Starity

A hat legértelmetlenebb dolog, amit a szülők mondanak

2013. február 05. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb mondásokat, amelyek szülőktől származnak, és utánanéztünk, vajon valóban igazat állítanak-e.

hirdetés
A hat legértelmetlenebb dolog, amit a szülők mondanak

Néha már a szülők sem tudják, mit beszélnek, ha a gyerekek neveléséről van szó. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük azt a hat mondatot, amit a gyerek gyakran hallhat a családban, meg kell fogadnia, mégsincs sok értelme.

1. A pénz nem a fán terem!

Nem, tényleg nem, ugyanakkor abból készült. Ez a mondás több évtizede él már, amikor a papír- és pénzgyártás kezdeti korszakában a fák rostjából nyerték az alapot, csak később tértek át az újszerű módszerre: eleinte pamutrostokból készítették, manapság azonban az alapanyag többnyire műanyagszármazék. De amerikai dollár például megközelíthetőleg 75% pamutból és 25% lenből készül.

Tehát nem, a pénz mára nem a fán terem, de bizonyosan nem is a szülőktől érkezik, mivel egy GFK Roper-kutatás szerint a szülők közötti legnagyobb válóok 22%-ban a pénz.

2. Ha nem tudsz valami kedveset mondani, ne is mondj semmit!

Ez akkor nyer értelmet, ha egyáltalán nincs mit mondanod, de néha a dolgokat igenis közölni kell, nem lehet véka alá rejteni az igazságot. Előfordulhat, hogy a mondanivaló túl nyers vagy másoknak fáj az igazság, de hogyan legyen az ember őszinte, ha megtiltják ezt?

3. Túl fiatal vagy ahhoz, hogy megértsd!

A felnőttek egyre gyakrabban érzik úgy, hogy a mai generáció tagjai sokkal okosabbak, mint egykor ők voltak, sőt, egyre többen érettebbek a koruknál. James R. Flynn kutató elvégzett egy tanulmányt, ami szerint az intelligenciaszint generációról generációra növekszik, így az elmélete alapján évek múltán egy 10-11 éves gyerek értelmiségi szintje akkora lesz, mint a mai 14 éveseknek – a szülő állítása megcáfolva.

4. Fejezd be a vacsorád, Afrikában éheznek!

Remek dolog emlékeztetni gyermekeinket, hogy mennyivel lehetne rosszabb sora is, de a világ minden régiójában akadnak éhező gyermekek, és azzal, hogy egy londoni kisfiú megeszi a brokkolit, az afrikai gyerek is jóllakik?

5. Csak egyszer vagy fiatal

Igen, de úgy fest, manapság sokkal tovább tart az aranykor. A New York Times nemrégiben publikált egy cikket, amely szerint a megkérdezett emberek úgy vélik, az időskor 68 év körül kezdődik, míg a már 65-öt betöltöttek szerint csak a 75. életévtől. A szavazásban résztvevők tehát – hiába múltak már el hatvanévesek – úgy gondolják, a fiatalság tovább tart, mint azt a középkorúak hiszik.

6. Zárkózott vagy!

A gyerek túl sok időt tölt a számítógép és a televízió előtt a négy fal között, buta cicákról néz videókat és a mindennapos unalmas tevékenységét osztja meg a nagyvilággal? Miért is ne hibáztathatná őt a szülő azzal, mennyire elszigetelt életmódot él. Azonban úgy tűnik, a szülők maguk sincsenek tisztában, mit mondanak, hiszen mégis gyakori büntetőmódszerük a szobafogság (internetmegvonással körítve) – nem inkább a szabadba kellene száműzni a gyermekeket, ha annyira zárkózottak?

2009-ben Quebecben egy 12 éves lány az édesapját perelte be, mondván, szobafogságra ítélte, így le kellett mondania egy iskolai kirándulást. A szülőknek tehát ki kellene találni egy új büntetést a szobafogság helyett, mivel a kislány megnyerte a pert.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek