Starity

Miért szeretjük annyira a kávét?

2020. július 22. 11:11   |   Szerző: Starity

A kávé szeretete mindenkinek mást jelent. Sokan segítségként tekintenek rá kómás reggelek során, de van, akinek egy csésze fekete felett eltöltött baráti beszélgetés jut eszébe róla.

hirdetés
Miért szeretjük annyira a kávét?

A hagyomány is erős érv a kávéfogyasztás mellett. A 17. századi Európában már megfigyelhető volt a kávéházak terjedése, de magának a kávébabnak a serkentő hatását  sokkal hamarabb, Kr. e. megfigyelte egy Káldi nevű etióp pásztor. Feltűnt neki, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezután az emberek kísérletezni kezdtek és rájöttek, hogy a kávébabok pörkölésével élénkítő hatású ízletes italt készíthetnek.

A kávéfogyasztás élményét és hatását nagyban befolyásolja, hogyan készül kedvenc italunk. Az otthoni kávéfőzéshéz elég egy olcsóbb kotyogós kávéfőző is, de használata sokak számára körülményes és időigényes. Minden főzés után el kell mosni, a gőznyomás nem szabályozható, és könnyen előfordulhat, hogy az őrölt kávé a tűzön hamarabb megég, mint lefő. Ezért is fontos, hogy ha minden reggel minőségi kávéval szeretnénk indítani a napot, figyeljünk a részletekre. Vagy, választhatunk egy automata kávéfőzőt, ami megteszi mindezt helyettünk.

Az automata kávéfőzők további előnyei

Az automata kávéfőzők legnagyobb erénye, hogy egyetlen gombnyomással, minden alkalommal ugyanolyan kiváló minőségű kávéhoz juthatunk. Köszönhető ez többek között a beépített kávédarálónak, ami lehetővé teszi, hogy közvetlen a főzés pillanatáig a kávét a legideálisabb -bab- formában tároljuk, ezzel hosszú ideig megőrizve zamatát és illatát. A frissen főzött kávé ezáltal mindig üde és aromás lesz. A kávédarálóhoz tartozó szemeskávé tartály másik nagy előnye, hogy viszonylag ritkán kell utántölteni, gyakran egy teljes csomag kávébab tárolására képes, védve a kávébabokat az oxidációtól.

A manapság kapható automata kávéfőzők képesek arra, hogy a gőznyomást és a kávéörlemény finomságát, mennyiségét, valamint a tejhab keménységét az elkészíteni kívánt kávétípusnak megfelelően szabályozzák. Így biztosítva az ideális aromavilágot a család vagy az iroda minden tagjának, akkor is, ha mindenki más fajta kávét kedvel. Nem véletlen tehát, hogy az automata kávéfőző gépek népszerűsége egyre nő, hisz egy igazán komplex élményhez juthatunk egyetlen gombnyomással. Igaz ez akkor is, amikor egyszerre két csésze kávét igyekszünk elkészíteni velük. Természetesen nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kávéfőző csak a képlet egyik fele. Az elkészült nedű minőségét nagyban befolyásolja, hogy a gépbe milyen minőségű kávébab kerül.

Erre figyelj az automata kávéfőző használatakor

Bár a legtöbb gép rendelkezik öntisztító programmal, fontos tudnunk, hogy ezek csak időszakos, részleges tisztításra alkalmasak. Időről időre el kell távolítani a központi egységet, folyóvíz alatt alaposan kiöblíteni és visszatenni. Ezzel megakadályozva  a kávémaradványok lerakódását és a penész kialakulását. Szempont a vízkőlerakódás is. Bár szerencsére ezt a legtöbb gép automatikusan elvégzi, érdemes néha szemrevételezni, mert fennállhat a gép meghibásodásának veszélye is. A kiváló minőségű kávét csak akkor élvezhetjük, ha időről időre elvégezzük a kávéfőző teljes körű tisztítását.

Készülék választásnál érdemes meggyőződni róla, hogy a kávéfőző rendelkezik energiatakarékos üzemmóddal. Ez a takarékosság mellett a kényelmünket is szolgálja. 

Bár egy jobb minőségű automata kávéfőző vételára magasabb, az egy csésze kávéra eső költség csökken. Így egy idő után akár pénzügyi szempontból is jó befektetés lehet.

Ha már befektetünk egy jó minőségű kávéfőzőbe, érdemes a megbízható márkák közül választani. Ezt később meg fogjuk köszönni, amikor szervízelésről vagy alkatrész ellátottságról van szó. A svájci Jura vagy az olasz De’Longhi neve már félig garanciának számít, de választhatunk a Krups, Bosch, vagy Philips kinálatából is.

Egy automata kávéfőző vásárlása tehát legalább annyira kényelmi, mint financiális döntés. Népszerűségüknek hála, sok gyártó tucatnyi modellje közül választhatunk. Vegyük figyelembe kávéfogyasztási szokásainkat és ennek függvényében tájékozódjunk a piacon. Ha megtaláltuk az igényeinknek megfelelő modellt, nincs más dolgunk, csak egy frissen főzött csésze kávéval ünnepelni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek