Starity

Milyen DivX-es asztali DVD-t vegyek?

2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2008. március 23. 09:33 #21
ViC
ViC
CAP-tain
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.07.
Hozzászólás: 5588
Csatolások: 96
Azonosító: 11
Offline offline
ilyet kell venni ohmy.gif ohmy.gif ohmy.gif

Új generációs, teljes HDTV (1920x1080p képpont) kompatibilis ethernetes és külsõ/belsõ (USB és ATA) merevlemezes hálózati médialejátszó, a legújabb, Sigma Designs SMP8635 („mkv-s”) chipsettel, HDMI, komponens, S-video és kompozit kép- és sztereó analóg és koax digitális hangkimenetekkel. Az eddigi lejátszóknál azonban látványosan többet tud:

1. Mint médialejátszó DLNA-kompatibilis, így kiszolgálható a legismertebb szerverprogramokkal (mint pl. a WizD, SwissCenter, EyeConnect, TwonkyVision, vagy a saját myiHome, amely utóbbi Mac-re, Windows-ra és Linux-ra is letölthetõ ingyenesen), de ismeri a Windows Media Connect, Windows Media Player NSS és UPnP SSDP módszereket is. Képes azonban ezek nélkül is mûködni, hiszen õ maga is tud a hálózatunkon böngészni (Bonjour, Samba, NFS protokolokon keresztül).
2. NAS. A rajta lévõ fájlokat Samba-n (SMB), NFS-en és FTP-n keresztül is el tudjuk érni számítógépünkkel, vagy bizonyos médialejátszókkal, vagy akár egy másik NMT-vel.
3. Torrent letöltõ állomás. A beépített Torrent-kliens segítségével – folyamatos szélessávú internetkapcsolat mellett – képes éjjel-nappla letölteni a kijelelölt torrent-fájlokat a belsõ lemezére. A készülék kikapcsolt állapotában is képes folytatni a letöltést.
4. YouTube, Google Video, MetaCafe, VideoCast, DL.TV és Cranky Geeks online videólejátszó, ezekrõl a filmtárakról közvetlenül lejátszhatunk bármit, pont úgy, ahogy a számítógéppel tettük eddig. A videó eredeti méretben is megnézhetõ, de felnagyíthatjuk TV-nk teljes képernyõjére is.
5. RSS hírolvasó (Yahoo! idõjárás, közlekedési infók, tõzsdei árfolyamok, mozimûsor és tetszõleges RSS-feedek olvasása a TV-nken. Videós hírek olvasására is képes.
6. Internet-rádió. Valamennyi létezõ Shoutcast formátumban adó webrádió elérhetõ rajta.
7. A Flickr és a Picasa fotóbankok képeit nézegethetjük rajta.
8. Podcastek, és hasonló online audió szolgáltatások (iPodcast, Radiobox, ABC News, Jamendo) lejátszása.
9. SayaTV lejátszás
10. Médiaszerver. A saját myiHome nevû DLNA-kompatibilis szerverprogram telepíthetõ a merevlemezre, így más lejátszókat is képes kiszolgálni (pl. Helios X-széria, MacPower D7 és változatai, stb.), akár akkor is, ha õ maga is éppen lejátszik.

Az amerikai Popcorn Hour az egyik elsõ gyártó aki már a legújabb Sigma Designs chipet használja a lejátszójában, bár 2008-ban várhatóan egyre több ilyen készülék lesz piacra dobva. Az új hardver mellé a szoftverbõl is a legfrissebbet kapjuk: a Syabas is komoly fejlesztéseket hajtott végre az operációs rendszer terén. Akik láttak már korábbi Syabas-alapú médialejátszót (MacPower D7, Helios X-sorozat, stb.), még azok sem ismernének rá az új Sigma Designs chipre fejlesztett rendszerre. Teljesen új dimenziókba emeli a mostani rendszer az otthoni hálózatos videózást, médiakezelést, gondoljunk csak a fentebb említett Torrent, YouTube, stb. szolgáltatásokra.

Természetesen azonban a különbözõ videóformátumok lejátszása az elsõdleges feladata a Popcorn Hour NMT A-100-nak, bár eközben észrevétlenül, teljes sebességgel is képes pl. letölteni egy torrent fájlt, vagy kiszolgálni egy vagy több számítógépet, másik lejátszót, stb.
Napjaink legnépszerûbb konténerformátuma, az mkv lejátszása már a korábbi Sigma chippel is lehetséges, bár ezt tökéletesen talán csak a DVICO TViX 5100/4100 szériájánál volt képes megoldani egyetlen gyártó (2008. januári állapot). Az új chipnél nem volt szükség különösebb szoftveres varázslatra, az mkv alapból hardveresen támogatott formátum, hibátlanul mûködnek az 1920x1080-as felbontású filmek is, teljesen folyamatos a gyorstekerés még hálózaton keresztül is.
Nincs gond az mkv-n belüli több hangsávval, és a beágyazott feliratokkal sem, ezeket mind hibátlanul kezeli a lejátszó. Az mkv-n belüli Ogg Vorbis hangsáv támogatását ígérik, hogy megoldják a következõ frissítések során, bár jelen pillanatban ez a formátum térhatású 5.1 csatornás formátumban egyébként sem létezik, inkább csak filmelõzeteseknél találkozhatunk vele, sztereó hangzás mellet.

A DivX, Xvid, H.264, WMV, TS, ASF, M2TS lejátszása sem lehet feladat a Popcorn számára, hiszen ezek majdnem mind elõfordulhatnak a fentebb említett mkv-n belül is. WMV-nél a WMA Pro hangsáv is megszólal. A feliratformátumok közül szinte mindent ismer, a CP1250-es kódlap beállításával pedig még a hosszú õ és û is normálisan, nem kalappot, vagy hullámvonalat hordanak a „fejükön” (a fájlok nevében még hibásak az ékezetes betûk, de már eröltetjük ennek javítását is). A feliratok fehér betûtesttel, fekete kontúrral jelennek meg a jelenlegi firmware-rel. Akár 3 sorban, soronként 50 betû is olvasható. A feliratok mérete és pozíciója nem állítható – még. Ez utóbbival semmi gond, a képernyõ alján, szélesvásznú filmnél 4:3-as képernyõn az alsó fekete sávban jelennek meg, de a betûméret még nagy képernyõn is elég apró. Remélhetõleg ez a késõbbiek során változni fog, mi mindent megteszünk, hogy erre felhívjuk a gyártó figyelmét.

MPEG1 és MPEG2 formátumok szintén hardveresen ismertek a chipset által. A DVD-k lejátszása nagyon kényelmes, és szintén tökéletes: mûködik az ISO formátumba lementett DVD-filmek lejátszása, pont úgy, mintha DVD-lejátszót használnánk: menürendszer, hangsávok váltása, feliratok. Mivel azonban az ISO-nál gyakran találkozhatunk hibás kódolással, egyszerûbb és biztosabb megoldás, ha mindössze a lemez VIDEO_TS könyvtárát másoljuk winchesterre, és átnevezzük tetszés szerint, kézenfekvõen a film címe alapján. Ezután, a fájlböngészõben megjelennek a VOB és IFO fájlokat tartalmazó könyvtárak, de rájuk kattintva nem jelenik meg a tartalom, hanem – felismerve, hogy ezek DVD-videók – elindul a filmlejátszás, mint az ISO esetében is. Hálózatos DVD-lejátszáshoz javasolt az NFS protokol használata (ehhez mind Windows-ra, mind Mac OS X-re letölthetõ segédprogram, a legtöbb NAS pedig alapból ismeri), mert Samba-n néha kevés lehet az átviteli sebesség, fõleg a nagy bitsebességet igénylõ MPEG2 tömörítés átviteléhez (pl. DVD). NFS-en már az MPEG2 transport stream (.ts videók) sem okoz gondot.

A zeneljátszás a jelenegi szoftvernek még nem erõssége. Habár már mûködik az MP3, Ogg, AAC, DTS, AC3, WMA formátumok megszólaltatása, és az ígért FLAC támogatás is mûködik már. Megjelennek ugyan az ID-TAG infók (illetve mindössze a szám címe, elõadó és album címe), de csak akkor, ha azok még v1-es formátumban vannak, a v2.x verziókkal még nem kompatibilis (hasonlóan a TViX-ekhez). Album art itt még nincs, de várhatóan még sokat fog fejlõdni a készülék ezen a téren is. Mivel azonban saját kijelzõje egyáltalán nincs, TV nélkül sosem lesz használható a zenefájlok megszólaltatásához.

A képek lejátszása igen ígéretes már jelen pillanatban is: nem csak JPG, de GIF és BMP formátumok is igen gyorsan megjelennek. A képek váltására jelen pillanatban 4 effekt máris választható (balról/jobbról beúszik, kivilágosodik és benagyítódik), és tetszõlegesen állítható a diashow sebessége is. Képet forgatni, tükrözni jelenleg nem tudunk, de progresszív módon, tetszõleges méretig nagyíthatjuk. A nagyítás gyors és profi, tökéletesen elmossa a pixeleket a készülék. A nagyított gép scrollozható is, tehát minden területet megvizsgálhatunk rajta. Zenét – még – nem lehet megszólaltatni a diashow alatt.

Ameddig winchestert nem teszünk a készülékbe, addig teljesen hang nélküli, hiszen ventillátort nem tartalmaz. Winchestert installálva is csak annak hangját hallhatjuk, bár a rácsos oldalak miatt ez jobban kihallatszik, mint a zárt dobozú lejátszókból (mi továbbra is a hálózatos lejátszást favorizáljuk, pl. egy NAS segítségével). Mivel minden Sigma Designs chip ATA vezérlõt tartalmaz, így a belsõ lemez is ATA felületû, 3,5"-es (vagy persze kisebb) lehet. Ennek ellenére egy ATA-SATA bridge segítségével SATA lemezek kezelése is megoldható (nem házilagosan!), az általunk átalakított SATA-s modell is megrendelhetõ minimális felárral (6.000 Ft), iletve az átalakítást utólag is elvégezzük. A Popcorn késõbbi típusaiba a gyártó is tervezi a SATA bridge beépítését.
Ha lemezt is érzékel a lejátszó, felkínálja, hogy – akár az internetrõl is – telepíti az un. NMT alkalmazásokat: Torrent kliens, DLNA médiaszerver, UPnP AV szerver, NAS (NFS és SMB), FTP-szerver. Ezek külön-külön futtathatóak, vagy megállíthatóak. A torrent kliens elérhetõ a lejátszó saját felületén keresztül is, de számítógéppel a kézikönyben megadott címen HTML admin oldala is megjeleníthetõ. A torrent fájlokat így webböngészõnkkel tudjuk megmutatni a letöltõ kliensnek, de azt is megtehetjük, hogy felmásoljuk a Popcorn saját lemezére, majd a távvezérlõvel, mint pl. egy filmet kijelöljük. Ekkor a készülék megkérdezi, hogy hozzáadja-e a letöltési listához. A letöltés ugyanolyan gyors, mintha számítógépes torrent klienst futtatnánk!

Ha Macintosh-t használunk, és EyeTV-vel rögzített felvételeinket szeretnénk késõbb a számítógép helyett a TV-n visszanézni, az A-100 partner ebben is. A Mac-en lévõ EyeTV felvétel közvetlenül lejátszható akár hálózaton keresztül is a Popcorn készülékén, nincs szükség bármiféle konverzióra, lemezre kiírásra.

Két elõlapi USB porton keresztül külsõ meghajtókat, kártyaolvasót, stb. csatlakoztathatunk a készülékhez, akár USB-s DVD-olvasó is használható (természetesen csak Macrovision védelem nélküli DVD-k, vagy egyéb médiák lejátszására). A könnyû szétszedhetõség remek alapot teremt a házilagos tunninghoz is: mi is tervezzük a fentebb említett SATA átalakító beépítését, illetve ennek eSATA portra történõ kivezetését, így külsõ eSATA házban lévõ, akár a szekrény mélyére eldugott (és így hangtalan), de akár RAID-es, kétlemezes megoldások létrehozását is (mindezt garanciavesztés nélkül kínáljuk majd).

A Popcorn-ra még nem mondhatjuk azt, hogy végleges, kiforrot termék. A firmware-t pár hetente frissítík, folyamatosan javítják és tökéletesítik. (A Syabas nagyon komoly fórumot üzemeltet, ahol a felhasználók példa értékû módon meghallgatásra találnak.) Lefagyások még elõfordulnak, a távvezérlõ Power és Eject gombja egyidejûleg lenyomva RESET-ként mûködik ilyenkor. Azoknak javasoljuk, akik ezzel egy ideig még együtt tudnak élni. Maga a chip viszont a legújabb a készülékben, és a szoftver jelenlegi állapotában is többet tud bármilyen eddig ismert médialejátszónál. Tervbe van véve az USB-s wifi adapter támogatása is, akár n-es sebességgel. A jövõbeli modellek között lesz már gyárilag n-es wifivel szerelt változat, és gigabites ethernetes is várható, a mostani A-100-as pedig bármilyen (akár n-es) access point segítségével olcsón wifi-ssé tehetõ.

Végül pedig, hogy miért vagyunk biztosak abban, hogy a Popcorn Hour még akkor is a legjobb szoftverrel fog rendelkezni, amikor már több gyártó is a piacon lesz ugyanilyan chippel szerelt lejátszóval? Ennek oka az az egyébként nem reklámozott tény, hogy a Popcorn a Syabas saját cége.

A Popcorn Hour jelenleg nem tud elegendõ készüléket gyártani, akkora az érdeklõdés világszerte. Ha kezdeti készleteink elfogynak, várhatóan február közepén lesz csak megint belõle. Várhatóan márciustól lesz folyamatosabb a szállítás.

Az angol nyelvû rövid leírásnál jóval részletesebb magyar kézikönyv hamarosan letölthetõ lesz vásárlóink számára. Részletes teszt szintén hamarosan felkerül oldalunkra, ehhez még 1-2 munkaszünei napot rá kell szánnunk... A következõ firmware-frissítés után már magyar nyelvû képernyõmenü is választható lesz, és a myiHome is magyar nyelvû lesz.

A csomag tartalma:

* NMT A-100
* infra távvezérlõ
* 2 darab AAA elem
* külsõ tápegység
* 220V-os hálózati kábel
* HDMI kábel
* 4 csavar a merevlemez rögzítéséhez
* ATA tápkábel a merevlemezhez
* NMT Quick Start Guide füzet

http://www.popcornhour.com/onlinestore/ind...noption=catalog
2008. április 27. 19:12 #22
ViC
ViC
CAP-tain
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.07.
Hozzászólás: 5588
Csatolások: 96
Azonosító: 11
Offline offline
Eszméletlen ez a lejátszó. Kész vagyok tõle.
Ha valaki kütyümániás, ilyet vegyen. tv.gif

Az elõzõ hozzászólásomból kiszedtem az egyik forgalmazó linkjét mert én itt csinálom neki a reklámot, és közben olyan kocka hogy az már fáj.
Tõlük rendeltem volna de nem akartam heteket várni, szereztem máshonnan 7ezerrel olcsóbban erre még neki állt feljebb. wtf.gif
2008. április 27. 20:38 #23
Robin
Robin
사랑해 한국
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.27.
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
Offline offline
Azt vetted, amit az elozo bejegyzesedben irtal?
2008. április 27. 23:00 #24
ViC
ViC
CAP-tain
    Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 04.10.07.
Hozzászólás: 5588
Csatolások: 96
Azonosító: 11
Offline offline
igen a popcorn a100 ast.
egy bajom van vele, hogy a satás terrás vinyóm nem akarja megformázni a sata/pata átalakítómmal. így most egy 160as van benne és az 1000gb os usbn dugom rá beer.gif
2008. április 28. 09:58 #25
Robin
Robin
사랑해 한국
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.27.
Hozzászólás: 1831
Csatolások: 978
Azonosító: 736
Offline offline
Nem lehet minden tokeletes smileeee.gif
2 oldal 1 2
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!