Starity

A talpfájdalommal nem szabad együtt élni!

2023. október 22. 20:08   |   

Sajnos nagyon sok embert érint a lábfájdalom, ezen belül is a talp közepének érzékenysége. A leggyakoribb kiváltó oka ennek a problémának a nem megfelelő lábbeli, ezért ezt a gondot orvosolni sem lesz nehéz, azonban már az első jeleknél lépni kell, nem szabad elhanyagolni.

hirdetés
A talpfájdalommal nem szabad együtt élni!

Ha a talpfájdalom állandósul, az azt jelenti, hogy tartós deformitás jelent meg a láb szerkezetében, melyet kezelni kell, emellett pedig sürgősen megfelelő cipőre kell váltani!

Honnan lehet tudni egy cipőről, hogy egészséges?

Azt kell, hogy mondjuk, hogy ez már ránézésre is látható. Vannak olyan jelek, amelyekből biztosan tudhatjuk, érdemes-e megvásárolni az adott lábbelit vagy sem. A Manimal Footgear anatómiai cipői esetében azonnal szembeötlik a széles lábfej, ami az egészséges és komfortos lábbeli első jele.

Emellett tévhit az, hogy néhány centiméter sarok elengedhetetlen, mivel ha megnézzük, akkor a talpunk egyenes, így semmi szükség erre. A sarok csak feljebb emeli a talp hátsó részét, és ezáltal nagyobb súlyt helyez a talp első felére, ami miatt a testsúly nem fog egyenletesen eloszlani, hanem a talp egyes részeire összpontosul. Ez pedig máris talpfájdalmat eredményezhet.

Miért a lapos és vékony talp az ideális?

A láb anatómiája szerint a test súlyának viselését és a mozgás kivitelezésének egy részét a lábfejnek és a talpnak kell végeznie. Ez egy igazi precíziós szerkezet, mely csontokból, inakból, ízületekből, szalagokból, izmokból áll. A mozgás során keletkező ütődéseket, valamint a talaj egyenetlenségeit a fascia, más néven a talpi bőnye tompítja, mely egy rugalmas szalag, a sarkakat köti össze a lábujjakkal. 

A talpunkat érő hatások a talp reflexpontjain, idegvégződésein keresztül azonnal az agyba jutnak, ha azonban egy vastag talpú cipőt veszünk fel, akkor ezek az információk létre sem jönnek, hiszen ezeket a cipőtalp teljesen elfedi.

Ha már fáj a talp, akkor valamit rosszul csinálunk!

A talpfájdalom nem normális jelenség, ezért nem kell tűrni, hanem tenni kell ellene. Ez a fájdalom lehet átmeneti, egy nagyobb megterhelés után, de lehet állandó is akkor, ha helytelen cipőt viselünk, ha begyulladt a talpi bőnye, esetleg lúdtalp vagy harántboltozati süllyedés jelentkezett. Ha megtaláltuk a kiváltó okot, akkor azonnal lépni kell, és az első lépés mindig a lábbeli lecserélése legyen!

A legtöbb esetben ez már segíteni is fog, és nem kell hosszadalmas kezelésekre járnunk főként abban az esetben, ha időben kapcsoltunk. A barefoot cipő megőrzi a talp természetes mozgékonyságát, ideálisan oszlatja el a testsúlyt, érzékeli a talp egyenetlenségét, mely stimulálja az agyat és edzi a láb izmait.

Lábboltozati problémák esetén is ajánlott a mezítlábas cipő?

Természetesen! Nem lúdtalpbetéttel kell alátámasztani a megsüllyedt boltozatot, hanem a saját izmokat és szalagokat kell megerősíteni, így a boltozati problémák is megoldódnak.

A láb fájdalma esetén az első dolgunk legyen az anatómiai cipő beszerzése, ezzel ugyanis nagy eséllyel meg tudjuk gyógyítani ezt a területet, és fájdalommentes járást fogunk tudni biztosítani.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

cipő láb talp
hirdetés

Ajánlott cikkek