Starity

Hazugságvizsgálat egyszerűen

2011. október 01. 15:03   |   Szerző: WhiteRosee

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenkinek voltak már félrelépései, mikor füllentéssel kimentette magát vagy társát. De vajon teszünk feltűnő jeleket, melyekkel lebukhatunk?

hirdetés
Hazugságvizsgálat egyszerűen

Néha elhallgatunk valamit mások elől, máskor viszont hatalmasakat füllentünk. A „Kösz, jól vagyok”-tól kezdve a „De a többi szülő mind megengedte, anyu”-ig mindent összevéve, egy nap alatt körülbelül kétszázszor állítunk valótlant. Legtöbbször azért, mert így kényelmes: megelőzzük a balhét. A heves viták elkerülése végett állított valótlanságok kimondásakor nekünk nem nő az orrunk, mint Pinokkiónak, s ez pozitívum, ám így mi sem tudjuk kideríteni, ki hazudik nekünk. Vagy mégis?

„Öööö, izé, szóval... hogy is volt?”

Figyelj arra, hogyan beszél, és mi is a tartalma szavainak! Akinek beszédében sokszor fordulnak elő ezek a szavak, maga sem hiszi már el a mondandóját. A betanult szövegnek is nagy az esélye, ha olyan dolgok hallatszódnak el a szájából, amiket még soha sem mondott.

Az ismétlés is lehet árulkodó jel: ha ugyanúgy válaszol, ahogy Te kérdezted, nagyon is füllentésgyanús! Az emberek többsége máshogy beszél, mikor hazudik. Egyesek halkabban, mások hangosabban, gyorsabban, lassabban, magasabban vagy épp mélyebben, mint általában.

Ne feledjük el, hogy a hazugság legbiztosabb jele, ha nincs értelme annak, amit hallasz. A gyakori ellentmondásokból biztosra veheted, hogy csak kamuzik az illető.

Arc és mimika

Figyeld meg jól az arcát annak, akivel beszélgetsz. Bizonyos jelek előbb-utóbb elárulják az igazságot. Aki felfelé néz, éppen kigondol valamit. Aki jobbra néz, megpróbál visszaemlékezni a történtekre. Érdemes figyelni, miért akar átvágni az illető.

Sokszor már azt sem tudjuk megkülönböztetni, melyik nevetés valós és melyik nem. Nos, az árulkodó jelek a nevetőráncok lehetnek. Ha elpirul, akkor vagy ideges, vagy elszégyellte magát. Mindkettő utalhat hazugságra! Ha nem illik egymáshoz, amit mond, vagy időbeli csúszást figyelsz meg (esetleg ritkán előforduló esetek mégis túl gyakran következnek be nála, vagy egy hazug állítást pár másodperccel később követi egy kényszermosoly), akkor is erős a füllentés gyanúja.

Test és mozdulatok

A testbeszéd értékes információkat tartalmaz, csak a jelentésüket kell tudni. Kutatók elemezték, hogy hazugság közben több vér áramlik az orrba, mely viszketést okoz és bizseregni kezd, ezért az illető sokszor piszkálja és vakarja a nóziját. Az is előfordulhat, hogy füllentés közben igyekszik tudat alatt elterelni mások figyelmét a hazugságról, ezért babrálni kezdi például karkötőit, nyakláncát, hajához vagy arcához nyúl.

Forró helyzetekben már a dezodor sem tud segíteni. Ha társad hirtelen izzadni kezd, gyorssá, felületessé válik légzése, előfordulhat, hogy épp az arcodba vágott egy hazugságot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek