Starity

12 érdekesség a Harry Potter-filmekről, melyeket eddig talán még nem vettél észre

2017. október 19. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Harry Potter sokunk gyerekkorát tette még szebbé és az idő múlásával sem lesz kevésbé érdekes a történet, elvégre egy igazán jól körüljárt, izgalmas és komoly üzenet áll a sorozat mögött. Cikkünkben most a filmadaptációkkal kapcsolatban hoztunk el néhány érdekességet, melyeket talán még nem tudtál. Lássuk, melyek ezek!

hirdetés
12 érdekesség a Harry Potter-filmekről, melyeket eddig talán még nem vettél észre
Fotó: Warner Bros. Pictures

Dolores Umbridge színválasztása nem véletlen

Az Imelda Staunton alakította karakter az ötödik részben, vagyis a Harry Potter és a Főnix Rendjében bukkan fel – először a Mágiaügyi Minisztériumban találkozhatunk vele Harry (Daniel Radcliffe) tárgyalásán, később pedig a Roxfortban is megveti a lábát, mint tanár, idővel pedig főinspektorrá nevezik ki. Umbridge lényegében nemcsak megnehezíti, de egyenesen meg is keseríti a diákok életét, és figyeld meg, minél gonoszabb, annál sötétebb árnyalatú ruhákat visel.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A történetet Harry és Hagrid utazása zárja keretbe

Bizonyára emlékszel még arra a jelenetre az első filmben, amikor Hagrid (Robbie Coltrane) Sirius (Gary Oldman) repülő motorján viszi Harryt Dursley-ékhez, majd az utolsó könyv, a Harry Potter és a halál ereklyéi kettébontott filmváltozatának első felében az óriás ugyanezzel a járgánnyal viszi el a fiút a Privet Drive-ról.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Nem véletlen, hogy Rémszem Mordon és Bill Weasley hasonlít egymásra

Talán neked is feltűnt, hogy a két, egymással rokonságban nem álló karakter vonásai hasonlítanak, ennek pedig oka van: az őket életre keltő színészek Brendan Gleeson (Alastor "Rémszem" Mordon) és Domhnall Gleeson (Bill Weasley) apa-fia páros a való életben.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Helena Bonham Carter várandósan bújt Bellatrix Lestrange bőrébe

A Harry Potter és a félvér herceg forgatása során a Bellatrixot alakító Helena Bonham Carter Tim Burtonnel közös második gyermekét hordta a szíve alatt, ám a nézőknek ebből semmi sem tűnt fel, hiszen az alkotók úgy öltöztették fel a színésznőt, illetve olyan szögekből mutatták őt, hogy ne legyen szembetűnő a pocakja, hiszen karaktere a történet szerint nem volt várandós.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Az Ott nyílok, ahol zárul. mondat ugyancsak keretbe foglalja a történetet

A különös, elsőre talán megfejthetetlennek tűnő mondattal a hetedik kötetben és filmben találkozhattunk, ugyanis ez a felirat jelent meg azon az aranycikeszen, amit Harry Albus Dumbledore (Michael Gambon) halála után örökölt meg. És hogy milyen jelentőssége van a történet szempontjából? Nos, hadd emlékeztessünk arra, hogy az első könyv 1998-ban, azaz a Roxfort ostromának évében került a könyveboltok polcaira, és ebben az évben játszódik az utolsó könyv cselekménye, így keretbe foglalva a történetet – abban az évben veszi kezdetét a történet, amikor valójában véget ér. Ez egy igen ügyes és rendkívül profi húzás volt J. K. Rowling és kiadója, a Bloomsbury részéről.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Valódi érzelmeket láthattunk

Természetesen az a jelenet is felejthetetlen, amikor Harry és a többi zöldfülű mágusnövendék először lép be a Roxfort nagytermébe. A színészek arcán tükröződő elragadtatottság valódi, ugyanis egészen a forgatásig nem láthatták a helyszínt, hogy minél hitelesebb legyen a felvételek során az első reakciójuk, amikor belépnek a helyiségbe.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Cho Chang mit keres az utolsó részben?

A Katie Leung által megelevenített karaktert Harry első szerelmeként ismerhettük meg, aki a történet szerint egy évvel idősebb a címszereplőnél. Igen ám, de a lány az utolsó részben is feltűnik egy jelenetben, ami azért furcsa, mert addigra neki már el kellett volna végeznie az iskolát... arról pedig szó sem volt se a könyvekben, se a filmekben, hogy évet kellett volna ismételnie.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ron és Hermione patrónusának alakját nem random választotta ki az írónő

Rowling gyönyörűen, lépésről lépésre építette fel Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) szerelmének kibontakozását és valóban minden részletre odafigyelt, hogy a történet minden ponton illeszkedjen – így volt ez a patrónusok megválasztásának esetében. Gondoljunk arra, hogy Pitonnak (Alan Rickman) Harry édesanyja, Lily (Geraldine Somerville) iránti szerelme miatt lett őzsuta alakú patrónusa; Ronnak pedig egy Jack Russell Terrier lett, ami köztudottan előszeretettel üldözi a vidrákat, ami pedig Hermione patrónusa.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A filmben okkal változtatták lilává Tonks haját

A filmekben Nymphadora Tonksot Natalia Tena keltette életre, a Főnix Rendjének egy olyan tagját, aki aurorként szolgálta a szervezetet, emellett pedig híres volt arról, hogy a kedve szerint változtatta a külsejét – főleg a hajával kísérletezett, ami leggyakrabban rózsaszínben pompázott. A filmben ennek azonban nem lehettünk tanúi, mivel a karakternek jórészt lilák voltak a tincsei, ami a készítők döntése nyomán alakult így, ugyanis nem szerették volna, ha a rózsaszín miatt Tonks láttán Umbridge-re asszociálnának a nézők.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Draco Malfoy feleségét Tom Felton barátnője játszotta

A történet epilógusában bepillantást nyerünk a karakterek 19 évvel későbbi, 2017-es jövőjébe, melyben már mindannyian családos emberek. A főszereplők mellett feltűnik a King's Cross pályaudvaron Draco Malfoy is a fiával és a feleségével, Astoriával, akit Tom Felton akkori barátnője, Jade Gordon alakított.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A nemes és nagy múltú Black családnak köze van a Starbuckshoz

Harry az ötödik részben ismeri meg keresztapja családjának sötét történetét, melynek elmesélését némileg megkönnyíti a Rend főhadiszállásán, az egykori Black-házban található tapéta, ami Sirius családfáját ábrázolja. A kiégetett foltok mellett azonban a szemfüles rajongóknak feltűnhet, hogy a famíliában előszeretettel nevezték el a szülők gyermekeiket egy-egy csillag (Sirius, Regulus, Bellatrix, Andromeda) után, emellett észrevehető egy ábra is, ami feltűnően hasonlít a Starbucks világszerte ismert szimbólumára.

Fotó: Warner Bros. Pictures

Hermionénak megadatott egy utolsó tánc Viktor Krummal

Mielőtt rátalált volna a boldogság Ron oldalán, Hermionénak volt egy ártatlan kis kalandja a Durmstrang növendékével és a bolgár kviddicsválogatott fogójával, Viktor Krummal (Stanislav Yanevski). Az utolsó könyvben olvashattunk arról, hogy a fiatalember is meghívást kap Bill és Fleur (Clémence Poésy) esküvőjére; a filmadaptáció első felében készült is egy jelenet, melyben Hermione és Viktor Ron árgus tekintetétől kísérve ellejtenek egy táncot, de végül kivágták a filmből ezt az epizódot.

Fotó: Warner Bros. Pictures

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek