Starity

35 éve hunyt el Sid Vicious

2014. február 02. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sid Vicious, a Sex Pistols basszusgitárosa és mókamestere 35 évvel ezelőtt hunyt el heroin-túladagolásban New Yorkban; ennek alkalmával nézzük, mi minden történt a tragikus körülmények között elhunyt zenésszel rövid élete során!

hirdetés
35 éve hunyt el Sid Vicious

Sid John Simon Ritchie néven látta meg a napvilágot 1957. május 10-én Lewishamban John Ritchie és Anne McDonald gyermekeként. Anne fiatalon hagyta abba tanulmányait, ezt követően pedig csatlakozott a légierőhöz. Így került sor a szülők találkozására.

A zene már apja életében is fontos volt, ugyanis az idősebb John nap közben a Buckhingam palota őrzőjeként dolgozott; éjszakánként pedig egy jazzklubban játszott harsonán.

Nem sokkal a kisfiú születése után édesanyja Ibizára költözött a kicsivel egy könnyebb élet reményében, és az eredeti tervek szerint az otthoni teendők elintézése után az apának is követnie kellett volna a családot. Erre azonban sosem került sor, így Anne 1965-ben hozzáment Christopher Beverleyhez. Később a család visszaköltözött Kentbe, a kis John pedig felvette mostohaapja vezetéknevét.


Sid Vicious gyerekként

Sajnos a családi boldogság nem tarthatott sokáig, ugyanis Anne és Christopher házasságkötésé követő fél éven belül a férfinél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, így rákban vesztette életét.

1968-ban anya és fia Tunbridge Wellsben telepedtek le, ahol John a helyi általános iskolában, a Sandown Courtban tanult. 3 évvel később London keleti részébe költöztek, később onnan is továbbálltak.

John 16 éves volt, amikor először találkozott John Lydonnal, akivel nem sokkal később életre szóló barátságot kötött. Mindketten a Hackney Technical College-ban tanultak, így viszonylag sok időt tölthettek egymással. Lydonnak az volt a véleménye, miszerint John megrögzött David Bowie-rajongó és pozőr.

Mindennek ellenére John Lydon igen jelentős szerepet játszott John Simon Ritchie életében, ugyanis neki köszönhetjük a Sid Vicious nevet. A legenda szerint, Lydonnak volt egy Sid névre keresztelt hörcsöge, aki megharapta Ritchie-t, mire ő felkiáltott: „Sid is really vicious!” („Sid nagyon gonosz!”). Innentől használta Ritchie a Sid nevet.

Ekkoriban Sid igen sok időt töltött Lydon, John Joseph Wardle és John Gray társaságában, így ismerőseik csak úgy hívták a négyest, mint a Négy John.


Sid Vicious és John Lydon

Lydon állítása szerint a tizenes éveik végén igen gyakran koldultak: Lydon énekelt, Sid csörgődobon játszott és olykor még táncra is perdültek, mintegy feldobva előadásukat.

Zenei karrierje

Sid 1976-ban fordult a zenéhez, amikor is csatlakozott a The Flowers of Romance névre hallgató zenekarhoz. Ezután még számtalan zenekarban megfordult, mielőtt megalakult volna a világhírű Sex Pistols, így többek között dobolt a Siouxsie and the Banshees-ben; a The Damned zenekar állítása szerint pedig énekesüknek szerették volna felkérni Sidet, de ő nem jelent meg a meghallgatáson, így a csapat Dave Vanien mellett döntött.

Egyes állítások szerint Sid Glen Matlock 1977-es távozása után került a Sex Pistolsba basszousgitárosnak – mindezt arra alapozva, miszerint a srác a csapat összes fellépésén jelen volt.

Malcolm McLaren menedzser többször nyilatkozta, hogy úgy véli, hogy ha Johnny Rotten a punk hangja, akkor Sid Vicious a hozzáállása. McLaren azt is megjegyezte, miszerint Sid az igazi frontember típus, hiszen karizmájának köszönhetően minden szem rá szegeződött, ahol csak feltűnt.

Érdekesség, hogy Sid 1977. április 3-án lépett fel először a Sex Pistollal. Előadása és gitártudása ugyan hagyott némi kivetnivelót magában, ennek ellenére hamar a figyelem középpontjába került vad megjelenésének és botrányos viselkedésének hála.

Sid és Nancy első találkozása is erre az időszakra tehető. Nancy Spungen gyerekkora is viharos volt – húszas évei elején drogokkal kereskedett és táncosnőként dolgozott -, így nem meglepő, hogy Siddel való kapcsolata sem volt botrány- és problémamentes.

Kapcsolatuk többek között a drogokon és káros szenvedélyeken alapult, így nem hiába féltették egymástól a szerelmeseket. Életmódjukkal nem csak egymást, de a zenekart is tönkretették, mely 1978 januárjában oszlott fel egy koncert után. Később Sid szólókarrierbe kezdett Nancy menedzserelése alatt több-kevesebb sikerrel, de káros életmódjuk Sid karrierjére is rányomta bélyegét.

Zenei képzettségét-képességeit tekitv, Sid Vicious a zenetörténelem egyik legvitatottabb alanya, ugyanis sosem tanult meg igazán basszusgitározni, annak ellenére, hogy vett órákat. Sokkal inkább a punk megtestesítője volt, mint professzionális zenész.


Sid és Nancy

Az első tragédia – Nancy Spungen titokzatos halála

A macska-egér háborútól eltekintve, tisztább napjaikon Sid és Nancy nagyon szerették egymást, de a rengeteg veszekedés és a kábítószerek általi befolyás fokozatosan tette tönkre kapcsolatukat, melynek a lány halála vetett véget.

1978. október 12-én egy átbulizott-átdrogozott éjszaka után Nancy Spungent holtan találták a Chelsea Hotel-beli lakosztályuk fürdőszobájában. A lánnyal egy, a hasán késsel ejtett seb végzett: elvérzett. Egyes állítások szerint a lánnyal Sid végzett egy veszekedést követően, de az igazság sosem derült ki, hiszen a szerelmesek folyamatos kábítószerek általi bódultság alatt álltak.

Sid maga is elismerte, hogy Nancy halála előtt éjszakán veszekedtek ugyan, de szerette a lányt és sosem bántotta volna. Ennek ellenére még aznap letartóztatták és gyilkossággal vádolták. 10 nappal Nancy halála után öngyilkosságot kísérelt meg: felvágta az ereit; ám kísérlete sikertelennek bizonyult és kórházba szállították. Később verekedésbe keveredett, így ismét a rendőrségen találta magát, ahonnan félmillió dolláros óvadék ellenében hozta ki a Sex Pistols egykori menedzsere, Malcolm McLaren.

A második tragédia – Sid Vicious halála

Sajnos Sid élete is megpecsételődött, miután Nancy meghalt. 1979. február 2-án Sid újbóli szabadulását ünnepelték új barátnője, Michele Robinson lakásán. Sid állítólag egy elvonókúrát követően tiszta volt ekkor, Michele kérésére viszont édesanyja (aki maga is függő volt) heroint hozott a lakásba, hogy feldobják a bulit.

A partinak hajnalban lett vége, aludni tértek, ám később már nem tudták magához téríteni a túladagolt zenészt. Néhány nappal Sid hamvasztását követően édesanyja, Anne állítólag egy búcsúlevelet talált a srác kabátjának zsebében a következő szöveggel:

„Volt egy halálra vonatkozó megállapodásunk és tartanom kell magam a szavamhoz. Kérlek, temessetek a drágám mellé a bőrkabátomban, farmerban és motoros bakancsban. Viszlát!”

Érdekesség, hogy mivel Nancy, vallását tekintve zsidó volt, Sid pedig nem, nem temethették a zenészt kedvese mellé; egyes vélekedések szerint azonban Sid édesanyja a lány sírjára szórta Sid hamvait. Nyugodjék békében!

Utóélet

Sid és Nancy tragédiáját a punk Rómeó és Júliájaként is szokták emlegetni. Kapcsolatuk folytatóinak sokáig Kurt Cobaint és Courtney Love-ot tartották, hiszen a Nirvana frontembere hasonlóan tragikus körülmények között vesztette életét. Érdekesség még, hogy mind Kurtre, mind Courtney-ra nagy hatást gyakorolt Sid és Nancy.

Kurt egy barátjának, Michael Azerradnak elárulta, hogy Courtney azért tetszett meg neki, mert meglátása szerint nagyon hasonlított Nancy Spungenre. Courtney pedig épp Nancy iránti rajongásának hatására alakította ki sajátos stílusát; ám abból a kapcsolatból Courtney szerencsésen megmenekült.


Kurt Cobain és Courtney Love

További érdekesség, hogy a Sid és Nancy párosról 1986-ban készült egy életrajzi ihletésű film Gary Oldman és Chloe Webb főszereplésével és a műben Courtney Love-nak is jutott egy nyúlfarknyi szerep: a színész-énekesnő ugyan Nancy szerepére pályázott, de csupán annak barátnőjét, Gretchent játszhatta el.

Sid Vicious 2006-ban posztumusz került be a Rock & Roll Hírességek Csarnokába, mint a Sex Pistols tagja, mely minden zenész számára hatalmas dolog, hiszen a clevelandi hatalmas csarnokba csupán olyan hírességeket avathatnak be, akiknek legrégebbi hangfelvételük a jelöléstől számított 25 évvel korábban került kiadásra. (Itt érdemes még megemlíteni, hogy 2013-ban jelölték első ízben Kurt Cobain zenekarát, a Nirvanát és a jelölést sikerre is vitték: április 10-én New Yorkban kerül megrendezésre a beiktatási ünnepség.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek