Starity

Ne üljünk rajta sokáig! A legfontosabb tudnivalók az aranyérről

2023. szeptember 16. 14:02   |   

Az irodai munkák és az ülő életmód egyre nagyobb mértékű térnyerésével az aranyeresek száma is ugrásszerűen megnőtt. Így vált korunk népbetegségévé, mely rendkívül kellemetlen a benne szenvedőknek. De hogyan lehet eldönteni, hogy a végbéltáji vérzés aranyeret vagy esetleg valami mást jelez?

hirdetés
Ne üljünk rajta sokáig! A legfontosabb tudnivalók az aranyérről

A sokoldalú proktológia

A végbél megbetegedéseivel a proktológia foglalkozik, mely a sebészet egy külön ága. Nemcsak az aranyeret, hanem a végbélnyílás-sipolyt, a végbélnyílás-repedést is meg lehet állapítani a vizsgálatok során. Az Affidea Magyarország proktológiai szakrendelésén biztosak lehetünk benne, hogy pontos diagnózist kapunk.

E betegségek ugyanis könnyen összekeverhetőek nemcsak a páciensek által, de még orvosi körökben is. Erre az ok a tünetek hasonlósága. A késleltetett diagnózis azonban csak növelheti a problémát: akár különböző, fájdalmas bőrbetegségek, esetenként daganatok kialakulását is elősegítve. Ne habozzunk kivizsgáltatni magunkat, ha fájdalmat érzünk odalent!

Ezt érdemes tudnunk az aranyérről

Társadalmunk ⅔-a küzd vele valamilyen szinten. Az aranyeresség a végbélnyílásnál található, a székletünk megtartásában kulcsfontosságú érfonat visszérszerű tágulata. Ez szabályozza a kontinenciát, így ha gondunk van vele, az számos kellemetlen tünetben megnyilvánulhat. Például a vérzésben, a viszketésben és a székelési nehézségekben. Azonban ez sem minden esetben igaz: általában csak a külső aranyér hat fájdalmasnak, a belső nem. 

Ám szakember híján mi, otthon nem valószínű, hogy megfelelően meg tudjuk állapítani, mi okozza a tüneteket. Vérezni ugyanis, sajnos, a rosszindulatú daganatok is tudnak, vagy a végbélnyílás bármely más betegsége is.

Hogyan kezelhető?

Ha már megszületett a diagnózis a kivizsgálás során, az aranyérre leggyakrabban kúpokat, helyileg ható vagy szájon át szedhető gyógyszereket kapunk. Amennyiben belső aranyerünk van és még nem előrehaladott állapotú, egy felhelyezett gumigyűrű ligatúrával érhető el, hogy elhaljon és kilökődjön. 

Azonban ha már súlyos, kívül és belül egyaránt jelen lévő aranyérrel küzdünk, ott csak a műtét segíthet. Ennek a módja a helyi érzéstelenítés utáni kimetszés. Emellett, amennyiben többfélével is rendelkezünk, melyek nagyok, egy speciális készülékkel leköthetőek az aranyerekhez kapcsolódó értörzsek. Így az aranyerek vértartalma és nyomása is csökkenthető.

A legfontosabb viszont mégis az, hogy megelőzzük a problémát. Fogyasszunk rostokban bővelkedő táplálékokat; emellett ússzunk, vagy végezzünk más, aerob testmozgást napi szinten! Az ülő- és az állómunka, a túlsúly, az elhízás, a várandósság vagy épp a kevés mozgás ugyanis kedvez az aranyér kialakulásának. Így lényeges, hogy mindezt ellensúlyozzuk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek