Starity

Egy nem túl ősi olasz klasszikus, a sokak által kedvelt tészta

2023. december 16. 14:02   |   

Az ananászos pizza mellett a spagetti carbonara helytelen elkészítése tudja igazán kihozni a sodrából a hagyományaikra oly büszke olaszokat. Ennek ellenére ez a Róma környékéről származó étel igazi szupersztár lett szerte a világon.

hirdetés
Egy nem túl ősi olasz klasszikus, a sokak által kedvelt tészta

Mit jelent a carbonara?

Mielőtt kirendelünk egy tányér finoman gőzölgő spagetti carbonarát az Oinos Étterem egyik asztalához, ismerkedjünk meg eme fogás eredetével! A hagyomány szerint a carbonara kifejezés az olasz carbonari, szénégetők szóból ered. Ez nemcsak egy foglalkozás elnevezése volt, hanem így hívták az 1820-as és 30-as évek forradalmi felkelőit is Itáliában. 

Charles-Louis Napoléon Bonaparte, a későbbi III. Napóleon francia császár, fiatalkorában szintén csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. A legenda szerint ezek a “szénégetők” találták fel ezt az egyszerű tésztaételt Lazio tartomány erdeiben. Sajnos ez a romantikus eredet tényleg csak legenda. A szikár valóság az, hogy a II. világháború után, a Rómában tartózkodó amerikai katonákat etették ezzel a finomsággal az elszegényedett olaszok, és ahogyan mondani szokás, a többi már történelem.

Alapanyok

Ahogyan az eredetének történetéből is látszik, a carbonara nem a gazdagok eledele, hanem kifejezetten a szegény olaszok alkották meg. Ebből adódóan az étel kevés számú és olcsó alapanyagból áll. Első a tészta, ami klasszikusan spagettit jelent esetünkben, de készíthetjük bucatiniből, rigatoniból vagy fettuccine-ből is. Második a hús: egy olasznál kizárólag guanciale jöhet szóba, de ha nincsenek olasz vendégeink, használhatunk pancettát is, esetleg kolozsvári szalonnát. A guanciale disznó pofából készül, melyet só, cukor és fűszerek keverékével dörzsölnek és pácolnak heteken át. Harmadik a sajt. Mivel római ételről van szó, a Parmigiano-Reggiano vagy a Grana Padano sajt nem játszik, kizárólag Pecorino Romano kerülhet a carbonarába. Végül pedig ott a tojás, amelynek mennyiségét úgy határozzák meg, hogy a vacsoravendégek számával megegyező számú és plusz egy tojást használnak fel az étel elkészítéséhez. 

Fűszerezéshez minimális sót használnak, mivel a sajt és a hús egyaránt alapból sós. Ellenben borsot bőven szórnak a szószba és a végén a feltálalt tésztára is. Fontos megjegyezni, tejszín nem kerül egy igazi olasz carbonarába. Soha! Ezt meg se említsük egy olasznak, mert ezt legalább olyan sértésnek veszik, mintha ketchupot kérnék a lasagne-ra. 

Az elkészítés menete

Egy nagy lábas sós lobogó vízben kezdjük el főzni a spagettit. Amíg a tészta fő, pirítsuk le egy serpenyőben a kockákra vágott guanciale-t. A tojásokat verjük fel és szórjunk bele minél több reszelt Pecorino sajtot, adjunk hozzá pici sót és sok darált borsot. Az al dentére főtt tésztát rakjuk a guanciale-ra, forgassuk őket össze. A lángot vegyük minimálisra, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a sajtos-tojásos masszát. A kevergetést addig folytassuk amíg a szósz krémes állaga be nem vonja teljesen a tésztaszálakat. Tálaláskor szórjunk még a tetejére Pecorino sajtot és őrölt borsot. Jó étvágyat!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek