Starity

Esetek, amikor nem térít a lakásbiztosítás

2023. július 11. 14:02   |   

A lakásbiztosítás egy fontos pénzügyi termék, amely védelmet nyújt lakóingatlanunkban bekövetkező váratlan események és károk ellen. Azonban fontos megértenünk, hogy ennek is vannak határai és kizárási feltételei. Bizonyos esetekben nem fog téríteni a lakásbiztosítás, és fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a kivételekkel és korlátokkal. Ebben a cikkben áttekintjük, milyen esetekben lehet számítani arra, hogy a lakásbiztosítás nem fogja fedezni a károkat.

hirdetés
Esetek, amikor nem térít a lakásbiztosítás

Általános kopás és elhasználódás

A lakásbiztosítás nem terjed ki az idővel járó kopásra és elhasználódásra. Például, ha a ház tetőszerkezete elöregszik és szivárog a csapadék, vagy a falakon repedések jelentkeznek az idő múlásával, akkor ezek a károk nem lesznek fedezve általa.

Felülvizsgálnád a meglévő csomagodat, vagy teljesen új lakásbiztosításra lenne szükséged? Szerencsére már mindezeket online is megteheted az otthonod kényelméből anélkül, hogy a nyitvatartási időhöz kellene alkalmazkodnod.

Hanyag karbantartás

Az előzőekhez viszonylag szorosan kapcsolódik. Ha a kár oka a tulajdonos hanyagságából vagy a megfelelő karbantartás elmulasztásából ered, akkor a lakásbiztosítás valószínűleg nem térít a károkért. Például, ha az ingatlan tulajdonosa nem gondoskodik a megfelelő vízelvezetésről, az eresz vize pedig kimossa a talajt a ház egyik oldalán, és süllyedés jön létre, a biztosító nem fog téríteni.

Szándékos károkozás vagy bűncselekmények

A lakásbiztosítás nem téríti azokat a károkat, amelyeket a tulajdonos szándékosan okozott. Egyes esetekben ez akár a biztosítási csalás fogalmát is kimerítheti, ami azonkívül, hogy a kár meg nem térítését vonja maga után, még törvénybe is ütközik, ami miatt hosszú és költséges jogi procedúrának nézhet elébe az elkövető.

Nem engedélyezett vagy üzleti tevékenységek

A lakásbiztosítás lakossági felhasználásra szól, így nem fogja fedezni az üzleti tevékenységekhez vagy más, nem engedélyezett célokra használt ingatlanban bekövetkező károkat. Ha valaki az otthonát üzleti tevékenységekhez használja, akkor külön vállalati vagy kereskedelmi biztosításra van szüksége.

Fontos tehát, hogy alaposan átolvassuk a lakásbiztosítás feltételeit, és tisztában legyünk a kizárási feltételekkel. Minden biztosító társaság eltérő lehetőségeket és kizárásokat kínálhat, ezért ajánlott részletesen megismerni a választott biztosítási termék részleteit. Továbbá, ha különleges kockázatokkal rendelkező ingatlannal rendelkezünk (például árvíz- vagy földrengésveszélyes területen), érdemes megfontolni a kiegészítő biztosításokat, amelyek lehetővé teszik ezeknek a kockázatoknak a lefedését.

Végül, mindig fontos konzultálni egy biztosítási szakértővel vagy a biztosító társasággal, hogy teljes körű információt kapjunk a lakásbiztosításunk terjedelméről és korlátairól. Ez segíteni fog minket abban, hogy okos döntéseket hozzunk a lakásunk védelme érdekében.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek