Starity

Kezdő kertészek kisokosa - milyen kéziszerszámokat szerezzünk be?

2021. február 22. 07:07   |   Szerző: Starity

A kertészkedés nagyszerű elfoglaltság; aki egyszer rájön, hogy micsoda fantasztikus érzés a két keze munkája által pompázó kertben gyönyörködni, az alighanem legközelebb is örömmel ásót és kapát ragad majd.

hirdetés
Kezdő kertészek kisokosa - milyen kéziszerszámokat szerezzünk be?

Apropó, ha már itt tartunk: egyáltalán milyen szerszámokat érdemes beszerezni azoknak, akik most vágnának bele a kertészkedésbe? No nem kell mindjárt felvásárolni egy kertészeti áruház komplett kínálatát, de az alapdarabokat mindenképp vegyük meg, mielőtt belevágunk a kert művelésébe. Mutatjuk, hogy melyek ezek. 

Talajművelő eszközök

Mielőtt újdonsült növényeinket “beköltöztetjük” a leendő lakhelyükre, nem árt egy kicsit előkészíteni azt. Egy tápanyagban gazdag, kellően porhanyós talajban jól érzik majd magukat, és szépen fognak fejlődni - a kertész legnagyobb örömére. 

Ehhez viszont kelleni fog egy ásó és gereblye. Ezekkel már ki tudjuk alakítani az ágyásokat a növények számára. A fáknak és bokroknak szánt gödröket is kiáshatjuk ásóval, de a palántáknak és virágoknak nincs szükségük akkora mélyedésre. Itt egy ültetőkanál lesz a legjobb barátunk.

A növények mellett viszont valószínűleg “kéretlen betolakodók”, azaz gyomok is nőnek majd, akiket ajánlott gyökerestől eltávolítani. Ezt a műveletet végezhetjük egy kapával vagy gyomkiszedő eszközzel. 

Növénygondozó szerszámok

Ha a növények már a helyükön vannak, akkor sem dőlhetünk hátra elégedetten, sőt - most kezdődik csak az igazi munka! Egy szépen gondozott kert ismérve, hogy a növényeket nem hagyják szabadon elburjánzani. A fákat, bokrokat és a sövényt időnként meg kell metszeni, hogy eltávolítsuk a beteg ágakat, vagy megritkítsuk egy kicsit a koronát, esetleg formára nyírjuk. 

A bokrokhoz és vékonyabb ágakhoz elegendő lehet egy metszőolló, viszont a fák magasabban lévő, vaskos ágaihoz már egy ágvágóra lesz szükség, amit megtalálunk az M-Tools kertészeti áruház kínálatában is. Olyat válasszunk, ami elég nagy vágási teljesítménnyel rendelkezik a keményebb ágakhoz, viszont az áttételeknek köszönhetően könnyű bánni vele. A teleszkópos nyelű darabokkal pedig a magasan elhelyezkedő ágakat is létra nélkül, a földön állva levághatjuk.

Ha pedig sövény is ékesíti a kertet, akkor ezt a legkönnyebb egy sövénynyíró ollóval rendbe tenni. A gyakorlottabb kertészek pedig akár egészen merész, egyedi formákat is kialakíthatnak. 

Egyéb hasznos kellékek

Az előbbiek természetesen csak a legalapvetőbb szerszámokat jelentik, de ezenfelül még számos olyan eszköz létezik, amelyekkel megkönnyíthető a kerti munka. Az öntözéshez szükség lesz legalább egy locsolókannára, de ha komfortosabb megoldást szeretnénk, akkor egy automata öntözőrendszert is kiépíthetünk.

Ezenfelül hasznos lehet még néhány lapát, egy kézi fűrész, fejsze, illetve egy permetező is, ha esetleg kártevők támadnák meg a növényeket. A gyep gondozásához pedig ne feledkezzünk meg egy fűnyíróról sem.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek