Starity

Egy lelkiismeret nélküli film Oscarra mehet?

2010. szeptember 16. 09:09   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A nagy botrányt kavaró Oskar Röhler rendezte német film, a Jud Süß – Film lelkiismeret nélkül című alkotás különösen esélyes lehet 2011-ben nemzetközi kategóriában egy aranyszobrocskára.

hirdetés
Egy lelkiismeret nélküli film Oscarra mehet?

A 2011-es Oscar-díjátadón lehet, hogy pont egy németajkú film söpri be a Legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában az aranyszobrocskát? Erre minden esély megvan, hiszen 9 remek alkotás közül szemezgethetnek az erre kijelölt bizottság zsűritagjai;

  1. Boxhagener Platz ('Szorító' = mint boxolóring)
  2. Die Fremde ('Az idegen')
  3. Henri 4
  4. Jud Süß – Film ohne Gewissen ('Jud Süß - Film lelkiismeret nélkül')
  5. Die kommenden Tage ('Az elkövetkező napok')
  6. Habermann
  7. Mahler auf der Couch ('Mahler a kanapén')
  8. Same Same But Different ('Megegyező, megegyező, de különböző')
  9. Unter Bauern – Retter in der Nacht ('Parasztok között - Megmentő az éjszakában')

Ezek közül mindenképpen ki kell emelnünk azt a két alkotást, mely a hírek szerint különösen sanszos lenne arra, hogy nyerjen ezen az immár huszonhetedszerre megrendezendő,  nívós ünnepségen: ez a Die Fremde és a Jud Süß.

A bizottság szeptember 17-től válogat a jelöltek között, majd kiválasztva a legígéretesebbeket, javaslatukat továbbítják az Academy of Motion Picture Arts and Sciences részére.

Az elmúlt nyolc évben Németországban készült filmek érdekes módon különös népszerűségnek örvendtek az Oscar-díjátadókon. Két filmjük összesen hat jelölést kapott – Nirgendwo in Afrika ('Sehol Afrikában'), Das Leben der Anderen ('A mások élete') –, és végül még a hőn áhított trófeát is hazavihették.

Megdöbbentő, de úgy tűnik, hogy az Akadémia különösen rajong azon témájú filmekért, melyek a nácikkal foglalkoznak. Ott van mindjárt a Der Untergang ('A bukás'), a Sophie Scholl – Die letzten Tage ('Sophie Scholl – Az utolsó napok'), vagy a Das weiße Band – Eine deutche Kindergeschichte ('A fehér szalag – Egy német gyermektörténet'), mely történetek mindegyike a Harmadik Birodalom körül forog. A 2008-ban készült osztrák film, a Die Fälscher ('A hamisítók') kapott szobrocskát. Azóta egy 'morbid' Oscar mondás vált úgynevezett szállóigévé: „A nácik örökre”.

A Moritz Bleibtreu (Göbbels) és Tobias Moretti (Ferdinand Marian) főszereplésével készült Jud Süßhöz már csak azért is fűzhetünk nagy reményeket, mivel egyrészt az 1940-es botrányos náci propagandafilm létrejöttét dolgozza fel, másrészt hatalmas a botrány körülötte, és a kritikusok is meglehetősen lehúzták. Így igazán meglepetés lenne, ha 2011 februárjában ez a film szállna ringbe az Oscarért.

A másik nagy reményekhez kötött mozifilm a Die Fremde ('Az idegen'). A németek ezt a filmet tartják a legesélyesebbnek. Ez egy bevándorlási dráma, melynek főszereplője, Sibel Kekilli már elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Végtére is, a 2007-es német Oscar bebizonyította, hogy mégsem kellenek mindig a nácik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek