Starity

5 mozgásforma, amiért megéri felállni a kanapéról még a legfárasztóbb nap után is

2023. május 06. 18:06   |   

Tudjuk jól, hogy amikor az ember hazaér az egésznapos munka-ügyintézés-bevásárlás után, már csak arra vágyik, hogy egy kicsit pihenjen – általában passzívan. Nem is beszélve arról, hogy az otthoni teendők is csak gyűlnek, amíg mi más kötelességeket teljesítünk. Fontos azonban, hogy mindezek mellett is nap mint nap szakítsunk időt magunkra, az egészségünkre. Ennek szerves része a rendszeres testmozgás is, ami rövid és hosszú távon egyaránt jót tesz nekünk.

hirdetés
5 mozgásforma, amiért megéri felállni a kanapéról még a legfárasztóbb nap után is

De mégis mi motivál majd minket arra, hogy felkeljünk a kanapéról, és a távirányító helyett a sportcipőnket kapjuk fel? Nos, például az, ha tudjuk, milyen előnyökkel jár a rendszeres testmozgás – és pluszban találunk egy izgalmas, testhezálló mozgásformát is magunknak!

Ezért érdemes csinálni!

Először is fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi mindent kaphatunk a rendszeres sportolástól. Megerősíthetjük például a csontjainkat, illetve az ízületeink is hosszabb távon maradnak egészségesek. Így elkerülhetjük egyebek mellett a később kialakuló térdproblémákat, amelyek akár térdprotézis beültetéséhez is vezethetnek. De a sport által javul az állóképességünk, több lesz az energiánk, sőt: a szívünk is tovább maradhat egészséges, ami a hosszú élet kulcsa. Nem is gondolnánk, de a rendszeres mozgás még a látószerveinknek is jót tesz, de javítja a tartásunkat és a bőrünk is szebbé válhat általa.

De nem csak fizikai előnyöket tapasztalhatunk: az aktív életmódot élők alapvetően kevésbé stresszesek és kevésbé tapasztalnak hangulatingadozásokat. A sporttal megelőzhetjük emelett a kognitív leépülést és a demenciát – lelassíthatjuk ezt a rettegett folyamatot. Mindemellett általánosan pozitívan befolyásolja a hangulatunkat és segít abban, hogy nyugodtabban aludjunk. Sőt, mindezek tetejében még a kreativitást is képes fokozni!

Megéri tehát megtalálni azt a sportot, amit szeretünk annyira, hogy heti több alkalommal – ideális esetben minimum háromszor – is kedvet kapjunk hozzá. Nézzünk néhány példát, ami beválhat!

5 mozgásforma, amitől megjön a kedvünk a sporthoz

Ahhoz, hogy hosszú távon is kitarthassunk az aktív életmód mellett, az első lépés a tökéletes sport – jobb esetben sportok – megtalálása. Az alábbi izgalmas mozgásformák között biztosan megtaláljuk azt, ami motivál majd minket a hétköznapokban!

Görkorcsolya

Az 1980-as években élte fénykorát a görkorcsolya, amikor is mindenki duplasoros korikkal szelte a pályákat neonszínű ruhában, miközben üvöltött a diszkózene. Ma már kevés ilyen helyet találhatunk, de ez a sport önmagában, mindenféle díszlet nélkül is szuper! Először persze rá kell éreznünk az ízére, hogy elkerüljük a baleseteket, de amint kényelmesen érezzük magunkat a kerekeken, már mehetünk parkokba, illetve az utcára is. Amikor pedig már a gurulás jól megy, elkezdhetünk trükköket is gyakorolni, ami nemcsak menő, de jól át is mozgatja az embert!

Röpladbda

Azoknak, akiket inkább a csapatsport vonz, remek választás lehet a röplabda – főleg nyáron, amikor strandröplabda-szezon van! Egy-egy edzés során szocializálódhatunk, átmozgathatjuk a teljes testünket, ráadásul megtapasztalhatjuk a verseny izgalmát is. Ha viszont emellett döntünk, soha ne feledjük el a bemelegítést, mert komoly sérüléseket is elszenvedhetünk!

Squash

Ha nem annyira vágyunk nagy társaságra, de azért szeretnénk megosztani valakivel a mozgás – és a verseny! – örömét, akkor a squash ideális lehet számunkra. A fallabda nem számít egyszerű sportnak, hiszen elképesztően gyorsan pörögnek az események, és az összes izmunkat igénybe veszi a játék. Egy-egy meccs után garantáltan kimerülünk majd, és este elégedetten dőlhetünk el végre a kanapén.

Tollaslaba

Ugyanez a helyzet a tollaslabdával is: párosan a legjobb játszani, mégpedig a szabad levegőn, mondjuk egy kellemes, parkos környezetben. A tollaslabdában az is szuper, hogy akár a gyerekekkel is játszhatjuk, ők is garantáltan élvezni fogják!

Vízi aerobik

Sokan esküsznek a vízben való mozgásra, hiszen ez nemcsak jobban megdolgoztatja a testet az ellenállás miatt, de az ízületekre is kímélően hat. Ha tartunk az ízületi kopástól, és mindenképp szeretnénk elkerülni a baleseteket, hogy később ne kelljen például térdprotézis-műtéttel számolnunk, érdemes tehát valamilyen vízi mozgásformát választani. Ha az úszást már unjuk, érdemes egy próbát tenni a vízi aerobikkal! Ez az úszás, az erőnléti edzés, valamint a korrekciós torna elemeit vegyíti, általában csoportos foglalkozás formájában. Szól a zene, loccsan a víz, motivál az edző: ezt nem akarjuk majd kihagyni, mindegy, mennyire vagyunk fáradtak!

Teszteljünk!

Ha szeretnénk megtalálni azt a sportot, ami igazán testhezálló, először is ki kell próbálnunk mindent, ami szimpatikus lehet. Nézzük meg, hogy melyik az, amelyiket igazán élvezzük, és vágjunk bele! Még jobb, ha több olyan aktív elfoglaltságot is találunk, amit kedvelünk, hiszen ezeket kombinálva garantáltan nem unjuk majd meg egykönnyen a rendszeres edzést!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek