Starity

Oscar-előrejelzés: a jövő év legnagyobb esélyesei

2014. november 09. 23:11   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közeleg az Oscar-szezon, itt az ideje hát megnéznünk, mely filmek és színészek lehetnek a legesélyesebbek jövőre a trófeákért.

hirdetés
Oscar-előrejelzés: a jövő év legnagyobb esélyesei

Lezajlottak a legnagyobb filmfesztiválok, túl vagyunk már jó pár mozipremieren is, a 2015-ös Oscar-díjátadó mezőnye pedig végleg körvonalazódni látszik. Tekintsük hát akkor át idén is az aranyszobrokra jelenleg legesélyesebbnek tűnő filmeket és alakításokat a Gold Derby-szakértők által összeállított tízes tipplistáival kiegészítve.

Legjobb film

Meglepő módon a kategória éllovasának Richard Linklater apró független filmje, a Sundance Filmfesztiválon bemutatott Sráckor számít jelenleg, mely egyformán levette a közönséget és a kritikusokat is a lábáról. A teljesen egyedülálló módon, 12 éven át forgatott coming of age-sztorit azonnal filmtörténeti mérföldkőnek, korunk egyik legjelentősebb mozgóképes alkotásának kiáltották ki, elképesztően széleskörű elismertségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a Metacriticen elért maximális 100-as pontszáma.

Év elejéről a Sráckoron kívül még a szintén a Sundance-en bemutatott Whiplash, és a márciusban óriási sikert arató A Grand Budapest Hotel számíthat tényezőnek, a májusban megtartott rangos Cannes-i Filmfesztiválról pedig a Mike Leigh rendezte Mr. Turner, valamint a Steve Carell és Channing Tatum főszereplésével készült Foxcatcher.

A legnagyobb ősz eleji fesztiválokról (Telluride, Velence, Toronto) a mexikói Alejandro González Iñárritu sztárokkal telepakolt fekete komédiája, a Birdman – A mellőzés meglepő ereje számít a legnagyobb Oscar-esélyesnek, azt pedig szorosan követi két brit géniusz története, A mindenség elmélete és a Kódjátszma. Utóbbi Torontóban elnyerte a közönségdíjat, melyet korábban az Oscar-nyertes 12 év rabszolgaság, A király beszéde és a Gettómilliomos is elvitt.

Az év legjobban várt filmjei közül David Fincher agyafúrt szatírája, a Holtodiglan kiválóan teljesített a kasszáknál és a kritikusoknál is, így könnyen ott találhatja magát a jelöltek között, Christopher Nolan Csillagok közöttje a premiert megelőző óriási hype után kissé csalódást keltő reakciókat váltott ki, de az év látványfilmjeként még így is esélyesnek számít.

A még be nem mutatott alkotások közül komolyan számolni kell majd a már nálunk is játszott színpadi darab, a Vadregény filmadaptációjával és Clint Eastwood háborús filmjével, az American Sniperrel is, de a legnagyobb tényező az év végi filmek közül a legtöbbek szerint Angelina Jolie nagyszabású második világháborús eposza, a Rendíthetetlen lesz majd.

  1. Sráckor
  2. Rendíthetetlen
  3. Birdman – A mellőzés meglepő ereje
  4. Kódjátszma
  5. A mindenség elmélete
  6. Holtodiglan
  7. Csillagok között
  8. Foxcatcher
  9. Whiplash
  10. American Sniper

Legjobb rendező

Két biztos jelöltről már most beszélhetünk, hiszen a Sráckor és a Birdman – A mellőzés meglepő ereje is olyasfajta rendezői teljesítmény, melyet az Akadémián belüli rendezői brancs tárt karokkal fogad. A Mielőtt-trilógia rendezőjének, Richard Linklaternek ez lenne az első jelölése a kategóriában (kettőt korábban kapott már forgatókönyvíróként), Alejandro González Iñárritu pedig a Bábel utáni második jelölését gyűjthetné be most.

Habár a Csillagok között fogadtatása nem lett egészen olyan, mint azt a legtöbben várták, Christopher Nolant annyiszor mellőzték már (Mementó, A sötét lovag, Eredet) innen, hogy sokan úgy tartják, itt az ideje első jelölésének. Mellette szól, hogy tavaly Alfonso Cuarón hasonló technikai csodáért egészen a díjig jutott el.

A korábbi jelöltek közül David Fincherrel, Bennett Millerrel vagy éppen Clint Eastwooddal is komolyan kell ebben a kategóriában számolni, az újoncok közül pedig Morten Tyldum mellett Angelina Jolie neve is szóba jöhet. Kérdés persze, hogy a színésznőt mennyire veszik majd komolyan a rendezők, és előző – eddigi egyetlen – rendezése, A vér és méz földje vegyes fogadtatása sem ad bizakodásra okot.

  1. Richard Linklater (Sráckor)
  2. Alejandro González Iñárritu (Birdman – A mellőzés meglepő ereje)
  3. Angelina Jolie (Rendíthetetlen)
  4. David Fincher (Holtodiglan)
  5. Bennett Miller (Foxcatcher)
  6. Christopher Nolan (Csillagok között)
  7. Morten Tyldum (Kódjátszma)
  8. Damien Chazelle (Whiplash)
  9. James Marsh (A mindenség elmélete)
  10. Clint Eastwood (American Sniper)

Legjobb férfi főszereplő

Mint a legtöbb évben, a férfi főszereplői kategória most is lehetőségek végtelen tárházát vonultatja fel, négy esélyes viszont szeptember óta kiemelkedik a mezőnyből: Michael Keaton, Steve Carell, Eddie Redmayne és Benedict Cumberbatch.

Keaton a Birdman – A mellőzés meglepő erejében alakított kiöregedett színésszel jelenleg a kategória éllovasának számít, ám a valós személyt alakító Redmayne, Cumberbatch és Carell is komolyan megszorongathatja őt a győzelemért. Utóbbi talán azért indulhat némi hátránnyal, mivel az ő Foxcatcherben játszott zavart elméjű milliomosa kevesebbek szimpátiáját nyerheti majd el, és főszereplőtársa, Channing Tatum is elvehet előle szavazatokat. Természetesen az sem kizárt, hogy mind a ketten jelölést szerezzenek, de hasonló a kategóriában legutóbb csupán 1985-ben fordult elő az Amadeusszal.

Ha a négyes marad decemberig, akkor az ötödik helyre pályázhat nagy eséllyel Timothy Spall Cannes-ban ünnepelt alakítása, de a még be nem mutatott filmekből nem szabad megfeledkezni Jack O’Connellről és Bradley Cooperről sem, aki zsinórban harmadik jelölését kaphatná meg.

  1. Michael Keaton (Birdman – A mellőzés meglepő ereje)
  2. Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)
  3. Benedict Cumberbatch (Kódjátszma)
  4. Steve Carell (Foxcatcher)
  5. Timothy Spall (Mr. Turner)
  6. Bradley Cooper (American Sniper)
  7. Jack O’Connell (Rendíthetetlen)
  8. Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg)
  9. Matthew McConaughey (Csillagok között)
  10. Channing Tatum (Foxcatcher)

Legjobb női főszereplő

A férfi főszereplői kategóriával szemben a női idén igencsak gyenge, ezt kihasználva pedig könnyen megszerezheti végre a neki régóta kijáró Oscar-díjat Julianne Moore. Az eddig négyszer jelölt színésznő a Still Alice című dráma Alzheimer-kórban szenvedő családanyjának karakteréért veheti majd át a szobrot, de szerepe a Térkép a csillagokhozban és Az éhezők viadala harmadik részében segíthet majd végképp meggyőzni a szavazókat arról, hogy kinek a neve mellé ikszeljenek.

Esélye ugyan a Still Alice premierje óta már nincs a második Oscar-díjra, de Reese Witherspoon a Mielőtt meghaltam rendezőjének új, Wild című drámájáért már biztos jelöltnek számít. A színésznő Matthew McConaughey mintájára újradefiniálja karrierjét, a Wildban nyújtott, sok kritikus által karriercsúcsnak vélt alakítása mellett szerepelt még Paul Thomas Anderson új filmjében is idén, producerként pedig azon tevékenykedik, hogy minél több női főhőssel készült film láthasson napvilágot Hollywoodban. Ő áll David Fincher Holtodiglanja mögött is, melyért a hátborzongató Csodálatos Amyt játszó Rosamund Pike a nagy áttörés mellett első jelölését is megszerezheti majd.

A fennmaradó helyekre Felicity Jones és Amy Adams a legmegbízhatóbb tipp jelenleg, de az utóbbi filmjéről annyi rosszat hallani, hogy szóba jöhet helyette Hilary Swank Tommy Lee Jones feminista westernjéért, de akár elrugaszkodottabb ötletként Marion Cotillard egy idegen nyelvű, vagy Shailene Woodley egy ifjúsági filmért is.

  1. Julianne Moore (Still Alice)
  2. Reese Witherspoon (Wild)
  3. Rosamund Pike (Holtodiglan)
  4. Amy Adams (Nagy szemek)
  5. Felicity Jones (A mindenség elmélete)
  6. Hilary Swank (The Homesman)
  7. Shailene Woodley (Csillagainkban a hiba)
  8. Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka)
  9. Emily Blunt (Vadregény)
  10. Jessica Chastain (Egy szerelem története)

Legjobb férfi mellékszereplő

A női főszereplői mellett ez a kategória rendelkezik a másik legegyértelműbb éllovassal, hiszen a Pókember-filmek és a Juno sztárjának, J.K. Simmonsnak kritikusok által körülrajongott alakítása a Whiplash című filmben valószínűleg nem nagyon talál már ellenfelére. Sokan egészen odáig mennek, hogy Christoph Waltz, Javier Bardem vagy Heath Ledger a kategóriában korábban véghezvitt tarolását jósolják neki.

Rajta kívül három biztosnak tűnő jelöltje is van a kategóriának: Edward Norton a 90-es évek óta először szerezhet Oscar-jelölést, Mark Ruffalo és Ethan Hawke pedig második színészi nominációjukat gyűjthetik most be. Az ötödik helyre a legtöbben Josh Brolin jelölésére fogadnának, de őt kiütheti a még nem látott filmekből érkező Miyavi, Tom Wilkinson vagy a korábban már kétszer is nyert Christoph Waltz.

  1. J.K. Simmons (Whiplash)
  2. Edward Norton (Birdman – A mellőzés meglepő ereje)
  3. Mark Ruffalo (Foxcatcher)
  4. Ethan Hawke (Sráckor)
  5. Josh Brolin (Beépített hiba)
  6. Robert Duvall (A bíró)
  7. Albert Brooks (A Most Violent Year)
  8. Miyavi (Rendíthetetlen)
  9. Christoph Waltz (Nagy szemek)
  10. Tyler Perry (Holtodiglan)

Legjobb női mellékszereplő

Ha a Sráckor ténylegesen elvinné a fődíjat, akkor könnyen magával húzhatná a női mellékszereplői szobrot a kategória éllovasának tartott Patricia Arquette-nek is. A leginkább TV-s munkái kapcsán ismert színésznő a filmbeli srác édesanyjaként lenyűgözte a kritikusokat, utolsó, felejthetetlen jelenete pedig elég lehet ahhoz, hogy versenyben tartsa az egyébként meglehetősen visszafogott alakítást.

A Birdman – A mellőzés meglepő ereje és a Kódjátszma előrelátható óriási sikere az Akadémiánál Emma Stone és Keira Knightley helyzetét szilárdíthatja meg, a szinte minden évben jelölt Meryl Streep egy helyet biztosan lefoglal majd a kategóriában a Vadregény boszorkányaként, Jessica Chastain pedig a Csillagok között és az A Most Violent Year kapcsán is szóba jöhet itt.

Laura Dern Reese Witherspoon anyjaként, míg Kristen Stewart Julianne Moore lányaként reménykedhet jelölésben, és ha Stewarttal kapcsolatban szkeptikusak is lennénk, nem árt megjegyezni, hogy idén ez már a harmadik elismert alakítása.

  1. Patricia Arquette (Sráckor)
  2. Laura Dern (Wild)
  3. Emma Stone (Birdman – A mellőzés meglepő ereje)
  4. Keira Knightley (Kódjátszma)
  5. Meryl Streep (Vadregény)
  6. Jessica Chastain (Csillagok között)
  7. Carrie Coon (Holtodiglan)
  8. Jessica Chastain (A Most Violent Year)
  9. Vanessa Redgrave (Foxcatcher)
  10. Anna Kendrick (Vadregény)

A 87. Oscar-díjátadót 2015. február 22-én tartják majd a hollywoodi Dolby Theatre-ben, a műsorvezető Neil Patrick Harris lesz. A jelölteket összeállító szavazás december 29-én kezdődik majd meg, a nomináltak kihirdetésére pedig január 15-én kerül sor.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek