Starity

Ledöbbentek a dolgozók: 90 év után került vissza egy kötet egy New York-i könyvtárba

2023. október 17. 05:05   |   Szerző: Four

Először azt hitték, hogy rossz könyvtárt hívott a nő, akinél a regény volt.

hirdetés

90 évig kallódott egy könyv, mire visszakerült oda, ahonnan 1933-ban kivették: a New York-i Larchmont Közkönyvtárba.

Az említett alkotás Joseph Conrad "Ifjúság" című kötete volt, és egészen pontosan 1933. október 11-én kölcsönözték ki.

Végül a virginiai Joanie Morgan találta meg a nevelőapja holmijai között, és júliusban felhívta a Larchmont könyvtárat, majd szeptemberben elpostázta a könyvet, amely ezzel az intézmény leghosszabb ideig kikölcsönzött kötete lett. 

Joanie szerint a férfi, aki kivette a könyvet, a környéken lakott: egy bizonyos Jimmie Ellis, aki az első feleségével és két gyermekével élt pár háznyira az intézménytől:

A házuk két háztömbnyire volt a könyvtártól, és mivel Jimmie imádott olvasni és maga is írt, valószínűleg a fiait is arra bíztatta, hogy olvassanak minél többet. Feltételezhetően gyakran járt a Larchmont közkönyvtárba.

- írta Morgan egy levélben.

Ellis 1978-ban hunyt el, a könyv pedig kalandos módon visszatért a helyére. Sőt, a várttal ellentétben egyáltalán nem volt borsos ára a késedelmi díjnak.

Larchmont Public Library/Facebook

A Larchmont olvasóinak napi 20 centet kell befizetniük, ha túllépik a kölcsönzés határidejét, de a maximum büntetési díj mindössze 5 dollár (kb 1750 Ft).

Ha egy könyvtári könyvet 30 napon át nem juttatnak vissza, az alkotást elveszettnek nyilvánítják, az olvasónak pedig ki kell fizetnie a könyv teljes árát. De ha a könyvet visszahozzák, akkor az eredeti eset áll fenn, tehát a maximum késedelmi díj, amely esetünkben 5 dollár. 

- olvasható a könyvtár Facebook oldalán. 

Habár a késedelmi díj nem érkezett meg az említett könyvvel együtt, a könyvtárosok nem igazán aggódtak, mert az Ellis által kivett regény nem is volt nyilvántartásba véve. 

Ezt a kötetet nem visszük fel a rendszerbe, de valószínűleg megtartjuk, mert olyan szórakoztató története van.

- mondta Cunningham. 

via New York Post

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek