Starity

Hogyan varázsolhatunk a házból és a lakásból otthont?

2023. november 25. 13:01   |   

My house is my castle, az én házam az én váram, tartja az angol közmondás. Valóban, a saját lakás az, ahova visszavonulhatunk a világ zajától és kihívásaitól, ahol igazán megpihenhetünk, vagy meghitt időt tölthetünk partnerünkkel. De hogyan lesz a lakásból igazi otthon?

hirdetés
Hogyan varázsolhatunk a házból és a lakásból otthont?

A skandináv példa

Az otthonosság skandináv kifejezője a hygge és a lagom.

A lagom a svéd életstílus alapja. A központi gondolata: a "nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég" elv. Ennek főbb jellemzői a visszafogottság, az egyensúly és a környezettudatosság - lemondás és szűkölködés nélkül. Lakberendezési szempontból e praktikusság kiemelt fontosságú. A lagom nem kér a túlzásokból, a felesleges luxusból, a zsúfoltságból, pazarlásból, és nem hivalkodó. A GLOBY szabadon álló kandallóival és szakembereinek tanácsaival könnyedén teremthetsz a lakásodból otthont.

A másik, a hygge Dániából származik, és általánosságban a harmóniára törekvést jelenti. Ez nemcsak az otthon idillikus képe, de a társas kapcsolatok kiindulópontja is. Így lesz otthonunk az a környezet, az az élettér, amiben a napjainkat másokkal együtt töltjük, jó közérzettel, pozitív érzésekkel, közös szórakozással, ami barátságos és tartalmas. Ez az, ami erősíti az összetartozást, értékesebbé tesz bennünket. 

Az otthonosság egyéni ismérvei

Az otthon fogalma és az, hogy ki milyen lakásbelsőt talál otthonosnak, alapvetően egyéni ízlés kérdése. Ennek ellenére mégis kijelenthetjük, hogy vannak eme fogalomnak általános, többé-kevésbé mindenkire illő ismérvei. Általában azokat a megfelelő térrel rendelkező ingatlanokat tartjuk otthonosnak, amelyekben sok fa és zöld növény található, emellett hangulatos fények, puha textilek és személyes emlékek ízléses elrendezése biztosítja a kényelmes otthon érzését számunkra. 

A tűzbe bámulás misztériuma

A skandináv otthonosság és harmónia az ember és természet ősi összefonódását hozza vissza napjaink modern világába. Ennek egyik ősi misztériuma az ember és a tűz kapcsolata. A tűzbe bámulás olyan ősi emberi cselekvés, ami segít elmélyedni az egyénnek saját belső világában, ezért teljes kikapcsolódást és pihenést ígér. A városi környezetben sokan nem engedhetik meg maguknak az otthonaikban, hogy a fatüzelésű kandallóban ropogó hasábokon játszó lángnyelvek játékát figyelve lazítsanak egy fárasztó nap végén. 

A TAGU elektromos kandallóval azonban mégsem kell lemondani a tűzbe bámulás relaxáló szokásáról. A kandalló gyorsan összeszerelhető, és akár panellakásba is telepíthető. A tűz és a meleg, valamint a kandalló letisztult külseje igazán hangulatos légkört kölcsönözhet otthonodnak. Ehhez még csak kéményre sincs szükség, ezért költözés esetén egyszerűen csak szét kell szedni, és az új lakásban újra összeszerelni. 

A kandalló a lakás olyan központi eleme lehet, amely köré a család összegyűlik esténként, átbeszélni a napi történéseket és egyben felkészülni a következő nap kihívásaira. Amennyiben megrendeljük a GLOBY webáruházából, már 1-2 nap múlva élvezhetjük az elektromos kandalló melegét és hangulatát.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek