Starity

148 nap után végre véget ért a hollywoodi írók sztrájkja

2023. szeptember 27. 12:12   |   Szerző: SzilviD

Új, 94 oldalas szerződést értek el, amely korlátozza az AI használatát, illetve magában foglalja a kompenzáció javítását.

hirdetés
148 nap után végre véget ért a hollywoodi írók sztrájkja
Fotó: Flickr / Eric Appel

Hivatalosan is véget ért az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének sztrájkja. A Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP) kötött új szerződésről szóló előzetes megállapodást követően a WGA West és a WGA East egyhangúlag megszavazta, hogy szerdán 12:01-kor felhagynak a sztrájkkal. A döntés pedig azt jelenti, hogy a forgatókönyvírók ismét felvehetik a munkát. 

A WGA bemutatta a teljes 94 oldalas szerződést, amely tartalmazza a jobb fizetési feltételeket, valamint a televíziós írószobák minimális létszámának előírását. Szintén szerepelnek benne a mesterséges intelligencia (AI) írói felhasználására vonatkozó korlátozások.

A megállapodás értelmében az AI nem írhat helyettük és írhat irodalmi anyagokat, illetve az AI által generált anyagok nem minősülnek forrásanyagnak. Bár egy író dönthet úgy, hogy írói szolgáltatásai során használ mesterséges intelligenciát - feltéve, hogy a vállalat beleegyezik, és az író betartja a vállalat irányelveit -, maga a vállalat nem követelheti meg az olyan mesterséges intelligencia-szoftverek használatát, mint a CHatGPT.

Eközben a vállalatnak tájékoztatnia kell az írót arról, ha a rendelkezésére bocsátott anyagokat mesterséges intelligencia segítségével állították elő, vagy ha azok mesterséges intelligencia által generált anyagokat tartalmaznak.

A WGA sztrájkjának vége azt jelentheti, hogy bizonyos műsorok újra elindulhatnak, de más produkciók továbbra is várakoznak a színészek sztrájkja miatt.

via Koimoi

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek