Starity

Mi az az érzelmi fogászat, és mit tehet az ön mosolyáért?

2022. július 16. 15:03   |   

Előfordult már, hogy a tükör előtt állva a saját mosolyát vizsgálgatta éppen, és felfigyelt valamilyen zavaró tényezőre? Talán nem állt tökéletesen egy foga, vagy nem volt olyan ragyogó fogsora, mint amilyet mindig is szeretett volna? Esetleg fogínye látszódik jobban mosolygás közben, mint amit esztétikusnak tart? Ilyen helyzetekben sokan kételkedni kezdenek megjelenésükben, illetve azon tűnődni, hogy mivel oldhatnák meg ezeket a problémákat, hogy újra őszintén és magabiztosan mosolyoghassanak.

hirdetés
Mi az az érzelmi fogászat, és mit tehet az ön mosolyáért?

Ezek az érzések nagyon gyakoriak. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a megkérdezettek több mint 80%-a állította, hogy fogai nem mutatnak jól a képeken, és 28%-uk vallotta azt, hogy tudatosan igyekeznek elrejteni mosolyukat a közösségi médián. A válaszadók 42%-a számára a mosolyuk lenne az első dolog, amit megváltoztatnának saját magukon.

Az ilyen aggályok vezettek egy új ágazat, az érzelmi fogászat kialakulásához.

Az érzelmi fogászat szerepe

Habár a páciensek köreiben nem túl elterjedt az „érzelmi fogászat” kifejezés, fogorvosi látogatásai során talán már ön is tapasztalta bizonyos elemeit. Lényegében arról van szó, hogy a fogorvos megérti és figyelembe veszi a páciensek és a mosolyuk közötti érzelmi kapcsolatot, majd segít olyan mosolyt kialakítani nekik, amire mindig is vágytak.

Komoly érzelmi hatása lehet annak, ha valaki nem elégedett a mosolyával. Talán ön is észrevette már magán, hogy szándékosan próbálja elrejteni fogait, vagy csak később, egy-egy fényképen szembesült vele, hogy tudat alatt visszafogta mosolyát. Az ebből adódó szorongás persze tovább fokozódik a különböző közösségi helyzetekben.

Nap mint nap, ezek a helyzetek komoly érzelmi teherré gyűlhetnek össze. Sokan érzik úgy, hogy nem lehetnek önmaguk legjobb verziói, és nem szívesen mutatják az igazi önmagukat az embereknek.

Szerencsére egy jó fogorvos segít megszüntetni ezeket az aggályokat, hiszen a magabiztos mosoly kialakításában ma már számos korszerű technika áll a szakemberek rendelkezésére.

Digitálisan megtervezett mosolyok

A digitális mosolytervezés (DSD) az érzelmi fogászat egyik legalapvetőbb eleme. A korszerű digitális képalkotó technológiák segítségével a fogorvosok személyre szabott megoldásokat tervezhetnek. Ezek az eszközök akár szimulálni is képesek az eredményeket, ezért a páciensek láthatják, hogy hogyan mutat magabiztos mosolyuk a kezelés befejeztével.

Íme a leggyakoribb problémák, illetve azok megoldásai:

  • Elszíneződött, foltos fogak: kozmetikai fogászat és fogfehérítő kezelések

  • Ferde, helytelenül álló fogak: fogszabályozó kezelések

  • Feltűnően látszó fogíny: ínykontúrozó kezelések

  • Hiányzó vagy sérült fogak: fogászati implantátumok vagy hidak

  • Elálló alsó vagy felső állkapocs: fogszabályozó kezelések

  • Bármilyen probléma is csorbítja önbizalmát a fent felsoroltak közül, biztos lehet benne, hogy van megoldás rá. Fontos persze észben tartani, hogy mivel minden páciens egyedi eset, fogorvosa egy személyre szabott kezelési tervet állít majd össze – nem létezik olyan, hogy egyetlen kezelés megoldást kínáljon minden különböző problémára! A Móricz Dental rendelőjében esztétikai szakfogorvosok segítenek elérni álmai mosolyát. Ismerje meg kezeléseiket: mosolytervezés!

A mosolygás pszichológiája

A mosoly a test fizikai válasza a boldogságra, amikor az agyban különféle vegyületek aktiválódnak. A mosolygás továbbá a boldogságért felelős ingerületátvivő anyagokat (dopamin, endorfinok, szerotonin) is felszabadítja az agyban.

A mosolyok ragályosak. Amikor egy igazán szép mosolyt látunk, akkor ösztönösen mosollyal reagálunk erre. 2002-ben svéd kutatók különféle érzelmeket ábrázoló képeket mutattak a kísérlet alanyainak. Amikor a résztvevők egy mosolygó arcot láttak maguk előtt, és azt kérték tőlük, hogy próbáljanak gorombának tűnni, meglepően nehezükre esett ez az egyszerű feladat.

Hányszor esett már meg önnel, hogy egy mosoly jobb kedvre derítette? A mosolyokkal nem csupán a boldogságot lehet a legegyszerűbben kommunikálni, hanem át is lehet adni azt másoknak. Szóval mi történik, amikor megpróbáljuk elrejteni?

Egy, a New York Times-ban megjelent cikk a mosoly eltakarásának hatását fejtegette, amire a vírushelyzet során sokan kényszerültek a maszkviselés miatt. A jelenségnek konkrét társadalmi hatása volt, hiszen megnehezítette az emberek közötti kapcsolatok kialakítását.

A Psychology Today című lap webhely szintén ezzel a kérdéssel foglalkozott. A szerzők azt próbálták kideríteni, hogy mennyire fontos is a mosolygás az érzelmek közvetítésére, illetve visszajelzésként azt illetően, hogy beszédpartnerünk érti, amit érzünk.

Szóval mi történik, amikor megpróbáljuk szándékosan elrejteni a mosolyunkat? Ilyenkor nem tudunk tényleges kapcsolatot teremteni az emberekkel, vagy legalábbis nem olyan szinten, mint szeretnénk. Nem vagyunk az igazi, szűretlen önmagunk, hiszen mindig egy kicsit visszafogjuk magunkat.

Ha azonban megkaphatjuk igazi mosolyunkat, amit nyugodt szívvel osztunk meg másokkal, akkor ezek a kapcsolatok sokkal közvetlenebbekké válnak. Az emberek láthatják, hogy milyen boldogok vagyunk és könnyebben kifejezhetjük nekik, amit érzünk.

Mitől lesz igazán nagyszerű egy mosoly?

A legtöbben erre a kérdésre minden bizonnyal az alábbi szempontokat emlegetnék:

Hogy mennyire szimmetrikus és egyenes az ember szája

  • A fogak színe

  • A fogak és a fogíny aránya

  • Az állkapocs állása

Hollywood tele van szebbnél szebb férfi és női mosolyokkal. Ott van például Tom Cruise, akinek mosolyát az egész világ ismeri. Ha azonban közelebbről is megvizsgáljuk fogait, láthatóvá válik, hogy nem feltétlenül állnak tökéletesen, annak ellenére, hogy remek szakemberekkel csináltatta meg őket.

Szóval mitől olyan jellegzetes mégis Mr. Cruise mosolya? Az önbizalomtól. Szinte lehetetlen olyan képet találni róla, ahol visszafogná magát a kamerák előtt mosolygás vagy nevetés közben. Hasonló a helyzet a tagadhatatlanul csinos Keira Knightley-val is, akinek szintén nincsenek tökéletes fogai, elbűvölő mosolyát azonban temérdek önbizalom és báj támogatja.

Hogyan érhető el a hollywoodi mosoly? A Móricz Dental Fogászatán tudják! Esztétikai fogászatukon dolgozó fogszakorvosok segítenek mosolytervezéssel megvalósítani álmai mosolyát. Kérjen időpontot most az alábbi linken: esztétikai fogászat!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek