Starity

Íme öt magyar metálzenekar, ami többre vihette volna

2016. június 01. 10:10   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben már olvashattatok öt külföldi metálzenekarról, akik feloszlásuk ellenére is a mai napig népszerűek e stílus rajongói körében. Ezúttal hasonlóan sikeres öt magyar zenekart mutatunk be nektek, akik szintén a metálvilágban tengették mindennapjaikat, sikerük pedig a mai napig sem merült feledésbe.

hirdetés
Íme öt magyar metálzenekar, ami többre vihette volna

Wellington

A Wellington egy magyar hard rock együttes volt, melyet Paksi Endre énekes alapított 1994-ben,  miután előző zenekara, az Ossian feloszlott. Az 1994-es búcsúkoncertje után az Ossian hangszeresei Fahrenheit néven hoztak létre új zenekart, míg Paksi Endre énekes mellé Juhász Rob (ex-Slogan) gitáros és a komplett váci Jericho együttes sorakozott fel, hogy megalakítsák a Wellingtont. Még abban az évben felkerült egy daluk a Demonstráció válogatásra, majd 1995-ben megjelent az első nagylemezük is A döntő lépés címmel.

Egy év elteltével már érkezett is a következő korong, amely a  Szabadon elnevezést kapta, ezt követően Juhász Rob kivált a zenekarból. 1997-et írtak a naptárak, amikor a Wellington kiadta harmadik és egyben utolsó albumát, a Végtelen dalt. A lemezmegjelenés után Paksi egyedül maradt az együttesben, mindenki más kilépett.

A koncertképes felállás érdekében az énekes felkérte a Seneca együttes tagjait, hogy csatlakozzanak hozzá. 1998-ban Paksi felkérést kapott egy Ossian emlékkoncertre, amit aktuális zenésztársaival valósított meg az év júniusában. A sikeres fellépés nyomán Paksi vezényletével és a Wellington zenészeinek közreműködésével újraalakult az Ossian, ami egyben a Wellington végét is jelentette.

Subscribe

A csapat 1999-ben alakult, eredetileg THC néven. A felállás 2000-ben szilárdult meg, ugyanis ekkor vették fel a Subscribe nevet. Első nagylemezük, a Sanity Has Left The Building 2004 végén jelent meg a Hammer-Edge Records gondozásában.  

Az intenzív színpadi munka, a jazz, a magyar népzene, a funky, valamint a reggae elemekkel tűzdelt hardcore metál stílusban szuperáló zenekar a kritikusokat és a közönséget is meggyőzte, így rajongótáboruk és elismertségük is egyaránt növekedni látszott.

A csapat első korongját egy sikeres turné követte – ideértve a hazai fesztiválszezont is –, melynek közepette 2007-ben  megjelent második korongjuk, a Stuck Progress To Moon. A lemez nem csak a rajongók és a kritikusok körében aratott sikert, de 2008 elején a modern rock kategóriában Fonogram-díjjal jutalmazták érte az együttest, a  hazai internetes rock/metal sajtó pedig a legjobb hangzás díjával tüntette ki.

2009 végén egy különleges kiadvánnyal rukkolt elő a zenekar, ugyanis Contradictions néven piacra került egy EP, amelyen két vadonatúj saját szerzeményük mellett egy Edda-feldolgozás is helyet kapott, míg a DVD-n a zenekar történetét és 10 éves jubileumi koncertjét bemutató interjúkkal tarkított film kapott helyet.

2011 elején újra stúdióba vonultak a srácok harmadik lemezük rögzítése végett, ami a Bookmarks címet kapta. Ugyanezen év júniusában a Művészetek Palotájában egy különleges koncert keretében előadták áthangszerelt szerzeményeiket. Ezt egy hosszú turné követte, majd 2014-ben jelent meg negyedik és egyben utolsó lemezük, a This Moment Will Soon Be Gone. 2015-ben azonban jött a hideg zuhany: bejelentették, hogy feloszlanak. 

Babylon

A zenekar 2004 táján alakult, a srácok elmondása szerint spontán módon, ugyanis egy baráti sörözés során a negyedik doboz folyékony kenyér elfogyasztása mutatott rá arra, hogy zenekart kéne alapítani. Egy kis idő elteltével pedig teljessé is vált a Babylon legénysége: Köteles Leander, Borbély Csaba, Cserdi Imre és Zsiga Pál személyében.

2006-ban jelent meg a saját magukról elnevezett első anyaguk, amely tulajdonképpen egy demó felvétel volt, viszont igencsak meghatározó tételek kerültek rá. Ezt követte 2007-ben az Undefined című kislemez, melyen mindössze hat dal kapott helyet, köztük kettő Karhtago-dal a saját stílusukra formával.

Egy évvel később egy középlemezt dobtak piacra Fény címmel, melyen ugyancsak megtalálható két feldolgozás: az egyik a már jólismert Padlás című musicalből a Fényév távolság, illetve a Sonic Syndicate együttes Denied című tétele magyar változatban, amely Szétesőben címen került elhelyezésre. 

2009. május 22-én a zenekar azonban egy búcsúkoncerttel jelentette be feloszlását, ugyanis a csapat főnöke, Köteles Leander külföldön próbált szerencsét.

Atomic

A zenekar 1983-ban alakult Szilágyi Tamás énekes/gitáros által. A kezdetekben csak magyar nyelven íródtak a dalaik, később azonban angolul is megpróbálkoztak a dalszerzéssel – nem kis sikerrel. 1989-ben debütált első anyaguk a  Black 'N' Speed Metal, ami tulajdonképpen egy válogatáskorong volt a csapat részéről.

1994-ben végül a svájci Undertone Records jóvoltából debütált első, és egyben utolsó lemezük a  Slashing Victory. A második korong rögzítésére két évvel később került sor, a lemez a Separate Races elnevezést kapta, ám végül nem került kiadásra, mivel a zenekar még abban az évben feloszlott – annak ellenére, hogy egy évvel később az Eclipse nevű együttessel lett volna közös turnéjuk. A zenekar alapítója végül csatlakozott a Rotorhoz, melynek még ma is tagja.

Leander Rising

A Leander-projekt 2009-ben indult, miután Köteles Leander előző zenekara, a Babylon feloszlott. Ekkor még csak szólóprojekt volt a zenekar. 2010-ben Vörös Attila felvette Leanderrel a kapcsolatot, miután az akkor már az interneten nagy port kavaró Csak Te című dal eljutott hozzá.

Később egy 2010-es teltházas budapesti koncert után újabb két taggal, Takács József Jozzy-val és Maczák Márkkal megalapították közös zenekarukat. Névként továbbra is a Leander maradt, majd 2011-ben egy sikeres nyári fesztiválturné után a Sony Magyarország is felfigyelt a zenekarra, és leszerződtette őket.

2012. márciusában debütált az első nagylemezük, amely a Szívidomár elnevezést kapta, nyáron pedig a lemez angol változata, a Heart Tamer is megjelent: először online, majd lemezes formában is. A zenekar 2012 nyarán változtatta nevét Leander Risingra.

2014 szeptemberében megjelent az Öngyötrő címet viselő második Leander Rising-album, mely sikerének folyományaként 2015-ben az együttes bekerült A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe, a Lőjetek fel című dallal.

A fenti sikerek ellenére 2015. szeptember 6-án a zenekar hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy az év végén beszünteti működését. Köteles Leander ugyan nem csüggedt sokáig, így hamar elindította a Leander Kills néven futó projektet, amely a hónapok elteltével hivatalos zenekarrá forrt.

Cikksorozatunk előző részéhez kattints ide!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek