Starity

9 kulisszatitok a hollywoodi filmstúdiók logójáról

2017. június 16. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyerekkorodból biztosan ismerősek az alábbi filmstúdiók, vagy legalábbis a logóik, de vajon ismered a mögöttük lévő történeteket is? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj velük!

hirdetés

DreamWorks Pictures

A DreamWorks logója eredetileg egy Holdon ülő férfi lett volna, aki épp horgászik, de a rajz elkészítésével megbízott Robert Hunt úgy döntött, nem egy felnőttet, hanem egy kisfiút ültet a Holdra, akit egyébként saját fiáról, Williamről mintázott. A fiatalember mára felcseperedett és zeneszerző lett – jelenleg is a zeneiparban tevékenykedik.

Fotók: © dreamworks  © WilliamHunt  

Columbia Pictures

A fáklyát tartó női alak 1924-ben lett a Columbia logója, érdekessége pedig abban rejlik, hogy nem egyetlen női modellről mintázták azt, hanem több különböző hölgyből tevődött össze a jól ismert szimbólum – arcát egy egyszerű amerikai háziasszonytól, Jennie Joseph-től „kapta”.

Fotók: © ColumbiaPictures  © KathyAnderson 

Metro-Goldwyn-Mayer

Az MGM logójának ötlete Howard Dietztől származik, aki 1924-ben javasolta, hogy egy oroszlánnal dolgozzanak együtt, ami valószínűleg onnan eredt, hogy annak idején a Columbia Egyetemen végzett felsőfokú tanulmányokat, mely intézmény sportcsapatának beceneve az „Oroszlánok” volt. Az elmúlt években az MGM csapata öt különböző állattal dolgozott együtt Slats, Jackie, Tanner, George és Leo személyében – utóbbi a legújabb üdvöskéje a stúdiónak.

Fotók: © MGM  

Paramount Pictures

A stúdió logóját William Hodkinson álmodta és rajzolta meg, a végeredmény pedig valószínűleg nem véletlenül hasonlít a Utah államban található Ben Lomond-hegyre, ugyanis a férfi ebben a térségben nőtt fel. Érdekesség, hogy az eredeti, 1914-es verzióban 24 csillag került a hegy fölé, melyek azon színészeket szimbolizálták, akik szerződést kötöttek a Paramounttal; a logó modernebb verziójában azonban már csak 22 csillagot számolhatunk, ám nem tudni, miért csökkentették le számukat.

Fotó: © depositphotos  © ParamountPictures  

Warner Bros.

A WB logója viszonylag egyszerű, letisztult, és ha az alapító testvéreket vesszük, egyértelmű, hogy őket szimbolizálja. Mindazonáltal kevesen tudják, hogy a fivérek valódi vezetékneve valójában nem is Warner, hanem Wonskolaser – szüleik annak idején az Orosz Birodalomból emigráltak az Egyesült Államokba.

Fotó: © Warner Bros.  © eastnews  

Walt Disney

A világ legnépszerűbb animációs filmjeit készítő stúdió eredeti logóját 2006-ig tartotta meg, melyet a Németországban található Neuschwanstein-kastély ihletett. Később ezt megváltoztatták, az új logót pedig Hamupipőke, a párizsi Disneylandben elhelyezett kastélyáról mintázták meg.

Fotó: © Disney  © depositphotos  

Pixar

A logóját a stúdió első sikerfilmjének, az 1986-ban bemutatott Luxo Jr.-nak köszönheti, ami egy asztali lámpáról szólt. Az emberek annyira megszerették a karaktert, hogy a Pixar munkatársai kicserélték a stúdió nevében található „i” betűt Luxo Jr.-ra.

Fotók: © pixar 

Castle Rock Entertainment

A Castle Rockot ugyan már felvásárolta a Warner Bros., de az 1980-as években a stúdió arról vált ismertté, hogy megfilmesítette Stephen King regényeit. A cég egy fiktív városról, Castle Rockról kapta a nevét, ami gyakran feltűnt a világhírű író műveiben, a világítótorony pedig a 1993-ban készült horrorfilmből, a Hasznos holmikból került bele a logóba.

Fotók: © warnerbros  

Lionsgate

A Lionsgate a Vancouverben található Lions Gate („Oroszlánok Kapuja” ) nevű hídről kapta a nevét, ami azért jelentősségteljes, mert ennek közelében cseperedett fel Robert Altman alapító. És bár a cég nevében benne van az oroszlán szó, annak logójában az MGM-mel ellentétben sosem bukkant fel az állatok királyának is nevezett ragadozó.

Fotók: © lionsgate  © depositphotos  

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek