Starity

Hogyan készüljünk fel egy állásinterjúra?

2023. május 20. 14:02   |   

Az állásinterjúra való felkészülés kulcsfontosságú ahhoz, hogy az álláskereső magabiztosan és hatékonyan tudjon kommunikálni a munkáltatóval. Az alábbi cikkben segítséget adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet felkészülni az állásinterjúra.

hirdetés
Hogyan készüljünk fel egy állásinterjúra?

Az alapos felkészülés a sikerhez vezető út része

Amikor felkelti az érdeklődést a DebrecenAllas Job Portál felületen egy álláshirdetés, akkor alaposan ismerjük meg az állásleírást és a cég profilját! Az állásinterjú előtt érdemes alaposan megismerni a betöltendő pozíciót, a céget, a történetét és a feladatkörrel kapcsolatos elvárásokat. Ezen információk segítenek abban, hogy pontosabban megértsük, hogy mire keresik az ideális jelöltet.

Fogalmazzuk meg a válaszokat ugyanis az állásinterjú során gyakran előfordul, hogy a munkáltató olyan kérdéseket tesz fel, amelyekre előre is fel lehet készülni. Érdemes átgondolni, hogy milyen válaszokat adnánk a gyakran előforduló kérdésekre, például: miért jelentkeztünk erre a pozícióra, mi a legnagyobb erősségünk vagy gyengeségünk, milyen munkakörnyezetben érezzük jól magunkat, stb.

A gyakorlás segít abban, hogy magabiztosabbá váljunk az interjú során. Kérjünk segítséget barátoktól vagy családtagoktól, akik eljátsszák a munkáltató szerepét és gyakoroljunk interjúkat. Ez segít abban, hogy megtanuljuk, hogyan kell megfelelően válaszolni a kérdésekre és hogyan kell magabiztosan kommunikálni.

Az is számít, mit viselünk

Válasszunk megfelelő öltözéket, mert a dress code is fontos. Az öltözék stílusa az adott munkakör és a vállalat kultúrájához igazodjon. Általános szabály, hogy a visszafogottabb öltözék mindig jobban működik és elengedhetetlen, hogy az álláskereső tiszta és rendezett legyen.

Legyünk proaktívak!

Érdeklődjünk a cégről! Az interjú előtt érdemes megismerni a vállalatot, az általa végzett munkát és a munkakörülményeket. Az interneten található információk segíthetnek abban, hogy megismerjük a céget, de érdemes lehet kapcsolatba lépni korábbi munkatársakkal vagy ügyfelekkel, akik többet tudnak mondani a cégről.

A proaktivitás rendkívül fontos tulajdonság, mert azt mutatja, hogy az álláskereső nemcsak reagál a kérdésekre, hanem a kezdeményezést is átveszi. 

Ismertessük a terveinket! Mutassuk meg, hogy terveket és célokat tűzünk ki magunk elé. Ha konkrét elképzeléseink vannak a munkáról, akkor ne féljünk elmondani azokat. Ez azt mutatja, hogy a jövőre nézve motiváltak vagyunk, és valóban érdekel minket az állás.

Készüljünk kérdésekkel! Ezek lehetnek a cégről, az állás körülményeiről, az elvárásokról vagy a lehetőségekről. Az interjúztató láthatja, hogy proaktívan gondolkodunk, és tényleg érdeklődünk a munka iránt.

Mutassuk meg, hogy kreatívak és ötletesek vagyunk! Ha vannak konkrét elképzeléseink, hogyan tudnánk segíteni a céget, akkor ne féljünk azokat is elmondani. A proaktivitás és az ötletesség azt mutatja, hogy képesek vagyunk együttműködni és aktívan hozzájárulni a célok eléréséhez.

Ha alaposan felkészülünk és magabiztosan jelenünk meg az interjún, biztosak lehetünk a sikerben!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek