Starity

Milyen esetekben javasolt a lökéshullám-terápia?

2023. május 13. 14:02   |   

A konzervatív kezelések, illetve azok kiegészítői, például a lökéshullám-terápia indikációs területe egyre szélesedik. Leginkább a mozgásszervi panaszoknál kerül előtérbe. Amennyiben idejében megkezdődik a terápia, nagy eséllyel teljes gyógyulás érhető el az esetek többségében.

hirdetés
Milyen esetekben javasolt a lökéshullám-terápia?

A lökéshullám-terápia főbb tudnivalói

A kezelési mód alapja, hogy hanghullámokat alkalmaznak, melyek az ütések erősségének függvényében a szövetek mélyebb rétegeibe juttathatók. Ennek eredményeként pedig mérsékelhető az izomgörcs, elősegíthető a meszes lerakódások elszállítódása, lazítható a fascia réteg, serkenthetők a szervezet öngyógyító folyamatai. 

A CMC Déli Klinika precíziós lökéshullám-kezelésével fokozottabb vérbőség érhető el, ezáltal pedig javulhat a regenerációs képesség. Az alkalmazás helyén egyfajta steril gyulladás alakul ki, amely elősegíti a nagyobb véráramlást az adott szakaszon. 

A szükséges kezelési szám teljesen egyéni módon állapítható meg a páciensre szabottan, a meglévő panasz figyelembevételével. Általában az esetek többségénél 10-15 alkalom szükséges, természetesen ez a betegség, rendellenesség súlyosságának, fázisának is függvénye. 

Mikor javasolt terápiás opció?

Számos felhasználási területe ismert, például mozgásszervi kórképeknél, urológiai problémák fennállásakor, ugyanakkor szépészeti beavatkozások idején is ajánlott. A mozgásszervi eseteknél kiemelt a teniszkönyök, az ínhüvelygyulladás, az Achilles-ín gyulladása, valamint a sarkantyú. 

Gyakran alkalmazott a gerinc melletti izomzat lazítása céljából is. Rengeteg probléma megoldásaként bevethető a precíziós lökéshullám. A kezelendő probléma jellege dönti el, hogy különféle gyógytornagyakorlatok is indokoltak-e kiegészítésként. 

Megemlítendők még a potenciazavarok is, illetve a kismedencei fájdalmak egyaránt, sőt javasolt a terápia a pénisz kóros deformációja okán kialakult tünetek enyhítésére. 

A mozgásszervi lökéshullám-kezelés jelentősége

A terápia idején a fájdalmas pontok megkeresésével, illetve a fájdalom érzetének kioltásával történik az eljárás, lépésenként a kezelendő szakaszokon. A legkisebb intenzitással kezdődik, szem előtt tartva a páciens egyéni tűréshatárát, folyamatos növelés mellett. 

A heti 2-3 alkalom javasolt, melyek közé 1 nap pihenőidőszak beemelése kötelező. Az egyes alkalmak után nem alkalmazandó egyéb fájdalomcsillapító megoldás, sem gyógyszer, sem helyi pakolások, ugyanis ezek gátat szabhatnak a várt eredménynek. Ajánlott viszont a gyógytorna a mielőbbi javulás, illetve tartósabb kedvező állapot eléréséért. 

Az átmeneti, rövid ideig tartó fájdalomerősödés, és az enyhe bőrpír a megszokott reakciók közé tartozik, de ezek néhány nap alatt megszűnnek. 

Érdemes megfontolni a korszerű fizioterápiás lehetőségeket, melyek számos esetben hatásos kiegészítő opciók lehetnek, akárcsak a lökéshullám-kúra. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek