Starity

Milyen hibák léphetnek fel airbrush használata kapcsán? Hogyan korrigálhatók?

2024. március 13. 14:02   |   

A festékszóró használata természetesen igényel némi rutint, idővel pofonegyszerűvé válik, de azért a kezdetekkor jócskán előkerülhetnek különféle problémák. Szerencsére ezek az eszközök, “szerszámok” egyszerűen kezelhetők, a gondot általában felhasználói “hibák” okozzák.

hirdetés
Milyen hibák léphetnek fel airbrush használata kapcsán? Hogyan korrigálhatók?

Hogyan kerülhetők el a leggyakoribb hibák?

Már beszerezted a festékszórót a Modellfutár oldaláról, ismered a működési elvét, de nem tudod, hogyan kerülhetnéd el a kezdeti problémákat? Először is ne feledkezz meg a rendszeres karbantartásról, tisztításról! 

Az airbrush-t részlegesen is nagyon precízen meg lehet tisztítani, ilyenkor nem szedjük szét teljesen, csupán a főbb alkatrészeit nézzük át. Bizonyos esetekben persze javasolt a teljes szétszedés, hogy az összes alkotóelemét megtisztíthassuk még alaposabban. Ezt ajánlott a legelső használat előtt, illetve félévente elvégezni.

Az ablaktisztító helyett érdemesebb speciális cleanert, tisztítót választani, amelyek a makettezős oldalakról beszerezhetők, például az említett Modellfutár webshopból. Leginkább azért, mivel az előbbiek ipari alkoholt tartalmaznak, és az hosszabb távon nem tesz jót a tömítéseknek.

Milyen eszközök szükségesek az airbrush tisztításához?

Ezek a legalapvetőbb kellékek: kefe, dűzni tű, fogpiszkáló, fültisztító pálcika, konyhai papírtörlő. Szintén fontos, hogy olyan cleanert válasszunk, amely reagál az általunk használt festékre, vagyis figyelembe kell venni a gyakran alkalmazott festékeket, és azokhoz készült tisztítókat célszerű beszerezni.

Arra is figyelni érdemes, hogy a cleaner ne maradjon a rendszerben, ez úgy kerülhető el, ha a tisztítási procedúra végeztével vizet vagy hígítót (általunk használt festékhez valót) fújunk át rajta. 

Néhány gyakori hiba

A szóráskép nem középen van, ennek hátterében az állhat, hogy elgörbült a tű hegye, ez esetben célszerű kicserélni vagy kicsiszolni. Talán az első megoldás az egyszerűbb.

A festék porként rakódik a felületre: a hiba az, hogy túl alacsony nyomással és messziről fújtunk, vagyis már a levegőben megszáradt a festék.

Előfordulhat az is, hogy a tű nincs a megfelelő helyen, ha nem igazítjuk be, akkor a festék megindulhat már a billentyű lenyomásával is. 

Ha túl vastagon fújjuk a festéket, ragadós maradhat, ezen segíthet, ha csak levegőt fújunk rá, vagy bevetjük a hajszárítót.

Fröcsköl a festék, vagy nem indul meg: ennek több oka is lehet, például a tű elhajlott, esetleg rászáradt a makettfesték, előbbinél a tűcsere, utóbbinál pedig az segíthet, ha emelünk a nyomáson vagy hígítunk a festéken. Ilyenkor egy gyors tisztítás is szükségessé válhat, mert könnyen lehet, hogy eldugult a fúvóka.

Mint láthatod, a legtöbbször egy gondos tisztítás megoldhatja a problémát, de előfordul, hogy tűcsere vagy helyreigazítás szükséges. A lényeg, hogy érdemes “hibák” esetén szétszedni az airbrush-t, ellenőrizni az alkatrészeket, ha pedig minden rendben volt, akkor talán a hígítás mértékében vagy a szórás távolságában keresendő a probléma.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

modell festék futár
hirdetés

Ajánlott cikkek