Starity

Tippek a kibírhatatlan szomszédok ellen

2011. szeptember 30. 10:10   |   Szerző: evelin0623

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkeserítik az életedet a kibírhatatlan szomszédok? Lassan már az idegösszeomlás szélén jársz? Adunk néhány tippet, mit tehetsz, ha a „kedves” szomszéd nem ért a szóból..

hirdetés
Tippek a kibírhatatlan szomszédok ellen

Rengetegen laknak bérházban, ahol egymás hegyén-hátán vannak a lakások. Mindenki valaki alatt és fölött kénytelen élni. Jó ez, hiszen több hely marad – mondják sokan. De mi van akkor, ha valaki nem képes a kulturált együttélésre, és szinte folyamatosan zargatja az embert örökös trappolásával, csapkodásával, ordibálásával – egyszóval tombolásával.

Egy idő után sokan képesek annyira elkeseredni, hogy a dolog tettlegességig is fajulhat. Ez nem helyénvaló, hiszen rengeteg módszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy szomszédainkat megfékezzük. Nézzünk is párat ezek közül!

1. Szép szavak

Ez az egyik legegyszerűbb és legkulturáltabb módszer, ám legtöbbször ugyanannyira hatástalan is, sajnos. Eleinte kézenfekvő ezt alkalmazni: bekopogni a szomszédhoz, és megkérni, hogy csendesebben tegye a dolgát. Ha szerencsénk van, egy időre, vagy talán végleg felhagy a csendháborítással. De mit lehet tenni, ha a többszöri szólás ellenére sem változik a helyzet? Egy fokkal erősebb módszerhez kell folyamodni.

2. Levél, cetli

Ha önmagában nem értik a szép szót, levélben is el lehet mondani kéréseinket. Ezt megtehetjük az illető postaládáján keresztül, de nagyobb társasházak esetén a közös faliújságra elhelyezett cetlin üzenetet hagyni hatásosabb lehet. Persze fenn áll a veszélye, hogy ez sem segít, s ekkor már rendőri erőket is érdemes bevetni.

3. Rendőri figyelmeztetés

Ez nagyobb utánajárást igényel, de ha semmi nem használ, intézzük el, hogy a szomszéd kapjon egy rendőri figyelmeztetést. Egyszerűbb, ha van rendőr ismerőse az embernek, de ha nincs, csak be kell jelenteni, és kérvényezni a figyelmeztetés kipostázását.

4. Rendőr kihívása

Ha a rendőri figyelmeztetés sem hatott, vagy éppen sokadszorra tartanak hajnalig tartó házibulit a szomszédban, amitől képtelenség pihenni, akkor telefonálni kell a rendőrségre, és azonnali intézkedést kérni csendháborítás címén. Ilyenkor a legközelebbi járőrt riasztják, aki a helyszínre érkezve megkéri a lakókat tevékenységük felfüggesztésére, illetve a hangerő csökkentésére. Ritka az a szomszéd, aki ilyenkor nem engedelmeskedik, de az eset könnyen megismétlődhet egy későbbi alkalommal, és kezdődhet elölről a macska-egér játék.

5. Bíróság

Az ilyen ügyet a merészebbeknek bíróságra is lehet vinni. Ekkor, ha az esetleges durva és folyamatos csendháborítást más szomszédok is tudják tanúsítani, őket is be lehet idéztetni, és általában ez már hatni is szokott.

+1 Gyámhatóság, állatvédők, stb.

Olyan esetben, ha a szomszéd nem bánik jól gyermekével, illetve állatával, az előző pontnál ezt is figyelembe lehet venni, és a megfelelő szakhatóságnál bejelentett kérelmet át lehet vinni a bíróságra.

Ezek a módszerek a legrosszabb esetekben is beváltak már, így bátran alkalmazhatóak, de reménykedjünk, hogy az első pontnál senkinek sem kell továbblépnie.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek