Starity

9 megunhatatlan Disney-dal az 1990-es évekből

2016. június 07. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Walt Disney Pictures tagadhatatlanul az előző évezredben élte fénykorát, a legjobb évtizede pedig egyértelműen az 1990-es évek voltak, melyek olyan nagy sikerű filmeket termeltek ki, mint az Oroszlánkirály, a Tarzan, a Herkules vagy A szépség és a szörnyeteg. Cikkünkben elhoztuk az évtized legjobb Disney-filmzenéit.

hirdetés

Tale As Old As Time (Beauty and the Beast) | 1991

A dal az 1991-ben megjelent A szépség és a szörnyeteg című film betétdala volt, melyet a méltán sikeres dalszerzőknek, Howard Ashmannek és Alan Menkennek köszönhetünk. Magát a szerzeményt Angela Lansbury énekelte fel – ő kölcsönözte ugyanis Mrs. Potts hangját a produkcióban, melynek érdekessége, hogy ez volt a világ első Oscar-díj-jelölt animációs filmje.

A Whole New World | 1992

Az imént már említett zeneszerző, Alan Menken több Disney-klasszikus elkészítésénél is közreműködött, így neki és Tim Rise dalszerzőnek köszönhetjük az 1992-ben megjelent Aladdin leghíresebbé vált betétdalát, A Whole New Worldöt, melyet Brad Kane és Lea Salonga énekelt fel. Érdekesség, hogy utóbbiak nem szinkronizáltak a filmben, csupán énekhangjukat kölcsönözték Aladdinnak és Jázminnak.

This Is Halloween | 1993

1993-ban került a mozikba a Karácsonyi lidércnyomás című Henry Selick és Tim Burton alkotta fantasy, mely különleges látványvilágának és fülbemászó dalainak köszönhetően lett kasszasiker. A film legemlékezetesebb dala kétségtelenül a This Is Halloween lett, melyet a film stábtagjai közösen énekeltek fel Danny Elfman dal- és zeneszerző vezénylésével. Érdekesség, hogy a dalt azóta a sokkrocker Marilyn Manson és a Panic! At The Disco is feldolgozta.

Circle Of Life | 1994

A 90-es évek egyik legsikeresebb alkotása kétségtelenül az Oroszlánkirály volt, mely nemcsak megható történetével, hanem pazar betétdalaival is bekerült a legjobbak közzé. A film legnépszerűbb dalává a Circle Of Life nőtte ki magát, mely a már korábban is említett Tim Rice és Elton John közös munkájának köszönhető. Érdekes még megemlíteni, hogy a szerzeményt Oscar-díjra is jelölték a produkció másik két dalával, a Hakuna Matatával és a Can You Feel The Love Tonighttal egyetemben.

Colors Of The Wind | 1995

1995-öt írtak a naptárak, amikor jegyet válthattunk a Pocahontas című, igaz történeten nyugvó filmalkotásra, melynek legkiemelkedőbb betétdala minden kétséget kizáróan a Judy Kuhn által felénekelt Colors Of The Wind volt. A dalt a már többször említett zeneszerző zseni, Alan Menken szerezte.

God Help Out The Outcasts | 1996

A Disney a 90-es évek második felében is alkotott maradandót, ezek egyik gyöngyszeme az 1996-ban debütált A Notre Dame-i toronyőr volt. A történet maga egy sanyarú sorsú toronyőr (Quasimodo) és egy hasonlóan számkivetett cigány lány (Esmeralda) történetét meséli el – utóbbi pedig egy csodás dalban öntötte szavakba érzéseit a God Help Out The Outcasts képében. A szerzeményt Alan Menken és Stephen Schwartz írta, Heidi Mollenhauer énekesnő pedig felénekelte.

I Won't Say I'm In Love | 1997

1997-ben egy görög klasszikust vitt a filmvászonra a Disney a Herkules képében, melynek középpontjában egy emberré változtatott isten és egy, a szabadságáért bármire képes lány áll. Természetesen a szerelem és az önfeláldozás ezt a történetet is átszövi – e kettő közti őrlődés ékes példája az I Won't Say I'm In Love című Alan Menken és David Zippel szerezte dal, melyet Susan Egan énekesnő tett felejthetetlenné, a háttérben pedig Lillias White, Vaneese Y. Thomas, Cheryl Freeman, LaChanze és Roz Ryan vokálját hallhatjuk.

Reflection | 1998

1998 Mulan éve volt a Disney-nél, mellyel ismét egy létező világba nyerhettünk betekintést. A filmben több izgalmas dal is elhangzott, a leghíresebbé azonban a Matthew Wilder és David Zippel szerezte Reflection vált, mely napjainkban is gyakran felcsendül a tehetségkutató műsorokban. Az eredeti dalt az Aladdinban is bizonyított Lea Salonga énekelte fel, de Christina Aguilera előadásában is hallhattuk.

Strangers Like Me | 1999

A 90-es évek végén került bemutatásra a Tarzan, mely azóta több ízben is feldolgozásra került, ám valamennyien egyetértünk abban, hogy egyik remake sem lett olyan felejthetetlen, mint az eredeti, ami nem is csoda olyan dalokkal a számlistáján, mint a Strangers Like Me. A nótát egyébként Phil Collins szerezte és énekelte fel, a kislemez maga pedig sokáig ostromolta a listákat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek