Starity

18 háztartási cikk, aminek talán nem is tudtad, hogy van szavatossági dátuma

2017. április 04. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha az élelmiszerekről, italokról van szó, sosem felejtjük el csekkolni a lejárati dátumot, de vajon tudtad, hogy a szivacsodat, a párnádat, de még a sportcipődet sem tarthatod meg örökké?

hirdetés

Cikkünkben összeszedtünk 18 random háztartásbeli dolgot, amiről talán nem is tudtad, hogy időről időre ajánlatos lecserélned.

HÁLÓSZOBA

Párna

Szavatossági ideje: 2-3 év

A párnák idővel a poratkák otthonává válnak, ami nem túl egészséges, nem is beszélve arról, hogy formájukat elveszítve jelentős nyaki fájdalmat idézhetnek elő.

Papucs

Szavatossági ideje: 6 hónap

A papucsok a gombás fertőzések melegágyai, így hat havonta érdemes lecserélni, de nem árt, ha időközben ki is mosod, fertőtleníted őket – pláne a vendégek számára fenntartott darabokat.

FÜRDŐSZOBA

Szivacs

Szavatossági ideje: 2 hét

Nem hiába kell gyakran megszabadulni a tisztálkodási kellékektől, máskülönben ugyanis a különböző fertőzések táptalajává válhatnak. A természetes és szintetikus anyagokból kézült termékek szavatossági ideje akár hat hónap is lehet, amennyiben forró vízben „átfőzzük” őket, így megtisztítva a kórokozóktól és baktériumoktól.

Törölköző

Szavatossági ideje: 1-3 év

A baktériumok egyenesen paradicsomnak hívhatják a nedves törölközőket, hiszen remek környezetet biztosítanak számukra az elszaporodásra. Sajnos ebben az esetben az állandó mosás sem jelenti a probléma megoldását – a törölközőket legfeljebb háromévente le kell cserélni!

Fogkefe

Szavatossági ideje: 3 hónap

Amennyiben a sörték elhasználódnak, természetesen hamarabb is lecserélheted a fogkefédet, de alapvetően maximum három hónapig használhatod ugyanazt a darabot. Ajánlatos betegség után is újat venni, hogy a sörtéken maradt baktériumok ne fertőzzenek meg újra.

Hidrogén-peroxid

Szavatossági ideje: 2 hónap

Miután felbontottad az üvegcsét, két hónap áll a rendelkezésedre, hogy felhasználd, ezt követően az oxidálószer elveszíti képességét. (Bontatlan üvegben maximum egy évig tartható el.)

ÖLTÖZKÖDŐASZTAL

Hajkefe

Szavatossági ideje: 1 év

A hajkeféket átlagosan hetente érdemes takarítani, évente egyszer pedig le kell cserélni. Amennyiben annak sörtéi természetes disznószőrből készültek, úgy 7-10 havonta kell újat vásárolni belőle.

Parfüm

Szavatossági ideje: 1-3 év

A magas illóolaj tartalommal rendelkező parfümök átlagosan három évig tarthatók el bontatlan üvegben, de amennyiben már kibontottad őket, úgy két éved van arra, hogy elhasználd őket. Ezzel szemben a kölniket négy évig tarthatod bontatlanul, ha azonban már kipróbáltad azokat, itt is két évre csökken az eltarthatóság maximum időtartama.

GYEREKSZOBA

Cumi

Szavatossági ideje: 2-5 hét

A gumicumiktól maximum öthetente meg kell szabadulni és újakat venni helyettük, ugyanis ezidő után egyrészt könnyebben tönkremennek, másrészt a repedésekben baktériumok bújhatnak meg, amik ártalmasak lehetnek a babára.

Gyerekülés

Szavatossági ideje: 6-10 év

A szakértők szerint tanácsosabb egy új gyerekülést vásárolni, mint használtan venni egyet, ugyanis annak alkotóelemei az idő múlásával elhasználódnak, romlanak, így nem védik a gyereket annyira, mint esetleg kellene.

RUHÁSSZEKRÉNY

Melltartó

Szavatossági ideje: 1-2 év

Amikor már látod, hogy fehérneműd veszít a rugalmasságából, a formájából, túl kicsi vagy nagy lesz vagy alapvetően kényelmetlenné válik, mindenképp szabadulj meg tőle. Máskülönben legfeljebb két évig hordhatsz egy-egy darabot.

Futócipő

Szavatossági ideje: 1 év

Egy futócipő maximum 400-500 kilométert „bír ki”, ezt követően veszít rugalmasságából és elavulttá, kényelmetlenné válik.

KONYHA

Fűszerek

Szavatossági idejük: 1-3 év

Természetesen ezeken a termékeken mindig megtalálhatod a lejárati dátumukat, de általában a gyártástól számított 3 éven belül el kell használni őket – ezt követően ugyanis nem lesz már olyan finom ízük és illatuk. (Az őrölt fűszerek esetében a szavatossági idő nem hosszabb hat hónapnál!)

Liszt

Szavatossági ideje: 6-12 hónap

Az első osztályú lisztek hat hónapig tarthatóak el, ezzel szemben a magasabb minőségűek akár kétszer ennyi ideig is felhasználhatóak.

KAMRA

Tűzoltó készülék

Szavatossági ideje: 15 év

Alapjáraton másfél évtizedig eltarthatod poroltódat, de amennyiben valamilyen sérülést veszel észre a készüléken, mindenképp nézesd meg szakemberrel vagy cseréltesd ki.

Elosztó

Szavatossági ideje: 1-2 év

Minden elosztónak van maximálisan kiaknázható kapacitása és amennyiben ezt meghaladod, úgy a készülék rosszul kezd üzemelni, tönkremegy és akár életveszélyessé is válhat.

Fertőtlenítő

Szavatossági ideje: 3 hónap

Azért nem érdemes három hónapnál tovább megtartani a fertőtlenítő szereket, mert elveszítik hatékonyságukat, így nem szuperálnak tovább úgy, mint előtte.

Szúnyogriasztó spray

Szavatossági ideje: 2 év

Két év után egész egyszeűen már nem hatékonyak többé, kár megtartani őket.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek