Starity

Létezik laktózmentes, tejmentes, vegán sajt?

2023. május 24. 13:01   |   

A tejtermékek többségénél igen, szerencsére létezik “mentes” alternatíva, azonban sokan úgy vélik, hogy még napjainkban is kihívást jelent megtalálni ezen termékeket, például a sajtok esetében. De mit is jelent pontosan a laktózmentes, tejmentes helyettesítő és mikor indokolt?

hirdetés
Létezik laktózmentes, tejmentes, vegán sajt?

Az alábbiakban kitérünk a sajtok ezen speciális csoportjaira, illetve arra is, hogy milyen alapanyagokból készülnek a MamaVita webshop tejtermékei között is elérhető növényi sajtok, valamint miért előnyös a fogyasztásuk. 

Laktózmentes vagy tejmentes változat? 

Amikor egészségügyi indok miatt nem fogyaszthatunk klasszikus tejterméket, természetes, hogy minden opciót szeretnénk felkutatni, ami számításba jöhet. Az egyik eset, amikor laktózérzékenység áll fenn, ilyenkor a tejcukor-intolerancia okán kizárólag laktózmentes termékek fogyaszthatók. A tejallergia esetében pedig a tejben található fehérje, a kazein vált ki allergiás reakciókat. 

Szerencsére ez utóbbira is létezik megoldás, méghozzá a “tejmentes” növényi sajtok képében. A MamaVita webshop tejtermékek kínálatából kedvünkre szemezgethetünk laktózmentes és vegán opciókból egyaránt. 

A tejmentes sajtok készülhetnek gabonákból, hüvelyesekből, melyekhez kókuszzsírt és további ízesítő komponenseket is hozzáadnak. A vegán sajt tehát nem állati tej alapú, hanem leginkább szóját vagy kókusztejet használnak fel a készítése során. 

Azonban mindig ellenőrizni kell az összetevőket, ugyanis a szója alapú akár tartalmazhat tehéntejfehérjét amiatt, hogy megfelelő olvadási képességekkel rendelkezzen, ez esetben viszont a tejallergiások számára nem jelent járható utat. Az említett alapanyagok mellett magfélékből is előállítható növényi termék, például napraforgó, makadámia dió, tökmag, ezek pedig a szójára érzékenyek számára kínálnak alternatívát. 

Melyek a növényi tejtermékek fogyasztásának előnyei?

A vegán sajtok elterjedése lehetőséget teremt a laktózérzékenyek, vegetáriánusok és vegánok számára is, hogy lemondás helyett csupán alternatív termékre cserélődjön az egyik legjelentősebb élelmiszer, amelyet oly sok módon, annyiféle ételhez fogyasztunk a mindennapok során. Gondoljunk például a tésztafélékre, az egyszerű szendvicsekre, a sütőben sült egytálételekre. 

A növényi étrend mellett szól, hogy általuk kevesebb zsírt fogyasztunk, illetve ezen élelmiszerek javarészt alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek.

Láthatjuk, hogy bőségesek a választási lehetőségeink, hiszen a hüvelyesekből, gabonákból készült tejmentes változatok akkor is remek opciónak bizonyulnak, ha nem egészségügyi okok miatt, hanem személyes elhatározásból döntünk a növényi étrend mellett. 

Speciális alapanyagokból ízletes finomságok

Napjainkban már nem állhat utunkba szinte semmi, hiszen megannyi mentes alapanyag és élelmiszer elérhető, melyek épp úgy táplálóak és sokféleképpen felhasználhatók. 

Az erre szakosodott webshopokból, mint például a MamaVita ráadásul könnyedén beszerezhetjük az éppen szükséges hozzávalót a következő finom fogásunkhoz. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek