Starity

Csempézés menete házilag

2022. július 12. 20:08   |   

Sokan tartanak tőle, azonban a csempézés nem egy túlzottan nehéz feladat, mint azt a legtöbben elsőre gondolják. Egy kis utánajárással házilag is megoldható, ha van egy kis időnk és a megfelelő anyagokat használjuk.

hirdetés
Csempézés menete házilag

Ebben a cikkben segítünk egy kicsit, hogy eligazodj a csempézés világában, eláruljuk, hogyan tudod könnyedén felhelyezni a burkolatot. Lássuk tehát ennek menetét!

Mire lesz szükséged az otthoni csempézéshez?

A Mozaikkerámia csempéinek és burkolatainak felrakása házilag megoldható feladat, azonban ehhez meg kell teremteni az ideális feltételeket. Kezdjük tehát azokkal a dolgokkal, amikre mindenképpen szükséged lesz. Az első és legfontosabb a megfelelő szerszámok, hiszen itt mérni és jelölni kell, így ceruza, zsírkréta és acélvonalzó is kelleni fog a munka során. A csempézés előkészítése azonban nemcsak ennyiből áll, hiszen a falra történő kivitelezés valamivel trükkösebb, mint a padló lerakása. Ideiglenes vezetőlécet kell felszögelni, aminek mentén fel tudod majd a burkolatot helyezni.

Mielőtt azonban felkerülne, gondoskodni kell a vágásról, így csempevágót mindenképpen be kell szerezni. Jó megoldás lehet továbbá egy csempefűrész vagy egy tapétavágó kés, azt kell eldöntened, hogy melyikkel dolgozol könnyebben. Nem árt még, ha van nálad csiszolópapír és csempereszelő, amiknek segítségével simára tudod csiszolni a vágás éleit. Itt kezd talán egy kicsit bonyolultabb lenni a dolog, hiszen a csempekereszt és a glettvas mellett biztosan szükséged lesz a fugázó pálcikára és simítóra, de ezek alkalmazását be kell gyakorolni. A szivacsot és a rongyot már meg sem említjük, hiszen ezek alapfelszerelések egy háztartásban. 

Csempézéshez szükséges anyagok

Nem mindegy, hogy milyen területet fednél le, hiszen a konyha és a fürdőszoba kapcsán más-más anyagok kellenek. Felmerülhet benned, hogy mindez megoldható-e fuga nélkül, hiszen bár van külön erre ajánlott technológia, még nem elég kiforrott. Mindettől függetlenül élvédőket nyugodtan vásároljunk, ugyanis csak így lesz igazán esztétikus és tartós a végeredmény. 

Ne feledkezzünk meg a csemperagasztóról, a fugáról és a burkolóanyagról. A megfelelő szigetelés érdekében szilikonos tömítőre van szükség, ha pedig a festés is szóba jön, akkor festék és felületkezelő alapozó beszerzése is javasolt. 

A csempézés menete röviden

Az első lépés az előkészítés, amiről korábban már írtunk. Ezt követően jöhetnek a jelölések, hogy mi és hova fog kerülni. A szintezőléc a harmadik lépés, ami segít tartani az irányokat, hiszen senki sem profi, így nem biztos, hogy olyan precíz leszel, mint egy szakember. Jöhet aztán a méretre vágás, illetve a ragasztás, amihez a már említett csemperagasztót érdemes alkalmazni. Ezzel egyenletesen és gyorsan kell dolgozni, de semmiképpen sem kapkodva. Ezt követi a hézagolás, a fugázás, a fúrás, illetve a végső lépés, a tisztítás. Ha mindenre ügyelsz, akkor a végeredmény biztosan egy szépen és igényesen kivitelezett csempézés lesz. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek