Starity

Milyen előnyei vannak a gyerekeknek szánt puzzle kirakók összeépítésének?

2021. december 08. 15:03   |   

A gyerekeknek a fizikai fejlődésen túl a motoros készségeken alapuló kognitív készségeiket is fejleszteniük kell. A csecsemők születésüktől kezdve érzékelik a körülöttük lévő mozgásokat. Minden hónapban egyre jobban reagálnak arra, hogy látnak és hallanak. Ez a fejlődés természetesen megy végbe. Ahogy telnek a hónapok, úgy nő a reakcióidő és az ügyesség. Elkezdik megragadni, tartani a játékokat, és velük tölteni az időt. Egy bizonyos életkor után a gyerekek hajlamosak olyan játékokkal és termékekkel játszani, amelyek nagyobb figyelmet igényelnek. A puzzle egyike ezeknek a játékoknak.

hirdetés
Milyen előnyei vannak a gyerekeknek szánt puzzle kirakók összeépítésének?

A puzzle kirakása, ami leginkább a figyelemről szól, nagyban támogatja az agy fejlődését. Azok a gyerekek, akik kiskorukban nagyméretű puzzle-darabokkal játszanak, idősebb korukban áttérhetnek kisebb és több darabból álló puzzle-k kirakására. 

A puzzle kirakó előnyei

1. Támogatja a térbeli intelligencia fejlesztését

A térbeli intelligencia összefügg a vizualitással. Minden amit látunk az elmében vizualizálódik. A memóriába kerülnek, és az agy szükség esetén emlékszik rájuk. Egy egyszerűbb magyarázattal olyan tárgyak és jelenségek háromdimenziós megalkotása, amelyeket korábban vizuálisan megjegyeztek. 

A térbeli intelligencia, mint más típusú intelligencia, nagyon fontos a gyerekek számára. A jövőbeli építészek, művészek és még sok más szakmai csoport minden reménye gyermekkortól kezdve a térbeli intelligencia fejlesztésével kezdődik. 

Azok a gyerekek, akik türelmesek és erre koncentrálnak, nagyon értékes hozzájárulást tesznek önmagukhoz térbeli intelligenciájuk gyakorlásával.

2. Javítja a motoros készségeket

A babák, akik már az első hónapokban követik a körülöttük zajló mozgásokat, egyre jobban reagálnak, mint ahogy a felnőnek. 4-6 hónapos kortól a kezükkel aktívabban kezdik megfogni és megragadni az adott tárgyakat. 8-9 hónapos korban fejlődik a fogókészségük. 

Kúszni kezdenek, és elindulnak azon helyek felé, ahonnan a hang hallatszik. Az ilyen készségeket motoros képességeknek nevezzük. Azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve puzzle-ket készítenek, nagyon sokat fejlesztik motoros készségeiket. 

Azok, akik egyre nagyobb darabokat tartalmazó kirakókra váltanak, akár már 3D-s puzzle építményeket is elkészítenek, azoknak a gyerekek javul a mozgás képessége, fokozódik az újj használatuk, fejlődik a motorikus készségük.

A puzzle kirakás nagyon nehezen megoldható tevékenység. Türelmet, összpontosítást és abszolút odafigyelést igényel. Emiatt egyes gyerekek nem mindig szeretnek kirakózni. A puzzle összeillesztése azonban nem olyan tevékenység, mint ahogy ők gondolják. Idő és türelem kell hozzá. 

Amennyiben oda tudnak figyelni és önállóan is meg tudnak oldani egy kis és sok darabból álló puzzle-t, gyakorlatiasságot szereznek a megoldások előállításában.

3.  Növeli a fókuszálási képességet

Összpontosítás. Ez egy nehéz helyzet a gyerekek számára. Aktív és izgatott gyermekeink azt akarják, hogy minden mielőbb megtörténjen. Emiatt nagyon hamar megunják a dolgokat. Azok a gyerekek azonban, akik korán kezdenek fejtörővel foglalkozni, ritkábban tapasztalnak ilyen helyzeteket. 

A puzzle növeli a türelmet, és több időt vesz igénybe a kirakás. A rejtvény befejezéséhez a képre és a darabokra kell összpontosítani. Azok a gyerekek, akik kiskoruktól egészen idősebb korukig fejtörővel foglalkoznak, jelentősen növelik a fókuszáló képességüket. Ebben az esetben ez pozitívan tükrözi mind az iskolai, mind a magánéletüket.

4. Növeli az önbizalmat

A gyerekek szeretnek játszani. Fantáziájuk és érdeklődésük a játékoknak köszönhetően fejlődik. A puzzle-k azonban nagyon különböznek a játékoktól. 

A kirakók fokozzák az agy fejlődését és a figyelmet. A fókuszálásnak köszönhetően nő a probléma megoldás. Ez növeli az önbizalmukat. A megnövekedett önbizalommal rendelkező gyerekek tudatosabbá és felelősségteljesebbé válnak. Az ilyen gyerekek egy lépéssel előrébb járnak az iskolai élet probléma megoldásában és a problémák leküzdésében.

Végszó

Manapság nagyon sokféle alkotás létezik a piacon, melyek közül tudunk válogatni. A kicsik számára az igazi izgalmat a zenei és világító funkciókkal ellátott kirakók jelentik. A nagyobb csínytevőket az olyan típusú rejtvények érdeklik, amelyek több különálló részből állnak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek