Starity

Készülj a túrázáshoz praktikus kellékekkel!

2023. június 20. 19:07   |   

Itt a jó idő, ilyenkor sokan indulnak el túrázni, kempingezni. Azonban ahhoz, hogy komfortosan érezd magad, sok hasznos kellékre lesz szükséged. Röviden végigvesszük, miket érdemes beszerezned, akár az autós, akár a gyalogos kirándulást választod.

hirdetés
Készülj a túrázáshoz praktikus kellékekkel!

Érdemes olyan boltot keresni, ahol egy helyen megtalálható minden kellék a túrázáshoz, az Ajándéktárgyközpont webáruházban például sok hasznos holmi kapható, és ezekre logót, emblémát is kérhetsz, így még személyesebbé tudod tenni ezeket a tárgyakat.

1. Hátizsák

Az első és legfontosabb dolog talán egy nagy méretű hátizsák beszerzése, amibe sok minden belefér. Jó, ha vízhatlan anyagból készül, mert bármikor eleredhet az eső, és nem szerencsés, ha a váltóruhád is csurom vizes lesz.

Válassz olyan típust, aminek több kisebb rekesze van, így el tudod különíteni a ruhát az ennivalótól, a kulacsot a telefontól. Jó, ha a hátizsák háta és vállpántja párnázott, így kevésbé lesz megterhelő cipelni hosszú távon a súlyt.

Szín és méret tekintetében is nagy a választék, biztosan meg fogod találni a tökéletes darabot.

2. Hálózsák

A másik fontos dolog a kempingezés során a hálózsák. Ha sátorban, faházban alszol, akkor nem is maradhat el. Mivel ennek is több típusa létezik, érdemes átgondolni, melyik lesz a legpraktikusabb.

A múmia hálózsákok például lefelé szűkülnek, cserébe viszont jól melegítenek. Kapucnijuk a fejet is védi. A négyszögletes hálózsák teljesen kicipzározva akár takaróként is használható. A töltet lehet természetes - például kacsatoll, libatoll - vagy szintetikus. Ez utóbbi általában poliészter alapanyagú, amely kevésbé jól melegít, és több helyet is foglal, de kedvezőbb áron kapható.

Érdemes tudni, hogy léteznek egy, két, három, négy és öt évszakos hálózsákok is, nem mindegy tehát az sem, mikor indulsz útnak. Nyárra az egy évszakos hálózsák lesz a megfelelő, ez a legkisebb súlyú. Körülbelül 10 fokig nyújt kellemes érzetet, ha ennél hidegebb a hajnal, akkor érdemesebb két évszakos hálózsákkal felszerelkezni. Az öt évszakos, vagy más néven téli hálózsák már inkább az edzettebbeknek való, -20 foknál javasolják. Ha télen mész sátorozni, akkor ezt válaszd!

3. Esőkabát

Mindenképpen legyen nálad esőkabát is, ha gyalog indulsz neki egy hosszabb távnak, illetve a hegyekben túrázol. Az esőkabát sokkal praktikusabb megoldás az esernyőnél ilyen esetekben, ezért ezt is szerezd be az Ajándéktárgyközpont oldalán!

4. Apróságok

Sokszor az apró kiegészítőkön múlik a kényelem. Ne feledkezz meg az olyan hasznos dolgokról sem, mint az elemlámpa, ami nagyon jó szolgálatot tud tenni éjszaka a sátorban, de az esti túrázáson is. A reggeli készülődésre is gondolj: rozsdamentes acélból készült bögre, evőeszköz készlet, kemping zsebkés mindig legyen nálad.

5. Kényelmes ruházat

Talán mondanunk sem kell, hogy a kényelmes ruházat elengedhetetlen: a jó túracipő és a baseballsapka alapkellék, de érdemes lehet esetleg fényvisszaverő ruházatot is vinned, hogy a sötétben ne essen bajod. Az erdőben vagy az út szélén bandukolva is legyél észlelhető mások számára, vigyázz magadra!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek