Starity

10+1 ok, amiért érdemes megnézned a Totál szívás-sorozatot

2012. május 30. 09:09   |   Szerző: Vegas

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem is tudod mi az a Totál szívás? Nem hallottál róla? Az alábbi cikkből minden kiderül ezzel a minden bizonnyal nagyon érdekes sorozattal kapcsolatban!

hirdetés
10+1 ok, amiért érdemes megnézned a Totál szívás-sorozatot

Sokan nem ismerik a külföldön rendkívül népszerű Totál szívás, azaz Breaking Bad című sorozatot, így emberek tömegei maradnak le arról, amit a sorozat próbál közvetíteni az emberek felé. Most bemutatunk tíz okot, amiért érdemes belenézni ebbe a sorozatba.

1. Valósághű
A sorozat mindenképpen valóságon alapszik: ha nem is igaz történetről szól, de mégis szembesülnünk kell vele, hogy léteznek hasonló dolgok, mint amit a sorozat leír. Bemutatja nekünk azokat a dolgokat, amelyeket el sem merünk képzelni, hogy az megtörténhet. Sok amerikai sorozat nem közvetíti a nézők felé azt, amit kéne, csupán tündérmeséket, amelyek általában happy enddel végződnek. De be kell látnunk, hogy ez nem így van, ahogyan a sorozatban is láthatjuk.

2. Tanít minket
Amellett, hogy rendkívül izgalmas minden egyes része, meg kell említeni, hogy szinte az egész sorozat a kémia tudományán alapul. A sorozat két főszereplőt mutat be, akik metamfetamin gyártásba kezdenek – és ez mind kémia. Maga a sorozat szlogenje is a periódusos rendszerből kivett Br – bróm, illetve Ba – bárium. Sok kémián alapuló történetet is láthatunk, többek között tudományos jellegű akciójelenetekkel, esetleg alapfokú tudáson alapulóakat (sósav), illetve a középiskolát, ahol Walt (Bryan Cranston) tanít. De ezek csak akkor érdekesek, ha nézzük is a sorozatot, mely nagy hangsúlyt fektet a tudományokra.


A sorozat logója

3. Színészek játéka
Rengeteg kíváló színész játszik benne, akik értenek a munkájukhoz, többek között megemlítve a két főszereplőt: Aaron Pault és Bryan Cranstont. A háromszoros Emmy-díj nyertes Bryan legismertebb szerepe a Már megint Malcolm című sorozatban volt, ahol 151 epizódon keresztül láthattuk. Aaron Pault a legtöbben a Totál szívásból ismerik. Hallhattuk a nevét a Az utolsó ház balra című film kapcsán, illetve a Hármastársak című sorozatban is, ahol 14 epizódban játszott, de kisebb szerepei voltak vendégszereplőként más sorozatokban, ahol más-más karaktert kellett hoznia. Rajtuk kívül szerepet kapott a sorozatban Anna Gunn, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte és Krysten Ritter is, akik próbálnak elragadtatni minket a színészi képességükkel.


A sorozat főszereplői (balról jobbra: RJ Mitte, Bryan Cranston, Anna Gunn, Betsy Brandt, Dean Norris és Aaron Paul)

4. Lenyűgöző vizuális látvány
Talán nincs ehhez hasonló televíziós sorozat, amely ennyire nagy hangsúlyt fektet a vizuális látványra, képre és a színekre. A sorozat operatőre, Alyssa Rosenberg így nyilatkozott erről: „A színek segítenek másképp látni mindent”. Ez igaz, hisz a színek segítségével teljesen máshogy hat ránk a történet. Minden egyes képkocka színezése próbálja éppen az adott hangulatot levetíteni a nézőknek. Például teljesen más a színezés, mikor egy fekete hajú ember jelenik meg a képernyőn, vagy esetleg amikor a főszereplő, Walt (Bryan Cranston) az étkezőben van. Nem ok nélkül láthatjuk a második széria nyitó-epizódjának az első pár percét fekete-fehérben, ahol csak egy maci rózsaszín, vagy éppen nem véletlenül vannak a lassú sivatagi jelenetek, amihez nem társul akciójelenet. Rendszeresen tűnnek fel a sorozatban több epizódban is egy gyönyörű tájjelenetek, amelyeket Új-Mexikó sivatagában forgattak. Ez a látvány szintén fokozza a nézők örömét.


Sivatagi jelenet

5. Forgatókönyv
Olyan érdekes szituációkat mutat be, amelyeket a mai sorozatokban nemigen lelhetünk fel. Például a sorozatban nem megy minden könnyen, ahogy a párbeszédek sem. Az írók direkt úgy írták meg a forgatókönyvet, hogy a néző először ne jöjjön rá a történésre, csak később, ahogyan tovább szövődik a történet. De az is biztos, hogy nem hagynak maguk után kitöltetlen részletet, és soha nem fogynak ki az ötletekből. Bármi újjal meglephetnek minket, olyan váratlan fordulatok és szituációk jönnek, amiket nem gondolnánk előre.

6. Humor
Hiába ez egy drámasorozat, akkor is bővelkedik humorral. Természetesen itt kisebb, de viccesebb dolgokra kell gondolni, hiszen ez a humor nem ér fel egy vígjátéksorozat szintjére. Valójában nem csak dráma és feszült hangulat jellemzi a sorozatot, és ez teheti éppen humorosabbá is. Jesse Pinkman (Aaron Paul) karaktere, s jellege egyben vicces és keserű is: megrázó dolgok történnek vele, de mégis rajta nevethetünk a legtöbbet. A sorozatban Jesse szájából legsűrűbben elhangzott mondatok minden bizonnyal aranyköpésekké váltak a rajongók körében, ahogyan a lezser stílusa is.


Jesse Pinkman (Aaron Paul)

7. Zene
A Totál szívás is azon sorozatok közé tartozik, amelyhez kíváló zenéket választottak, amelynek az adott szituációhoz illő dallamai kísérik a sorozatot. Ilyen például a Out of Time Man Mike Harvey előadásában, vagy éppen a sorozat introja.

8. Minőség
A készítők nem bízták a véletlenre: mindent úgy rendeztek, hogy a minőség tükröződjön. Ebben a sorozatban bizony nem hallhatunk és láthatunk semmit az éneklő, táncoló tinédzserekről. A sorozat maximális minősége magába foglalja a történetet, a színészeket, és garantál minket, hogy nem fogunk unatkozni a 40 perces epizódok alatt. Az amerikai tinédzser-, vérfarkas- és vámpírmentes sorozat azért is különleges, mert tudni kell a határt: az esetleges vicceken nevetni, vagy esetleg a színészekkel átélni a fájdalmas pillanatokat. Garantálja, hogy nem lesznek hiábavalóak azok a tévé előtt eltöltött negyven percek.

9. Meghökkentő jelenetek
A sorozat bővelkedik meghökkentő jelenetekkel, amelyeket csak az erős gyomorral rendelkező emberek bírnak. Ilyen például az egyik sósavas jelenet, mikor Jesse nem vesz műanyag-kádat, hanem a fürdőszobai kádba fekteti be a holttestet, és ott önt rá sósavat. Majd később láthatjuk ennek a hatását, amint az emelet egy része „lebomlik”, és jön a gyomorforgató rész.

10. Drogok
A sorozat fő témája többek között a drogok, amelyek káros hatásairól már korábban írtuk egy rövid ismertetőt. Ezt a sorozat is bemutatja. A főszereplők: Walt, egy kémiatanár és Jesse, a volt tanátványa, aki drogfüggő és díler. Walt megtudja, hogy rákos, és rögtön azon kezd el járni az esze, hogyan tudna pénzt szerezni a családjának. Ekkor rájön, hogy a törvény másik oldalán kell próbálkoznia az eddig törvénytisztelő ötvenes éveiben lévő férfinek. Felkéri Jesse-t, hogy kezdjenek metamfetamin gyártásába. Ő, és a volt tanítványa tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen Walt főz, míg Jesse az eladással foglalkozik. A sorozat mondhatni a drogok körül forog, hiszen ez okozza a kalamajkát.


Így készíti Walt (Bryan Cranston) és Jesse (Aaron Paul) a drogokat a sorozatban.

10+1. Dexter rajongóknak is
A Dexter című sorozat 2006-ban indult. Dexter Morgan történetét öleli körül sok-sok más eseménnyel és történéssel együtt. Sokak szerint a két sorozat nagyon hasonlít egymáshoz, és gyakran párhuzamot vonnak közöttük. Tény, hogy mindkét sorozatnak megvannak a sajátosságai, de azért a Dexter-rajongók figyelmébe is ajánljuk a Breaking Badet.

Habár a sorozat magyar címe nem a legtalálóbb, de biztosan mondhatjuk, hogy ezt kihagyni tényleg totál szívás! Akinek felkeltették a figyelmét az itt leírtak, mindenképp érdemes belenéznie ebbe a nagyszerű amerikai drámasorozatba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek