Starity

A rögzítés instant megoldásai csörlőzés esetén

2023. július 23. 15:03   |   

Hogyan oldható meg a csörlőzés és a rögzítés olyan helyzetekben, amikor váratlanul ért minket a probléma, és nincs kéznél a legjobb megoldásnak számító heveder? Milyen alternatív ötlettel lehet ilyenkor eredményesen dolgozni?

hirdetés
A rögzítés instant megoldásai csörlőzés esetén

Meglepő, hányan kénytelenek szembesülni ezzel a kérdéskörrel akár az erdőn, akár másfajta terepviszonyok között. Emiatt lehet igencsak hasznos a cikk végig olvasása. Máris következnek tehát az alternatív ötletek a masszív rögzítés, illetve hatékony problémamegoldás jegyében.

A rögzítés fontossága, hogyha csörlőzés a feladat

Bizonyosan nem meglepő, hogy valamilyen rögzítést szolgáló megoldásra mindenképp szükség van, ha az alapesetben kézenfekvő favédő heveder nincs kéznél. Ami ugyebár egyszerre ad erőtartalékot, miközben a fák törzsét is védi.

Gond egy szál se, másképp is megoldható, hogy például a Maconwinch webáruház csörlő palettájának egy-egy modelljéből a legtöbbet hozzuk ki. A kulcs a kreativitás és annak a leleményes megtalálása, ami még biztonságos megoldás.

Sok autó csomagtartójában akad viszont vontatókötél. Fizikai paraméterek alapján viszonylag széles, nagy szakítószilárdságú anyagból készül, miközben autók húzására találták ki. Csörlőzéshez persze nem olyan jó, mint a favédő heveder, de S.O.S. helyzetben megteszi.

Még egy alternatíva a rögzítéshez, szorult helyzetekben

Bizonyos szituációkban egy hagyományos fém lánc is tökéletesen megfelel. Például olyankor, amikor nincs a közelben fatörzs. Vagy olyankor, amikor bármely oknál fogva nem tudunk hagyományos módon csatlakozni rá.

A fém lánc akkor is segíthet kikerülni a bajból, amikor egy kidőlt fára szeretnénk csatlakozni a hatékony csörlőzés érdekében. Vagy akkor is jól jöhet, amikor valamilyen különleges, szabálytalan alakú tárgyat szemelünk ki a rögzítéshez, a csatlakozáshoz.

Nem megfeledkezve az olyan tárgyakhoz való csatlakoztatás lehetőségeiről, amelyek csúszósak vagy nehezen hozzáférhetőek. Ha a csomagtérben van egy hozzáférhető fém lánc, az önmagában fél sikernek számít.

A csörlőzés sikere gyakran a helyzetfelismerésen múlik

Magyarul észre kell venni azt, hogy a szorult helyzetben milyen tereptárgyak állnak rendelkezésre. Ha jól körülnézünk, gyakorlatilag mindig észre lehet venni olyan dolgot, amire csatlakozhatunk.

A rögzítés stabilitása és biztonsága persze elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamat mentes legyen a problémáktól. A felkészültség sosem árt, ennek jegyében célszerű favédő hevedert tartani a csomagtérben.

Az eszköz szilárdsága, strapabíró jellege és anyaga tökéletes alapot szolgáltat a művelet sikeréhez. Méghozzá olyan formában, hogy a rögzítéshez használt fák kérgét is védeni tudja. Sőt, a művelet végén nekünk sem lesz gondunk azzal, hogy a hevedert kiszabadítsuk a helyéről.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek