Starity

Tények és tévhitek a Nirvanával kapcsolatban

2014. február 13. 19:07   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 90-es évek ikonikus zenekarával, a Nirvanával kapcsolatban már rengeteg pletyka járta be a világot az évtizedek során, így ezúttal a velük kapcsolatos tévhiteket tűztük tollhegyre és jártunk utána az igazságnak.

hirdetés
Tények és tévhitek a Nirvanával kapcsolatban

Mint oly sok meghatározó és műfajában egyedülálló zenekarral – így a Nirvanával – kapcsolatban is rengeteg tévhit járta be a világot az évek során. Ugyan a csapat – karizmatikus frontemberének halála után – feloszlott, ennek ellenére a mai napig sem csillapodott le a Nirvana-láz és a Cobain-kultusz. Lássuk, a leggyakrabban felmerülő tévhiteket, melyek a köztudatban élnek!

A grunge Seattle-ből indult

Seattle bármilyen meghatározó szerepet is játszott a grunge elterjedésében, mégsem volt soha az otthona annak a grunge-nak, amit ma ismerünk. Maga a szó sem újkeletű, hiszen nem a 90-es években használták először a keményebb, dinamikusabb zenei műfajra, hanem már az 50-es évek végén megjelent a kifejezés.

Érdekesség, hogy 1988-ban a Sub Pop lemezkiadó kívánta e szóval népszerűsíteni a szárnyai alatt megjelenő Green River albumot a következő szalagcímmel: „Karcos vokál, üvöltő Marshall-erősítők, ultra laza grunge, amely elpusztította egy generáció erkölcsét.”

Mindazonáltal 1957-ben merült fel legelőször a kifejezés, mely Johnny Burnette rockabilly stílusú albumát hivatott minősíteni. Az évek során ugyan lappangott a kifejezés, ám nem tűnt el teljesen; mégis akkor teljesedett ki igazán, amikor is megjelentek a Nirvanához hasonló pop-punk-rock zenekarok (Nirvana, Tad, Mudhoney, Melvins, stb.) és az a bizonyos hangzás, melyet manapság csak seattle-inek nevezünk.

Érdekesség még, hogy a Nirvanáról könyvet írt angol zenei újságíró, Everett True – aki egyébként több koncerten, turnén is kísérte a csapatot – úgy tartja, hogy a grunge nem más, mint a lecsupaszított ősi rockzene, mely mellőz mindenféle mesterkéltséget, és csupán izzadtság, sörszag és fejek vannak mindenhol a hangszórók közvetlen közelében.

A grunge elsősorban a férfiak műfaja

Az előzőhöz hasonlóan ez a kifejezés sem helytálló, hiszen gondoljunk csak e zenei műfajtól elválaszthatatlan kifejezésre és stílusra, a Riot Grrrl-re; mely mozgalom akár a grunge női változatának is tekinthető olyan neves Seattle és környéki előadókkal a háttérben, mint az L7, a Lunachicks, a Dickless, az STP, a 7 Year Bitch, a Babies in Toyland, a Hole és Courtney Love.


Courtney Love

A Nirvana Seattle-ből jött

Természetesen ez a megállapítás sem állja meg a helyét, hiszen a csapat két oszlopos tagja, Kurt Cobain és Krist Novoselic is mindketten ugyanabból a Washington állambeli kis, faipari városból, Aberdeenből érkeztek. A csapatban ugyan jöttek és mentek a dobosok; de ha a két legtovább maradó dobost – Chad Channinget és Dave Grohlt – is nézzük, még jóindulattal sem lehetne egyiküket sem seattle-inek titulálni. Míg Chad a Kalifornia állambeli Santa Rosából; addig Dave az Ohio állambeli Warrenből származik.

Érdekesség, hogy a nirvanabeli munkásságuk beindulása idején alig töltöttek huzamosabb időt Seattle-ben: főként a közeli kisvárosokban laktak, így Olympiában, Tacomában vagy Aberdeenben.


A felső képen: Chad Channing, Krist Novoselic, Kurt Cobain
Az alsó képen: Krist Novoselic, Kurt Cobain, Dave Grohl

Kurt Cobain gyilkosság áldozata lett

Ugyan ezt a kijelentést nem lehet teljességgel megcáfolni, hiszen több összeesküvés-elmélet is készült Cobain halálával kapcsolatban, valamint több szálon futó nyomozások is indultak; ennek ellenére a rendőrségi- és halottkémi jelentések öngyilkosságot állapítottak meg.

E tézisnek némileg ellent mond az a tény, miszerint a Kurt vérében talált heroin mennyisége 1,52 miligram/liter volt, ami feltehetően már önmagában végzett volna a zenésszel. Egyes vélekedések szerint ez a mennyiségű heroin arra is képtelenné tette volna Kurtöt, hogy felemelje azt a Remington vadászpuskát, melynek segítségével – feltehetően önkezűleg – lőtt golyót a fejébe.

Érdekesség az elméletekkel kapcsolatban, hogy a fegyveren nem találtak ujjlenyomatokat – ahogyan azon a tollon sem, mellyel Cobain vélhetőleg a búcsúlevelét írta.


Cobain holttestére 1994. április 8-án, 3 nappal a zenész halála után bukkant rá a Cobain-házba érkező villanyszerelő, Gary Smith

Kurt sosem akart híres lenni

Mint minden tinédzser életében, úgy Kurtében is voltak olyan időszakok, amikor arra vágyott, hogy a híresek és gazdagok pazar életét élje. Mi sem támasztja e megállapítást alá jobban, mint régi osztálytársai és barátai beszámolói, akiknek gyakran hangoztatta, hogy egy szép napon kedvenc műsorának, a Saturday Night Live-nak lesz a sztárja. (Ebbéli vágya meg is valósult: 1992 januárjában lépett fel a show-ban a Nirvanával.)

Egy tinédzserkori barátja, John Fields elmondása szerint Kurt gyakran hangoztatta azt is, hogy egy nap igazi szupersztár lesz, aztán megöli magát és a dicsőség tüzében ég majd el. Sajnos, ebbéli „vágya” is megvalósult alig másfél évtizeddel később.


Már gyerekként is a zene volt a mindene

Cobain írta a legtöbb dalt a Hole Live Through This című albumára

Ez annyiban igaz, hogy az Old Age című szám igazából Kurté, valamint háttérvokálozott két számban is, de ennyiben ki is merül a munkássága a Hole második albumával kapcsolatosan.

Ezzel szemben a zenész felesége, Courtney Love annak idején azt állította, hogy ő írta a Nirvana In Utero albumára a dalokat, ám ez igen félrevezető, hiszen a szőkeség csupán inspirálta azokat; megírásukért azonban Cobainnek jár a köszönet.

A Nevermind valójában gyenge lemez lett

Sokan tartják a Nevermind albumot a Nirvana legjobbjának – méltán -, hiszen a zenekar ennek köszönheti a világhírnevet. Az album gyengesége valójában annyiban merül ki, hogy lágyabb, olykor poposabb nótáival kilóg a többi Nirvana-lemez sorából.

Mindez annak köszönhető, hogy a dalszerző Cobainra igen sok zenekar és sokféle irányzat volt hatással. Érdekesség, hogy a rajongásig szerette a The Beatlest, a Bay City Rollerst, a Beat Happeninget és az Abbát; ezzel szemben viszont a végtelenségig istenítette az olyan punk előadókat, mint a Sex Pistols vagy a Black Flag.


A Nevermind hozta meg a sikert a Nirvana számára

A grunge egy sötét és komor irányzat

Ha a Nirvanát vesszük alapul, a zenekarnak valóban voltak komorabb dalai; a Soundgarden mélabús; a Tad ijesztő és Seattle-ben igen gyakran esik az eső. Azonban ha azt nézzük, milyenek is voltak ezek a zenészek a magánéletben: viccesek, szórakoztatóak és tehetségesek; akik olykor szívesen írtak az élet sötétebb oldaláról és tulajdon tapasztalataikról – az őszinteség pedig nem bűn, ugye?


A Nirvana (még Chad Channing dobossal) és a Tad

Kurt Cobain volt a grunge egyetlen vesztesége

Az állítás igaz, annyiban, hogy valóban hatalmas veszteség volt mind a rajongók, család, barátok és a műfaj számára; azonban nem az egyetlen! Gondoljunk csak Kristen Pfaffra a Hole-ból, Layne Staley-re az Alice in Chainsből, Mia Zapatára a The Gitsből vagy Andrew Woodra a Mother Love Bone-ból Nyugodjanak békében!


Az illusztris Cobain-gitárt Aberdeenben a Wishkah-folyó mentén állította fel a zenész nagypapája, Leland Cobain

A grunge és a Nirvana örökség nélkül maradt

Ez sem igaz, hiszen gondoljuk csak az utánpótlásra: a Smashing Pumpkinsra, a Puddle of Muddra, a Silverchairre, a Bushra, a Muse-ra, az Ashre, Courtney Love-ra, a Better Than Ezrára, a Pearl Jamre, a Stone Temple Pilotsra, a Live-ra, a Staindre, a Creedre, a Candleboxra és nem utolsó sorban Dave Grolh új zenekarára, a Foo Fightersre és Chad Channing csapatára, a Before Carsra. Ennek ellenére persze sosem felejtjük el, hogy volt nekünk egy Nirvanánk is...

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek