Starity

Az otthonápolás fárasztó, de megfelelő eszközökkel könnyebb lehet mindenkinek

2024. március 19. 19:07   |   

Amikor kiskorú gyermekeink betegek lesznek, természetes, hogy otthon ápoljuk őket. De mi a helyzet idős szüleinkkel vagy más hozzátartozóinkkal? Nagyon sokan választják azt az embert próbáló feladatot, hogy szociális intézmény helyett maguk látják el beteg családtagjaikat.

hirdetés
Az otthonápolás fárasztó, de megfelelő eszközökkel könnyebb lehet mindenkinek

Ez egy hosszú távú történet is lehet, ráadásul nem 8-tól 4-ig tart, hanem egy soha véget nem érő műszak. Az önellátásra való képtelenségnek rengeteg esete létezik. Lehet testi vagy szellemi fogyatékosság az oka, vagy akár demencia, de még kóma is. Tartós betegség vagy fogyatékosság is fennállhat, ami miatt sok-sok évnyi gondozásról beszélhetünk, de sok esetben egy teljes életről. 

Ehhez pedig eszközök szükségesek, amelyek segítik mind az ápoló, mind pedig a beteg kényelmét és egészségét. A Patikatt.hu otthonápolási segédeszközöket is forgalmaz, amelyek jelentősen megkönnyítik ezeknek a családoknak az életét. 

Miért vállalják sokan az otthonápolást?

Gyakran azért, mert még mindig ez a legideálisabb megoldás, vagyis a legkisebb rossz. Az állandó ápolásra szoruló embert nem lehet magára hagyni, tehát mellette még részmunkaidőben sem tud a gondozója dolgozni. 

Hivatásos ápolót is lehet felvenni, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. Az államilag finanszírozott, ingyenes szakápolások száma korlátozott, a magánápoló foglalkoztatása pedig igencsak költséges lehet. 

Sajnos az egészségügy, és azon belül a fekvőbeteg-ellátás sincs jó helyzetben, orvosokból és ápolókból is hiány van. Nem igazán olyanok a körülmények az állami szférában, ahova szívesen adnánk be szeretteinket, úgyhogy marad az otthonápolás. De milyen eszközökre van szükség ehhez? 

Az otthonápolás kellékei

Az, hogy kinek milyen otthonápolási segédeszközre van szüksége, az a betegségétől és az állapotától függ. Valakinek csak részben korlátozott a mozgása, de olyan is akad, aki teljesen mozgásképtelen. 

Nyilvánvalóan ennek tükrében kell az adott eszközöket kiválasztani, hogy a beteg el tudja végezni a szükségleteit, illetve tudjon közlekedni, mozogni. A kényelméről sem szabad megfeledkezni, biztosítani kell számára a minél nagyobb komfortérzetet. 

Az ápoló munkáját segítő kellékek is léteznek, amelyek hozzájárulnak az egyszerűbb munkavégzéshez. Mindkettejük közérzete fontos, hiszen a hatékony segítségnyújtás alapvető eleme az otthonápolásnak. 

Miről is van szó pontosan? 

Az egyszerű lázmérőtől kezdve az elektromos betegágyig bármi szóba jöhet, a beteg állapotának és szükségleteinek függvényében. Ha nem tud kimenni a mellékhelyiségbe, akkor is gondoskodni kell arról, hogy el tudja végezni a dolgát. 

Felnőtteknek szánt pelenka, ágytál, vagy szoba WC is létfontosságú lehet. Ha ki tud menni, de korlátozott a mozgása, a WC magasító, illetve különféle kapaszkodók felszerelése jelenthet megoldást. A fürdésnél is vigyázni kell, ehhez is beszerezhetünk különböző eszközöket, amelyek védik a beteget a balesetektől. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, mérjük fel a szükségleteket!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek