Starity

KGFB felmondása: hogyan váltsak biztosítót?

2023. december 17. 20:08   |   

Érdekmúlás, változó ajánlatok, kedvezőbb lehetőségek: a kötelező biztosítás felmondásának számos oka lehet. Bármilyen céllal is szeretnél szolgáltatót váltani, fontos, hogy minden esetben jogszerűen járj el. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogy milyen esetekben, mikor és hogyan van lehetőséged a korábbi szerződésed megszüntetésére, illetve egy új megállapodás szabályszerű megkötésére.

hirdetés
KGFB felmondása: hogyan váltsak biztosítót?

Kötelező, de nem felmondhatatlan - a KGFB-szerződés megszüntetésének esetei

A hazai jogszabályok értelmében kizárólag olyan gépjárművel lehet forgalomba menni, amely kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással fedezve van. Bár ez a kockázatvállalási konstrukció nélkülözhetetlen, de igény esetén évről évre megújítható.

Ennek köszönhetően nem kell több évtizedre elkötelezni magadat egy-egy biztosító, és annak ajánlata mellett, sőt, nem is érdemes. A balesetmentes éveid számával ugyanis a bonus-malus fokozatod is növekszik, amely idővel még kedvezőbb díjakat és lehetőségeket ígér. Ráadásul a pénzintézetek is állandóan frissítik, korszerűsítik és személyre szabottabbá teszik a szolgáltatási kínálatukat, így könnyen megeshet, hogy a bonus besorolásod ellenére is sokkal jobb ajánlatot kapsz egy másik cégtől.

Lássuk, milyen esetekben és hogyan szüntethető meg a korábbi KGFB-szerződésed!

Érdekmúlás - amikor a gépjármű üzembentartója megváltozik

A kötelező biztosítások kapcsán érdekmúlás történik, hogyha a biztosított gépjármű üzembentartója megváltozik. Érdekmúlásról van szó akkor is, hogyha az autó, motor, teherautó, stb. eladásra kerül, de akkor is, ha azt ellopják vagy kivonják a forgalomból.

Bármelyik esetről legyen szó, a kötelező biztosítás megszűnését feltétlenül jelezned kell írásban a biztosítótársaság felé.

Akkor sem kell aggódnod, ha úgy döntesz, eladod a járművedet, de korábban egy összegben, előre befizetted az éves biztosítási díjadat. A fennmaradó összeget a pénzintézet visszautalja számodra.

Szolgáltatóváltás a biztosítási évforduló alkalmával

Mi a helyzet akkor, hogyha nem érdekmúlás indokolja a szolgáltatóváltást? Akkor bizony jó előre illik készülni a biztosítás évfordulójára, mert egy éven belül ez az egyetlen időszak, amikor a korábbi szerződésedet extra költségek nélkül, nyugodt szívvel felmondhatod.

Az erre való szándékodat azonban célszerű minél hamarabb jelezni, mert a kötelező biztosítás évfordulója előtt legkésőbb 30 nappal, a felmondási nyilatkozatnak írásos formában be kell érkeznie az illetékes társasághoz. Ügyfélszolgálaton keresztül, postai úton, de e-mailben egyaránt lehetőséged van a KGFB-szerződés megszüntetésére.

Erre érdemes odafigyelni a kötelező biztosítás megszüntetése előtt

Kevesen tudják, de a biztosítási évfordulóhoz kapcsolódó 30 napos felmondási szabály kizárólag a 2010 után megkötött szerződésekre érvényes. Az ennél korábban kötött biztosítások esetében az évforduló dátuma egységesen december 31. Úgyhogy, ha nem vagy biztos az évforduló pontos időpontjában, érdemes előkeresni a biztosítási kötvényt vagy a szerződést, hogy előre fel tudd térképezni a lehetőségeidet. Úgyhogy, ha nem vagy biztos a járműbeszerzés pontos időpontjában, érdemes előkeresni a biztosítási kötvényt vagy a szerződést, hogy előre fel tudd térképezni a lehetőségeidet.

Emellett KGFB felmondásakor azért is különösen ajánlott résen lenni, hogy elkerüld a fedezetlenségi díjjal járó anyagi terheket. Gyakori probléma ugyanis, hogy a korábbi megállapodás megszűnésének dátuma és az új kötelező biztosítás létrejöttének időpontja közé plusz, “biztosítatlan napok” is beékelődnek, amikor az egyik szerződés már, a másik pedig még nincs életben. A kimaradt időszaknak borsos ára van, ezért javasolt inkább háromszor ellenőrizni a dátumokat, mint csak felületesen átfutni őket.

Lemaradtál a biztosítási évfordulóról? Nincs minden veszve!

Analóg és digitális naptár ide, extra figyelmesség oda, bárkivel megeshet, hogy mégis elfeledkezik a KGFB évfordulójáról. Szerencsére még ekkor sincs minden veszve, mert a szerződés általában a biztosítóval való közös megegyezés alapján is megszüntethető.

Az eljárás menete szerint a felmondási szándékot ez esetben is írásban kell jelezni, de a kivételes lehetőségnek olykor szó szerint ára van – készülj fel az esetleges pótdíjakra! Továbbá ilyenkor az is benne van a pakliban, hogy a biztosító elutasítja a KGFB felmondási kérelmedet, így még egy újabb évet várnod kell a váltásra. 

Egyszóval nincs más hátra, mint előre: ha nem szeretnél lemaradni a kötelező biztosítás jogszerű megszüntetésének időszakáról, az egyetlen megoldás a határidők pontos betartása.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek