Starity

Ami nincs Budapesten, az nem is létezik

2023. április 23. 14:02   |   

A főváros méretéből és központi elhelyezkedéséből adódóan sokkal több lehetőséggel kecsegteti az álláskeresőket, mint az ország bármelyik másik települése. Persze ez nem országspecifikus dolog, aligha létezik olyan főváros, ami ne a legnagyobb és legnépesebb város volna.

hirdetés
Ami nincs Budapesten, az nem is létezik

Talán éppen ez az, ami annyi embert vonz ebbe a csodás városba, kezdve az egyetemistáktól egészen a felnőttkorú dolgozókig. Mai cikkünkben annak járunk utána, miért annyira más munka szempontjából Budapest.

Multik és hazai cégek sora vár minket

Ha megnézzük a budapestallas.hu által kínált munkalehetőségeket, látni fogjuk, hogy itt biztosan mindenki talál magának állást. Nem elég, hogy minden munkaerőpiaci szegmens szép számmal képviselteti magát, de még válogatni is lehet: rész- vagy teljes munkaidőben szeretnénk dolgozni, távmunkát keresünk, vagy megelégszünk csupán heti egy-két nap home office-szal. 

Sőt, arról is dönthetünk, hogy igazi multi feelinget szeretnénk-e, vagy jobban esik a csendesebb kisvállalkozások nyugodtabb és emberségesebb légköre.

Természetesen érdemes figyelni a helyet is, hiszen jó, ha a lakóhelyünk közelében tudunk maradni. Ez persze nem minden esetben valósul meg, de mégis törekedni kell arra, hogy minél kevesebbet kelljen közlekedéssel töltenünk.

Fontos, hogy minden szempontot alaposan körbejárjunk, hiszen csak így tudunk felelősségteljes döntést hozni a munkavállalást illetően.

Számoljunk az utazással is!

Az egyik legnagyobb hátránya a városnak a mérete, hiszen ebből kifolyólag lehet, hogy a város másik felén találjuk meg álmaink állását. Ha pedig így van, akkor jön a mérlegelés: megéri-e reggel 1,5 óra és este 1,5 óra utazás, vagy inkább keressünk tovább?

Míg ez egy kisvárosban nem kifejezetten jelent problémát, és a helyiek talán egy picit el is vannak kényeztetve, a környező falvakban élő emberek sokkal könnyebben veszik fel a tempót, hiszen ők eddig is kénytelenek voltak ingázni.

Saját preferenciáink alapján tudunk dönteni: eltöltjük-e az ingázás óráit olvasással, tanulással; megengedhetjük-e magunknak, hogy ennyi időre kiessünk a családi életből és még megannyi felmerülő kérdés vár megválaszolásra.

A lakhatás kérdését se feledjük!

Sok vád éri a bérek közötti különbségeket vidék kontra főváros között, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy rengeteg ide költöző eleinte albérletezik. Azaz sokkal magasabb megélhetési költséggel kell számolnia, mint annak, aki esetleg vidéken ingatlannal rendelkezik, vagy akár a szülei házában tud élni.

Éppen ezért, amikor arra adjuk a fejünket, hogy a Budapestállás oldalán szemezgetjük a számunkra érdekesnek tűnő lehetőségeket, akkor mindenképpen számoljunk a lakhatással és az utazással is! Ha így teszünk egyből látni fogjuk, hogy megéri-e váltani.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek