Starity

8 dolog, amellyel Diana hercegnő úttörőnek számított a királyi családban

2022. augusztus 31. 20:08   |   Szerző: Four

Nyolc olyan dolog, amelyben a csodálatos Diana hercegnő egyedülálló volt a brit királyi családban.

hirdetés

25 éve annak, hogy a mai napon Diana hercegnő tragikus módon autóbalesetet szenvedett Párizsban: a hercegnő 36 évesen hunyt el szerelmével, Dodi Al-Fayeddel és az autó sofőrjével egyetemben. Harry herceg 12, Vilmos herceg pedig 15 éves volt, amikor elveszítették édesanyjukat. Diana hercegnőt sokan "a szívek királynőjének" nevezték, mert igen tevékenyen részt vett a brit királyi család jótékonysági feladataiban, és sok döntése úttörőnek bizonyult a családtagok korábbi cselekedeteihez képest. Nézzünk ezekből egy-két példát, a Popsugar gyűjtése alapján:.

 

1. Kivette az esküvői fogadalmából az "engedelmeskedem" szót

Amikor Diana 1981-ben összeházasodott Károly herceggel, kihagyta az "engedelmeskedem" szót az esküvői fogadalmából, amelyet a Közös imádság könyvéből olvasott fel. A hagyomány folytatódott Vilmos herceg és Kate Middleton illetve Harry herceg és Meghan Markle esetében is.

 

2. Felvállalta az étkezési zavarait, és a szülés utáni depresszióját

A hercegnő hírhedt 1995-ös BBC-interjújában őszintén vallott arról, hogy Vilmos herceg megszületése után szülés utáni depressziótól szenvedett, illetve elárulta azt is, hogy bulimiával és önkárosítással küzdött. A beszélgetés során Diana hozzátette, hogy rendszeresen felsértette a lábait és a kezeit, amely egyfajta segélykiáltás volt a ránehezedő nyomás miatt. Elmondása szerint "ez egy tünete volt annak, ami a házasságában történt".

 

 

3. Kijelentette, hogy sose akart királynő lenni

Szintén a BBC-s interjú során Diana elmondta, hogy nem "az ország királynőjét" látta magában, sokkal inkább "a szívek királynője" szeretett volna lenni. A hercegnő hozzátette, hogy a "szívével és nem a fejével" hozza meg a döntéseket, és bár ez sokszor bajba sodorta, "valakinek ki kell lépnie és szeretnie kell az embereket".

 

4. Kórházban szült

A királyi család tagjai általában otthon, a palotában születtek - ám Diana úgy döntött, hogy szeretné kórházban világra hozni Vilmos herceget, így a trónörökös elsőként a családjában a londoni St. Mary's kórházban jött világra. Ugyanez történt Harry herceggel is, illetve később Vilmos herceg gyerekei is ugyanebben az intézményben születtek.

 

 

5. Felvette a "bosszúruhát"

Diana hercegnő ikonikus fekete ruháját Christina Stambolian görög dizájner tervezte, és a hercegnő kiválasztotta a tökéletes alkalmat a koktélruha megvillantására: akkor jelent meg benne a Vanity Fair vacsoráján, amikor Károly herceg egy tévés interjú során bevallotta, viszonya volt Camilla Parker Bowlesszal. Diana stylistja, Anna Harvey szerint a hercegnő tökéletesen akart festeni aznap, a média pedig rögtön felfigyelt a párhuzamra, és "bosszúruhának" keresztelték a lapok a kisestélyit.

 

6. Elárverezte a ruháit

A hercegnő 1997-ben, két hónappal a halála előtt 79 ruháját elárverezte, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordította: a Royal Marsden Kórház rákbetegséggel és AIDS-szel foglalkozó alapítványához került az összeg. Az elárverezett ruhák között ott volt az a darab, amelyben John Travoltával táncolt, illetve a gyöngyökkel kirakott "Elvis-ruha" is, amely Catherine Walker tervezése volt. Diana az este során elárulta, hogy 15 éves fia, Vilmos ötlete volt az egész.

 

 

7. Segített eltörölni az AIDS-betegek megbélyegzését

Diana híres volt arról, hogy nyilvános megjelenései során közel ment az emberekhez és sokszor kezet fogott velük. Így volt ez 1987 áprilisában is, amikor a Middlesex kórház AIDS-osztályára látogatott és a királyi család tagjai közül először kesztyű nélkül fogott kezet egy haldokló AIDS-beteggel. Diana úgy nyilatkozott, "nyugodtan kezet rázhattok velük és megölelhetitek őket, a jó ég tudja, mennyire szükségük van erre".

 

8. Szembesítette Camillát azzal, hogy tudja, ő Károly herceg szeretője

Andrew Morton 1992-es, megosztó életrajzi könyvében arról ír, hogy Diana a házassága egyik legbátrabb pillanatának élte meg, amikor felkereste Camilla Parker Bowlest és közölte vele, tudja, hogy a férje szeretője. 1989-ben Diana rájött, hogy Károly és Camilla között újra lángra lobbant a szerelem, és Camilla testvérének 40. születésnapi partiján szembesítette ezzel Parker Bowlest:

Azt mondtam: tudom, mi megy közted és Károly között, szeretném, hogy ezt te is tudd. (...) Azt mondtam: a férjemet akarom. Sajnálom, hogy az utatokban állok... mindkettőtöknek pokoli lehet. De tudom, mi folyik. Ne kezeljetek idiótaként.

- jelentette ki Diana.

 

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek