Starity

Az optimális keréknyomás figyeléséről nem tanácsos megfeledkezni

2023. július 11. 14:02   |   

Mennyire problémás dolog az optimális keréknyomás folyamatos ellenőrzése az autónknál? Egyáltalán megéri-e erre rászánni az időt és energiát? Mennyit nyerhetünk rajta, hogyha tudatosak vagyunk a kérdésben, és nem leszünk restek időnként megnézni a nyomás értékét?

hirdetés
Az optimális keréknyomás figyeléséről nem tanácsos megfeledkezni

Mennyit számít, hogy megvan-e az optimális keréknyomás az autógumikban?

Természetesen sokat. Többet, mint azt az autósok zöme gondolja, legalábbis a tapasztalatok erről árulkodnak. Ha valaki tényleg a lehető legjobbat szeretné kihozni a választott szettből, igazán nem nagy munka odafigyelni erre a szempontra.

Legyen szó akár az Olcsobbgumi.hu webshop személygumi, 4x4 SUV gumi, kisteherre való abroncs változatairól téli, nyári vagy négyévszakos kivitelben. Ha a nyomás nem megfelelő, akkor a kerekek nem a legideálisabb módon érintkeznek a talajjal.

Hogy miért lesz ez problémaforrás? Azért, mert így magasabb lesz a gördülési ellenállás, kényelmetlenül megnő az üzemanyag-fogyasztás, ráadásul a kormányozhatóság drasztikusan romlik, és hogy még egy gond adódjon hozzá mindehhez, mindeközben még a futómű is károsodik.

Mennyire macerás az optimális keréknyomás folyamatos nyomon követése?

Egyáltalán nem kell attól tartani, hogy bármiféle bonyolult procedúrával jár a dolog. Az ellenőrzéshez többféle forgatókönyv is szóba jöhet ráadásul. A legegyszerűbb, ha beszerzünk egy szimpla mérőeszközt, ami akár a csomagtartóban is elfér.

Így amikor csak esedékessé válik a mérés, néhány perc alatt végig tudjuk járni mind a négy kereket, és máris tudni fogjuk, stimmelnek-e az értékek. De még erre a legfeljebb néhány ezer forintos beszerzésre sincs feltétlenül szükség.

Merthogy gyakorlatilag minden egyes benzinkúton adott a lehetőség az ellenőrzésre. Vagy egy mobil hordozható eszközzel vagy egy telepített kompresszorral. Sőt, ha a nyomás nem megfelelő, akkor másodpercek alatt tudunk is fújni a kerekekbe.

Az optimális keréknyomás fenntartásának nulladik lépése

Értelemszerűen nem lehet fenntartani az ideális nyomásértéket, hogyha nem ismerjük magát a célszámot. Viszont a jó hír, hogy ennek a kiderítése egyáltalán nem nagy rejtély. Pikk-pakk ellenőrizhető a vezetőoldali ajtónál, az autó használati utasításában vagy akár az interneten is.

Jellemzően a 2,1-2,3 bar közötti számok azok, amelyek az optimális tartomány alsó és felső végpontjait képezik. Hogyha ebben a szakaszban tudjuk tartani az értéket konzisztens jelleggel, az tekinthető egyfajta kedvező alapnak.

Lényeg, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzés fontosságáról. Pláne akkor, hogyha hosszabb útra készülünk. Ezáltal gondoskodhatunk róla, hogy lehetőség szerint a legjobb legyen a gumiabroncsok érintkezése a talajjal, biztosítva ezáltal a kedvező fogyasztást és menet közbeni biztonságot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

nyomás kerek gumi
hirdetés

Ajánlott cikkek