visszautasításban vagy hallgatásban van részünk.

Akárhogy is van, fontos tudni, hogy az elutasítás nem a személyünknek szól, egészen egyszerűen nem feleltünk meg az elvárásoknak itt. Majd máshol meg mi leszünk a nyerők. Ezért kell menni előre, és újabb és újabb állásokat megpályázni a PecsAllas.hu oldalán!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

munka állás pécs
hirdetés

Ajánlott cikkek