Starity

Fura újévi hagyományok a világ minden tájáról

2017. január 02. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Míg hazánkban elsősorban lencsét és sertéshúst fogyasztva kívánunk magunknak egészséget és gazdagságot, addig a világ más tájain egészen különös hagyományok, szokások és babonák élnek. Ezeket hoztuk most el nektek.

hirdetés

Argentína

Szilveszterkor az a szokás, hogy a lányok vadonatúj, rózsaszín alsóneműt viselnek annak érdekében, hogy szerelmet vonzzanak maguknak az új évbe. Emellett a másik ismert szokás az, hogy éjfél után előrelépnek egyet a jobb lábukkal, hogy a következő évben is jó szerencse kísérje lépteiket.

Ausztrália

A szigetországban úgy vonulnak végig a városon az emberek, hogy fakanállal lábast ütögetnek, ezzel elűzve a rossz szellemeket.

Brazília

A fenti szokás a braziloknál is hagyomány, bár ők egyszerűen csak fehér színű ruhát viselnek, hogy elűzzék a gonoszt, valamint a szerencse érdekében hét hullámot szoktak átugrani a tengerben.

Chile

Chilében egy kanál lencse bekapásával kezdődik az új év, mely a hagyomány szerint tele pénztárcát hoz, valamint ugyanekkor érdemes kiseperni az egész lakást és vele együtt a rossz szellemeket is.

Kolumbia

Dél-Amerika északnyugati részén az a szokás, hogy az emberek egy üres bőrönddel körüljárják a háztömbjüket, ami a babona szerint utazásokban gazdag évet eredményezhet nekik. 

Ecuador

Az apró országban szilveszterkor rongybabát égetnek, ami azt jelképezi, hogy maguk mögött hagyják az óévet és tiszta lappal vágnak neki a következőnek.

Guatemala

Amint éjfélt üt az óra, az a szokás, hogy az emberek 12 pennyt fognak a kezükbe, kilépnek az utcára – háttal az otthonuknak – és maguk mögé dobják a pénzt.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken mielőtt véget ér a visszaszámlálás, az emberek bárhol legyenek is, felkapcsolják az összes lámpát, és kinyitnak minden ajtót (beleértve a szekrényekét is) – így űzve el a gonoszt –, majd amint belépnek az új évbe, lekapcsolják a lámpákat és becsukják az ajtókat.

Oroszország

Az oroszok szilveszter éjjel felírják egy papírcetlire a jövő évi kívánságukat, elégetik azt, a maradványokat pedig beleszórják a pezsgőjükbe, amit meg kell inniuk, mielőtt elmúlna éjfél.

Spanyolország

A jólét érdekében a spanyolok éjfélkor minden egyes harangütés után (összesen 12 van belőle) be kell kapjanak egy-egy szem szőlőt.

Venezuela

Venezuelában sárga alsóneműt viselnek szilveszter éjjel a szerencsés év reményében.

via Buzzfeed

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek