Starity

Színészek a rendezői székben

2012. november 25. 09:09   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tízből kilenc színész kevéssé titkolt vágya, hogy legalább egyszer a rendezői székben ülhessen.

hirdetés
Színészek a rendezői székben

Bár a média lényegesen több hangsúlyt fektet a színészekre, a valóságban a filmkészítés legalapvetőbb és talán legfontosabb szereplői a rendezők, hisz az ő elképzelésük és meglátásuk az, ami forgatás közben megvalósul, és ami a folyamat végén a vászonra kerül. Az ő felelősségük életet lehelni az eléjük tárt forgatókönyvbe, ők irányítják és igyekeznek kihozni a legtöbbet a színészeik játékából, és ők fogják egybe a legkülönbözőbb elemeket a vizuális effektektől a háttérzenéig.

Ez a szövevényes feladat mindazonáltal vajmi keveset ér a rendező és a színész közti megfelelő együttműködés nélkül, aminek következtében utóbbi is sokat tanul a filmkészítés mibenlétéről. Éppen ezért nem meglepő hát, hogy sok színész tesz próbát a rendezői székben, sőt, vannak olyanok, akik a reflektorfényből kilépve szinte kizárólag a kamera mögül folytatják munkásságukat. Az alábbi összeállításban felsoroltak csupán maroknyi példái ezeknek az átfedéseknek.

Ron Howard

Az amerikai rendezőnek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Selyemgubó, az Apolló 13, A Grincs, Egy csodálatos elme és a Da Vinci-kód. Howard kamera mögötti munkásságát nézők és kritikusok egyaránt elismerik, eddigi mindkét Oscar-jelölését díjra válthatta. Keveseknek jut viszont eszébe, hogy a rendező karrierje hajnalán még gyerekszínészként kereste kenyerét. Első komolyabb szerepét a The Andy Griffith Show-ban kapta, később pedig feltűnt az Amerikai graffiti és A mesterlövész című filmekben is. Első rendezése az 1977-es Grand Theft Auto volt, ami után fokozatosan áttért erra a feladatra. Ennek ellenére Howard mai napig vállal el kisebb színészi szerepeket, és tűnik fel statisztaként néha a saját filmjeiben is. Soron következő filmje a Rush, ami jövőre kerül bemutatásra.

Sofia Coppola

Howardhoz hasonlóan a legendás filmes család sarjáról is sokan könnyen elfelejtik, hogy karrierjét színészként kezdte. Nem hiába, a mindössze alig tucatnyi szerepének többségét édesapja filmjeiben kapta, emlékezetesebb alakításait pedig legfeljebb Arany Málna-díjjal jutalmazták. Sofia végül rendezőként és forgatókönyvíróként talált rá hivatására, azóta olyan alkotások kerültek ki a kezei közül, mint az Öngyilkos szüzek, Marie Antoinette, Made in Hollywood vagy az Elveszett jelentés, amelynek forgatókönyvéért Oscarral is jutalmazták. Ő egyike azon kevés amerikai rendezőknek, akik a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját is magukénak tudhatják. Következő filmjét, a Bling Ringet várhatóan jövőre mutatják be a mozik.

Clint Eastwood

Az ifjabb Coppolával ellentétben Eastwood neve – jobb esetben – a filmnézők számára színészként is ismerősen cseng, sőt, még zeneszerzőként is érdemes megemlíteni. A színész több mint fél évszázadot átölelő karrierje során olyan legendás filmekben szerepelt, mint a Piszkos Harry illetve a Kelly hősei. A Nincs bocsánatért már nem csupán mint színész, de mint rendező is jelölték az 1993-as Oscar-gálán, utóbbi díjat pedig haza is vihette. Eastwood azóta leginkább rendezői karrierjére összpontosít, bár sok filmjében vállal el ő maga is szerepeket. Ismertebb alkotásai közül néhány: Millió dolláros bébi, Levelek Ivo Dzsimáról, Elcserélt életek. Legújabb filmje, a Trouble with the Curve idén kerül a mozikba.

Sarah Polley

A kanadai színésznő neve sokak számára talán a Váratlan utazás című sorozatból lehet ismerős, Polley viszont azóta is számtalan filmben tűnt fel. Többek közt Az élet nélkülem, Örvénylő vizeken, illetve a Holtak hajnalában játszhatott főszerepeket. Rendezőként és forgatókönyvéért az áttörést az Egyre távolabb című film hozta meg számára, amelyet számos díjra, többek közt Oscarra is jelöltek. Ezután jött a Michelle Williams főszereplésével készült romantikus tragikomédia, a Take This Waltz, az idén pedig bemutatkozik első dokumentumfilmje, a Stories We Tell. Bár Polley komoly sikereket és kedvező kritikai fogadtatást ért el színészként és rendezőként egyaránt, nem tartja valószínűnek, hogy a jövőben valaha is kombinálná a kettőt. Saját elmondása szerint szereti egymástól függetlenül használni az agyának ezen különböző tartományait.

Mel Gibson

Bár Gibson az utóbbi pár évben nem sokat hallatott magáról, miután kénytelen volt átmeneti szünetet tartani karrierjében magánéleti botrányát követően, azt megelőzően meggyőző rendezői készségről tett tanúbizonyságot. A színész, aki olyan filmekkel robbant be a köztudatba, mint a Mad Max- vagy a Halálos fegyver-szériák, rendezőként mindenkit elkápráztatott A rettenthetetlennel, amelynek váratlan sikeréhez 5 Oscar is párosult. Gibson további elismerésre tett szert a sokakat megbotránkoztató A passióval, illetve a gazdag látványvilággal rendelkező Apocalyptóval. A színész legutóbb a Börtönregény című filmben volt látható, amelyet bár nem ő rendezett, a forgatókönyv írásában már maga is részt vett.

Jodie Foster

Jodie Foster színészként már szinte mindent elért. Mindössze 13 éves volt, amikor a Taxisofőrben nyújtott alakításáért először jelölték Oscarra, és a karrierje azóta is felszálló ágban van. Legismertebb filmjei közé tartozik A vádlottak, A bárányok hallgatnak, a Kapcsolat, A másik én vagy éppen a Pánikszoba. Rendezőként először a Más, mint a többiek című filmben tette próbára magát, amit a Szédült hétvége és A holdkóros követett. Bár Foster számtalan nagy költségvetésű, szerteágazó témájú és tempójú alkotásban szerepelt, rendezéseiben inkább törekszik a személyes hangvételű, családi mozikra helyezni a hangsúlyt. Színészként legközelebb jövőre lesz látható az Elysium című filmben.

Ben Affleck

Bár Affleck főképp színészi karrierjéről ismert, szakmai elismeréseit mégis leginkább a színfalak mögötti munkájáért szerezte. A 90-es évek végén Matt Damonnal együtt robbant be a filmes köztudatba, amikor az Oscar-gálán megkapták a legjobb forgatókönyvnek járó díjat a Good Will Hunting című filmjükkel. Ezután olyan nagy sikerű alkotásokban kapott főszerepet, mint az Armageddon, a Pearl Harbor és a Daredevil. A szőrös szívű kritikusokat viszont nehezen tudta elkápráztatni, akik ráadásképpen még Arany Málnára is ítélték teljesítményei elismeréseként. A színészt viszont ez láthatóan cseppet sem izgatta, az utóbbi pár évben pedig a színészet mellett szerencsét próbált a rendezői székben is – egyre nagyobb sikerrel. A Hideg nyomon után következett a Tolvajok városa, idén pedig ezt tetőzte be legújabb produkciója, Az Argo-akció, amelyet máris nem csak Affleck eddigi legjobb munkájaként, hanem az idei év egyik legkiválóbb filmjeként tartanak számon. A magyarországi premier november 22-én lesz.

George Clooney

Clooney a Vészhelyzet című sorozatban tett szert először ismertségre, amit sikeresen kamatoztatott eddigi hosszú és tartalmas filmes karrierje során. Az Ocean's Eleven filmek sztárját színészként összesen négyszer jelölték Oscarra, amit a Syrianában nyújtott alakításáért meg is kapott. Második rendezése, a Jó estét, jó szerencsét! hatalmas sikereket aratott, és bár az ezt követő Bőrfejek megbukott a mozipénztáraknál, nem sokkal később A hatalom árnyékában ismét nagyot szólt. Legközelebbi filmje a jövőre bemutatásra kerülő Gravity, a rendezői székbe pedig legközelebb a The Monuments Men című mű kapcsán ül bele ismét.

Bonnie Wright

Noha Wright pályafutása még igen csak távol áll a cikkben fesorolt tapasztalt filmesek által befutott karrierektől, az irány, amin halad, mégis mindenféleképpen említésre érdemes. A Harry Potter-filmekből ismert fiatal angol színésznő ugyanis már most arra használja fel ismertségét és vagyonát, hogy a kamera mögött is megtalálja a helyét. Első rendezését, a Seperate We Come, Seperate We Go című rövidfilmet a londoni University of Artsról való diplomálásának keretén belül forgatta le, és a Cannes-i filmfesztiválra is bekerült vele. Bár saját elmondása szerint még jó ideig nem tervezi nagyobb, egész estés filmekbe vágni a fejszéjét, az alacsony költségvetésű rövid filmek viszont annál inkább vonzzák, és a jövőben minél többféle darabban szeretné kipróbálni magát rendezőként. Emellett már most rendelkezik saját produkciós cégével, jövőre pedig nem kevesebb, mint négy filmben tűnik fel. Hamarosan kiderül tehát, hogy Wright vajon képes lesz-e megállni a helyét a varázslóiskola falain kívül is, ha viszont sikerrel jár, minden esélye megvan, hogy a következő generáció egyik új színész/rendezőjévé váljon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek