Starity

20 éves lett a Smashing Pumpkins ikonikus albuma

2015. november 03. 15:03   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Billy Corgan 1995-ben nagy kockázatot vállalt azzal, hogy egy dupla albumot akart megjelentetni - a sajtó és a lemezcég ezt szakmai öngyilkosságnak tartotta. Végül nem lett igazuk.

hirdetés
20 éves lett a Smashing Pumpkins ikonikus albuma

A Smashing Pumpkins harmadik albuma, a Mellon Collie and the Infinite Sadness 1995 októberében jelent meg, hatalmas sikert aratott világszerte, tízszeres platinafokozatot ért el és azóta is a legnagyobb alternatív rockalbumok között tartják számon.

Ez eddig keveseknek sikerült: a Beatles, a Pink Floyd, a Led Zeppelin, és a Who mindannyian a karrierjük csúcsán adtak ki dupla albumot és arattak sikert. A chicagói rockbandának ez volt a harmadik albuma és bár addig sem számítottak ismeretlennek, mégis szinte mindenki a legrosszabbra számított.

A Mellon Collie and the Infinite Sadness 28 szerzeményében (további 28 jelent meg csak kislemezen) számos zenei stílust vonultatott fel az altatódaltól a heavy metál balladán át az elektro-pop és klasszikus rock hangzásig – mintha nem is ugyanazt a zenekart hallanánk. Az énekes-dalszerző-szólógitáros-producer Billy Corgan a banda 1988-as megalakulása óta több, mint 700 dalt írt, nemcsak a szóló- és Pumpkins-albumokra, hanem más előadók számára is – a MCATIS albumán azonban soha nem látott mennyiségben ontotta magából a dalokat és az ötleteket.

A sikernek azonban árnyoldala is volt: a megjelenést követő turné darabokra szakította a zenekart, és a tragédia sem kerülte el őket. Egy dublini koncerten a tömeg halálra zúzott egy fiatal rajongót, a billentyűs Jonathan Melvoin herointúladagolásban hunyt el, és a dobos, Jimmy Chamberlin kis híján szintén az ő sorsára jutott – nem sokkal az incidens után ki is rúgták a bandából.

Corgan édesanyja még ugyanebben az időben hunyt el rákban és a házassága is tönkrement. A következő albumon, az 1998-ban megjelent Adore-on a basszusgitáros D'Arcy Wretzky és a gitáros James Iha már keveset játszott és a promóciós turné után a kábítószerfüggésével küzdő Wretzky is távozott.

A Smashing Pumpkins eredeti felállásából már csak Corgan maradt meg, ám a Mellon Collie and the Infinite Sadness sikere és frissessége még mindig töretlen.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek