Starity

Elhunyt Jay Adams, a legendás gördeszkás

2014. augusztus 15. 21:09   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csütörtök este Mexikóban, a vakációja alatt váratlanul szívrohamban elhunyt Jay Adams. 53 éves volt.

hirdetés
Elhunyt Jay Adams, a legendás gördeszkás

Adams, második felesége, Tracy és az előző kapcsolataiból született két gyermeke már három hónapja tartózkodott az országban és idejük nagy részét szörfözéssel töltötték. Húsz éve ez volt az első alkalom, hogy a zűrös múltú férfi elhagyhatta az USA-t.

Jay, becenevén „The Original Seed”, világhírű amerikai gördeszkás volt, a Z-Boys gördeszkacsapat egyik eredeti tagja, aki egyike a keveseknek, akik nagy hatást gyakoroltak a sportágra.

Velencében született és már négyévesen elkezdett gördeszkázni és szörfözni. 1974-ben, tizenhárom évesen csatlakozott a Zephyr (Z-Boys) szörfcsapathoz a legfiatalabb és legtehetségesebb tagként. Következő évben harmadik helyezést ért el egy rangos versenyen és még ismertebb lett, amikor a Z-Boysról cikkek jelentek meg a Skateboarder gördeszkás magazinban.

Amikor a csapat feloszlott, Jay az EZ RYDER (később Z-Flex) gördeszkagyártó cég arca lett.

Tehetsége és sportsikerei ellenére zűrös magánélete volt. Kábítószerfüggőséggel küzdött, verekedésekbe keveredett (még gyilkossággal is megvádolták) és gyakran került börtönbe. A kilencvenes években még mélyebbre süllyedt és a heroinhoz fordult, amikor ugyanabban az évben meghaltak a szülei és a nagymamája, valamint meggyilkolták a bátyját.

Életéből két film is készült – 2001-ben díjat nyert a Dogtown and Z-Boys, 2005-ben a Lords of Dogtown –, utóbbiban Emile Hirsch alakította a legendás gördeszkást. Miközben a Dogtown and Z-Boyzt forgatták, ő éppen két és fél éves börtönbüntetését töltötte Hawaiin.

2005-ben végleg leszokott a drogokról, egészen élete végéig tiszta maradt és az iskolákban a kábítószerekkel való küzdelmeiről beszélt a gyerekeknek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek