Starity

Tippek ahhoz, hogyan törj meg egy rossz szokást

2019. december 17. 16:04   |   Szerző: Four

Miért várnál az újévi fogadalommal, ha már most belekezdhetsz a változtatásba?

hirdetés

Függetlenül attól, hogy körömrágásról, dohányzásról, vagy mondjuk internetfüggőségről van szó - a rossz szokás emberi tényező, és szilárd elhatározással bárki számára kiirtható a mindennapi rutinból. 

Prof. Kate Beecher, aki a különböző függőségek leszoktatására szakosodott, megosztotta néhány tippjét arra, mi a helyes stratégia a káros berögződések elhagyásához. 

Beecher azt is elárulta, hiába tanult a sok negatív pótcselekvésről, ő maga is sokáig küzdött eggyel: rendszeresen leszedegette a körmei körül előbukkanó kis bőrdarabokat, amelyek aztán fájdalmas sebekké váltak. Beecher úgy oldotta meg a problémát, hogy egyrészt befizetett egy drága manikűrre, mert így már sajnálta tönkre tenni a szépen megcsinált kezeit. Másrészt megfigyelte, hogy legtöbbször telefonálás közben jön rá az inger, így mindig odakészített magának valamit a telefon mellé (gyurmát, radírt), amelyeket szabadon piszkálhatott.

No de mik is Kate általánosabb tippjei?

1. Írj egy listát arról, milyen előnyökkel jár, ha abbahagyod a rossz szokást!

2. Gondolkodj el rajta, mi az oka annak, hogy csinálod!

Ha felfedezed a probléma mögött álló indokot, könnyebb lesz abbahagynod.

3. Találj valami pozitívat, amellyel behelyettesítheted az eredeti szokást! 

Ha például folyton nassolsz, mindig készíts a kezed ügyébe valamilyen egészséges harapnivalót.

4. Tűzz ki célokat, és jutalmazd meg magad! 

Kezdj valami egyszerűvel, változtass csak egy napra. Aztán a következő alkalommal már "emelheted a tétet". Valahányszor elérted a napi célt, büszkeség fog eltölteni. 

5. Kérj segítséget!

Keress egy terapeutát vagy barátot, akivel megoszthatod a problémád. Nem kell mindent egyedül megoldandod, és felnőtt hozzáállásra utal, ha beismered, szükséged van egy kis motivációra.

6. Ne légy magaddal kemény!

Határozd el magad, de ne ostorozd a lelkedet azért, mert nem megy valami elsőre. Ha egy szokást hosszú éveken keresztül gyakoroltál, nem fogod tudni pillanatok alatt kitörölni az életedből. Haladj apró lépésenként: minél elnézőbb vagy magaddal, annál nagyobb esélyed van arra, hogy elengedj egy káros berögződést. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

goop (@goop) által megosztott bejegyzés,

 

via Poosh

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek