Starity

8 dél-koreai híresség, akik saját kezűleg vetettek véget életüknek

2017. december 04. 23:11   |   Szerző: Bae Hee Yeon

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világon Dél-Koreában a második legnagyobb az öngyilkossági ráta. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk nyolc olyan dél-koreai hírességet, aki saját kezűleg vetett véget életének.

hirdetés

1. Lee Eun Ju

1980. december 22-én született Gunsan városában. A ’90-es évek közepén figyeltek fel rá, s ekkor iskolai egyenruha cégeknek állt modellt. 1997-ben megkapta első szerepét a Start című sorozatban, majd két évvel később a Rainbow Trout filmnek köszönhetően megnyerte első díját.

2005. február 22-én a bundangi lakásán találtak rá holtan az akkor még csak 24 éves színésznőre. Rendőri jelentések szerint felvágta az ereit és még fel is akasztotta saját magát. A családja szerint depresszióval és mentális betegséggel küzdött, s később hozzátették, hogy a The Scarlett Letter című film meztelen jelnete miatt álmatlanság gyötörte.

Utolsó levelében ennyit írt:

Anya sajnálom és szeretlek.” [...]  „Nagyon sok mindent szerettem volna megtenni, de sose éltem igazán. Nem akarom, hogy bárki is csalódjon bennem. Nagyszerű pénzt keresni és én pénzt akartam keresni.

2. Park Yong Ha

A színész-énekes 1977. augusztus 12-én született Szöulban. 1994-ben tűnt fel először a tv képernyőkön a Theme Theater című sorozatban, majd 2002-ben megkapta első komolyabb szerepét a Winter Sonata című filmben. Két évvel később megjelent első albuma a 期別 (kibyol), amit további hét követett haláláig.

2010. június 30-án hajnali fél hatkor az édesanyja talált rá élettelen testére szöuli otthonában. Egy videókamera töltőzsinórjával akasztotta fel magát. Park Yong Ha a szórakoztatóipar és saját ügynöksége által rámért nyomástól szenvedett, valamint édesapjánál rákot diagnosztizáltak, amit sose tudott feldolgozni.

3. Kim Daul

Kim Daul 1989. május 31-én született Dél-Koreában, és 18 évesen már a párizsi divathét egyik kifutómodelljeként debütált. Modellkedés mellett, másik nagy szenvedélyének a festészetnek élt, 2007-ben saját kiállítása volt Szöulban.

2009. november 19-én, mindössze 20 évesen akasztotta fel magát párizsi lakásán. Kim magánnyal, álmatlansággal és depresszióval küzdött, a divatipar olykor kegyetlen követelményei miatt. Személyes gondolatait saját blogján írta ki magából, s olykor nem fogadta az ügynöksége hívásait.

2007-ben szorongásról, öncsonkításról és önygilkosságról írt blogján. „Szét fogom zúzni az arcom… Nyomorúságos és magányos az életem, mint Daul. Kérlek, csatlakozzatok a magányomhoz egy másik világban. Szeretlek titeket. Daul.” – írta az év áprilisában. Majd később hozzátette, hogy csak viccelt és fáradt volt. 2009 októberében a New York-i divathét alatt „őrült depressziósnak és túlterheltnek” jellemezte saját magát blogján. Az évben ő volt a kilencedik dél-koreai híresség, aki öngyilkosságot követett el. Utolsó bejegyzésének címe ’Say Hi to Forever’ volt, s tartalmazta Jim Rivers I Go Deep című dalát.

4. U;Nee

U;Nee, vagyis Lee Hye Ryeon (이혜련) 1981. május 3-án született Incheon városában. Nehéz gyermekkora volt, az édesapja korán eltávozott és az édesanyja sose éreztette vele, hogy szereti. Ennek következtében nagymamája nevelte fel. Mindössze hét éves volt, mikor először jelentkeztek nála a depresszió jelei. 17 évesen kapta meg első szerepét, majd 22 évesen valóra vált az álma és megjelent első albuma U;Nee Code címmel.

2007. január 21-én nagymamája talált rá Incheonban található otthonában felakasztva. A rendőri jelentések alapján a színész-énekesnő stressztől és depressziótól szenvedett. Nem hagyott búcsúlevelet, de a honlapján az alábbi sorok voltak olvashatóak: „Üresnek érzem magam. Ismét lefelé tartok, hogy elérjem a célt, amit nem ismerek.”

Az ügynöksége halála után öt nappal később kiadta harmadik albumát Habit címmel.

5. Jeong Da Bin

A színésznő 1980. március 4-én látta meg a napvilágot Seongnam városában. Első szerepét 2000-ben kapta meg a The Legend of Gingko című filmben. Három évvel később a Rooftop Room Cat sorozat hozta meg számára az elismerést és vált sokak kedvencévé a tv képernyők előtt.

2007. február 10-én barátja szöuli lakásán törölközővel akasztotta fel saját magát a fürdőszobában. A férfi vallomása szerint hazavitte a színésznőt, miután az lerészegedett, majd reggel 7:50-kor talált rá és azonnal hívta a rendőrséget. A jelentések szerint depresszió alakult ki nála, amiért 2005 óta egyetlen egy szerepet se kapott, az előző menedzsere bebörtönzése miatt, és amiért az interneten a megjelenését érték támadások. Lee azt is elárulta, hogy 2006 szeptemberében vagy októberében már megpróbált öngyilkos lenni, azzal, hogy felvágja az ereit. Az ügynökség megtiltotta neki, hogy az esetről beszéljen, ha kérdezték, mindig azt kellett felelni, hogy a középiskolában szerezte a csuklóján található hegeket.

Nem hagyott hátra búcsúlevelet, de a cyworld oldalán halála előtti napon The End címmel tett közé egy bejegyzést.

Minden olyan bonyolult. Ok nélkül válok dühössé és úgy érzem, kezdek megőrülni. Nagyon fáj, olyan mintha tengeribeteg lennék. Folynak a könnyeim annyira nagyon fáj a fejem. A temperamentumom rabszolgája voltam. Azt hittem elveszítem saját magám, elveszítem az identitásom. S később, mintha egy villámcsapott volna le, minden elcsendesedett. Az Úr eljött hozzám a szerelemmel. Megmutatta, hogy fontos vagyok és bártóságot adott. Az összeomlás szélén voltam, de ő felemelt és azt mondta, hogy minden rendben lesz. IGEN, JÓL LESZEK.

A színésznőt elhamvasztották és az Ilsanban található Cheonga Parkban helyezték örök nyugalomra.

6. Choi Jin Sil

A Nemzet Színésznőjeként ismert Choi Jin Sil 1968. december 24-én született Szöulban. 18 filmben, 20 sorozatban játszhatta el a főszerepeket, valamint 140 reklámban tűnt fel és 33 Grand Bell Díjat kapott nagyszerű alakításaiért. 2000-ben házasodott össze Cho Sung Min baseball játékossal és két gyermekük született. 2004 augusztusában családon belüli bántalmazás miatt pert indított férje ellen és az év decemberében kérvényezte a házasság felbontását. 2002 és 2004 között Cho többször is fizikailag bántalmazta az akkor, már áldott állapotban lévő színésznőt. Először 2002 novemberében, majd 2004 augusztusában ismét. A bíróságon 25 ügyvédből 24 állt Choi mellé és szállt szembe a nők elleni elkövetett erőszakkal. A bíró Choi mellett döntött és neki ítélte a gyerekek feletti felügyeleti jogokat. Cho csak közös felügyelet alatt látogathatta a gyerekeket.

2008. október 2-án felakasztotta saját magát szöuli lakásán. Két gyermeke, az édesanyja és fiatalabb testvére, Choi Jin Young gyászolja. Sokak szerint a 2008. szeptember 8-án Jeong Sun Hee népszerű komikus férje, Ahn Jae Hwan halála miatt vetett véget életének. Jeong és Choi régi jó barátok voltak, és Choit mélyen megrázta Ahn halála. Nem sokkal az eset után olyan hírek kezdtek el terjedni, miszerint Choi nagy összegeket adott kölcsön az akkor nagy bajban lévő Ahnnak (a férfi rengeteg adósságot halmozott fel). A színésznő egyre jobban a figyelem középpontjába került a pletykáknak köszönhetően és sokak szerint segédkezett a férfinak az öngyilkosságában.

7. Choi Jin Young

A színész-énekes és Choi Jin Sil fiatalabb testvére 1971. február 27-én született Szöulban. 1987-ben debütált, mint reklámmodell és csak három évvel később, 2000-ben kapta meg első filmes szerepét.

Sose tudta feldolgozni nővére halálát, aminek következtében mély depresszióval küzdött. Másfél évvel később, 2010. március 29-én délután 2:14-kor szöuli lakásán felakasztva talált rá édesanyja. Choi nem válaszolt édesanyja hívásaira, aki egyből a férfi lakására sietett.

A férfi testét elhamvasztották és nővére mellé, a yangpyeongi Kapsan temetőben helyezték örök nyugalomra.

8. Cho Sung Min

A baseball játékos 1973. április 5-én született, és csak azután figyeltek fel rá, miután 2000-ben összeházasodott Choi Jin Sil színésznővel. 2013. január 6-án találtak rá akkori barátnője fürdőszobájában felakasztva.

Az alábbi búcsúüzenetet küldte el édesanyának;

Úgy tűnik nincs lehetőségem továbbra is Dél-Koreában élni. Annyira sajnálom, de kérlek, gondolj rá úgy, mintha soha nem is lett volna fiad.

És a barátnőjének:

Összetörik a szívem, amiért nem lehetünk együtt az életem utolsó perceiben. Köszönök mindent. Légy erős azután is, hogy én elmentem.

Az öngyilkosság nem megoldás a problémákra! Ha úgy érzed, segítségre szorulsz vagy nem találsz kiutat egy helyzetből, kérj segítséget a krízishelyzetben lévők részére fenntartott, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámon!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek