Starity

Hogyan készülnek a modern, gondozásmentes kerítéselemek?

2022. április 11. 16:04   |   

Az innovatív megoldásokban nem csak az az izgalmas, hogy újszerű megközelítéseket alkalmaznak, hanem az is, hogy mindezt hogyan lehet megvalósítani. Vegyük például a gondozásmentes kerítéselemeket!

hirdetés
Hogyan készülnek a modern, gondozásmentes kerítéselemek?

Sokan hallottak már róluk, viszont azt már annál kevesebben tudják, hogy milyen eljárással készülnek és mitől lesznek “gondozásmentesek.” Lessünk most be abba a nagytarcsai üzembe, ahol a Nívó kerítések is készülnek! 

Acél és alumínium, a két fő alapanyag

A Nívó kerítésnek kétféle változata létezik, az acél és az alumínium. Ezeknek pedig nem csak a felhasználása, hanem a gyártása is némiképp különböző. 

A nyers acélszalagok hatalmas gurigákban érkeznek az üzembe, ahol méretre vágják és megformázzák őket, hogy kialakuljon a visszahajtott “C-profil.” Ellenben az alumíniumból készült elemeket már méretre vágva hozzák a beszállítók, így ezekkel egy kicsit kevesebb munka van. 

A kész elemeket egy konvejor pályára helyezik, ahol megtisztítják és zsírtalanítják őket, majd következik a festés.

Szinterezés, a modern porfestési eljárás

Az üzemben mind az acél, mind az alumínium kerítésléceket szinterezéssel festik. Ezt a technológiát más néven elektrosztatikus porfestésnek hívják, ez az elnevezés talán egy kicsit árulkodóbb is. 

A lényege, hogy a por állagú festéket és a munkadarabot (ez esetben a kerítéselemet) is elektromos töltéssel látják el, így a festendő felület tulajdonképpen magához vonzza a festék részecskéit. 

A Nívónál a festési műveletet már nem kézi erővel, hanem előre programozott robotokkal végzik, amik gyorsan, de mégis a végletekbe menően alaposan dolgoznak. A lefestett lécek ezután a kemencébe mennek, ahol hő hatására a porfesték térhálósodik, így képződik a felületen egy homogén, tartós bevonat. 

A módszer előnye, hogy könnyedén szabályozható a rétegvastagság, a festék időtálló lesz, nem fakul, nem repedezik be, és nem pereg le. Továbbá sokkal környezetkímélőbb is, mint az oldószeres festés, ráadásul a fel nem tapadt festékrészecskék sem vesznek kárba, hiszen egy elszívó berendezés beszívja őket, később pedig újra felhasználhatóak. Így a szinterezés jóformán veszteség nélküli felhasználást tesz lehetővé.

Hogyan lesznek a lécek fahatásúak?

A fából készült kerítés tökéletes illúziójához arra van szükség, hogy az elemek külsőleg valóban az igazi fára hasonlítsanak, tehát legyen rajtuk “faminta”, azaz erezet. Ehhez az előzőleg egyszínű barnára festett kerítésléceket az üzem egy másik részlegére viszik, ahol sorba rakják őket egy hatalmas asztalra.

Itt ismét egy beprogramozott gép végzi a munka “oroszlánrészét”: először egy fahatású fóliába csomagolja az elemeket, majd betolja őket egy vákuumpréseléssel dolgozó készülékbe. Itt egyszerre vákuum- és hőhatás is éri őket, melynek során aktiválódnak a fólián lévő pigmentek, és a lécek felületén kialakul a famintás erezet. 

Az elhasznált fóliák pedig nem a szemetesbe kerülnek, hanem összegyűjtik őket, hogy újra lehessen hasznosítani, így kímélve a környezetet. 

Ugye, hogy egy szimpla kerítésléc gyártása is lehet érdekes?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek