Starity

Hogyan optimalizálhatjuk az önéletrajzunkat, hogy az kiemelkedő legyen?

2023. április 23. 14:02   |   

Manapság egy-egy munkakörre több száz önéletrajzot küldenek be, így ha a CV-nk 30 másodperc figyelmet kap, akkor már szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Főként ezért is van szükség arra, hogy minél figyelemfelkeltőbbé tegyük, amelyhez a mai cikkünkben hoztunk néhány tippet.

hirdetés
Hogyan optimalizálhatjuk az önéletrajzunkat, hogy az kiemelkedő legyen?

Alakítsuk át az önéletrajzunkat a kívánt szerepkörhöz!

A szabványos önéletrajzok vagy motivációs levelek, amelyeket az interneten találunk, ma már egyszerűen nem működnek. A KaposvarAllas weboldalon és az egyéb állásportálon meghirdetett különböző szerepkörök ugyanis más-más készségeket igényelnek, legyen szó interperszonális, elemző, vezetői vagy kommunikációs készségekről, ezért ennek megfelelően kell személyre szabni a CV-nket.

Emeljük ki az általunk kínált előnyöket!

Legyen szó akár a tapasztalatainak dióhéjban történő összefoglalójáról vagy a pozícióhoz szükséges tudásunkról, ügyeljünk arra, hogy ezeket a szekciókat mindig az önéletrajz felső részén jelenítsük meg. Ezzel ugyanis egyből felhívhatjuk az olvasó figyelmét arra, hogy mi teszi egyedivé a jelentkezésünket, és miért érdemes minket is számításba venni.

Adjuk hozzá a folyamatban lévő információkat!

Például, ha az általunk megpályázott munkakör olyan idegen nyelv ismeretét igényli, amellyel még nem rendelkezünk, de már elkezdtünk órákat venni a szükséges bizonyítvány megszerzése érdekében, akkor ezt az információt is nyugodtan írjuk bele az önéletrajzba.

Ne nyújtsuk túl hosszúra a mondandónkat!

Tudjuk, hogy ez rendkívül nehéz, de meg kell próbálnunk kiszűrni a lényeget, és velősen fogalmazni. Egyik toborzó sem fogja ugyanis elolvasni az önéletrajzunkat, hogy ha több oldalon keresztül is tart.

Kukába az általános fogalmazással!

Ahogy számunkra sem mond sokat a versenyképes fizetés vagy a fejlődési lehetőség kifejezés egy álláshirdetésben, úgy a munkáltató sem tud mit kezdeni a semmitmondó szófordulatokkal az önéletrajzban. 

Ahelyett tehát, hogy olyan szavakkal dobálóznánk, mint amilyen például az eredmény-orientált, hívjuk segítségül a számokat, és fordítsuk őket az előnyünkre. Leírhatjuk például a kulcs hatékonysági mutatókat, az általunk irányított csapat méretét, és hogy a kitűzött célokat hány százalékban sikerült elérnünk a korábbi cégünknél. 

Ne felejtsük el ellenőrizni a helyesírást!

Miután sikerült összeállítani az önéletrajzunkat, fontos, hogy olvassuk át többször is, mivel csak így tudjuk kiszűrni a helyesírási és a gépelési hibákat. Sőt érdemes lehet még egy harmadik felet is megkérni, hogy nézze át a teljes dokumentumot, mielőtt elküldjük.

A fentiek figyelembevételével olyan önéletrajzot dobhatunk össze, amely garantáltan átjut majd a rostán, és, ha az interjún is remekelünk, akkor nagy az esélyünk arra, hogy elnyerjük a pozíciót. Bármit is hozzon a jövő, arról semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk, hogy a CV-nk mindig naprakész legyen. Hiszen, ha nem az aktuális információkat tartalmazza, akkor jelentősen csökken az esélyünk arra, hogy elnyerjük álmaink állását.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek