Starity

Ennio Morricone

Ennio Morricone Ennio Morricone nemzetisége 7355. 33rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Ennio Morricone
 • Élt
 • 1928.11.10 – 2020.07.06.
 • Születési hely
 • Róma, Olaszország
 • Foglalkozás
 • Zeneszerző, karmester
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Maria Travia
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Clint Eastwood Charles Bronson Bud Spencer Terence Hill Jean-Paul Belmondo Henry Fonda Eli Wallach Sergio Leone Lee Van Cleef

Ennio Morricone életrajza

Ennio Morricone (Róma, Olaszország, 1928. November 10.) olasz  zeneszerző, akit a nagyközönség elsősorban filmzenéiről ismer. John Williams mellett alighanem ő századaink egyik legbefolyásosabb és legismertebb filmzeneszerzője. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez írt zenéi.

 

Életrajz

A korai évek

Hat évesen kezdett el zenét komponálni. Édesapjától -aki trombitán játszott- tanult meg kottát írni. Akkoriban ismert zenéket bontott szét és azokat saját szisztémája szerint összekapcsolva kisebb darabok születtek. Egyszerű családból származik. Édesapja tehát szintén foglalkozott a zenével és főként éjszakai bárokban lépett fel hangszerével. Megesett olykor, hogy a kis Morricone fiatal kora ellenére sokat helyettesítette apját éjszakánként. Tanulmányait a Santa Cecilia Konzervatóriumban végezte, ahol valószínűleg apját követve, trombitaművésznek tanult. Konzervatóriumi évei során Morricone kissé kilógott a sorból, mivel trombita szakos hallgatóként zeneszerzőnek készült és ezt a szándékát nem igazán nézték jó szemmel tanárai. A nappali tanulás és az éjszakai zenélés mellett, Morriconét még könnyűzenei hangszereléshez is felkérték, ezt azonban eleinte titkolta szülei előtt. Azonban mikor számos sláger került ki kezei alól kiderült a dolog, és ekkor Morricone egy ideig híresebb hangszerelő volt, mint zeneszerző. Később komolyabb munkákat kapott Olaszország legnagyobb televíziószolgálatánál, a RAI-nál. Itt eleinte a honi televíziós sorozatok számára komponált aláfestő zenéket, majd felfigyelt rá a filmes szakma is. A hatvanas évektől kezdődően kezdett filmzenéket komponálni.
Sergio Leone filmrendezőnek felhívták a figyelmét arra, hogy készülő westernjéhez, az Egy maréknyi dollárért című film zeneszerzőjének kiválasztása során vegye számításba a tehetséges Morriconét is. Leone meghallgatott pár zenét tőle, majd erősen tiltakozni kezdett ellene. Viszont Morricone nem hagyta annyiban a dolgot és megmutatott egy számot, amit Peter Travis-szel rögzített (az "Un Pugno Di...West" című albumról) és ő hangszerelte, Leone rögvest meggondolta magát és megszületett az Egy maréknyi dollárért fütyülős nyitánya. A többi már történelem.

Pályafutása

A Santa Cecilia-i konzervatóriumban járt trombita szakra, ezen kívül zeneszerzést, karéneket és kórusvezetést tanult. Eleinte színdarabok zenei rendezőjeként dolgozott; 1955-ben kezdett filmzenéket írni, de komolyzenei pályafutását sem függesztette fel. 1956-ban házasodott, felesége Maria Travia lett. Négy gyermekük van (születési sorrendben Marco, Alessandra, Andrea, Giovanni). 1964-től dolgozott együtt Sergio Leonéval – e párosítás szerencsésnek bizonyult és meghozta számára a világhírnevet, közben Bernardo Bertoluccival is dolgozott. A leonei, kicsit méltatlanul spagettiwesternnek nevezett műfajról ma már bizonyára elképzelni sem tudnánk, milyen lehetett volna Morricone zenéi nélkül; ez utóbbi teljesen a műfaj egyik igen fontos, már-már kötelező jellegzetességévé vált. Leone olyan filmjei számára írt zenéket, mint az Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, For a fistful of dollars – ezt 1965-ben), vagy a Volt egyszer egy Vadnyugat (1968).
1964 és 1965 között felkérték, hogy vegyen részt az "Új hangzások" elnevezésű improvizációs csoport munkájában. Itt más oldaláról is megmutathatta tehetségét Morricone. A csoport - amely egyébiránt John Cage hatása alatt állt - célja az volt, hogy kitapasztalják milyen hangokat lehet kelteni a nem hangszernek készült eszközökkel, s ezeket beleillesszék a zenébe.
A következő westernfilm elkészülése során - Pár dollárral többért - (For a Few Dollars More) - Leone ragaszkodott ahhoz, hogy a képet igazítsa filmjéhez, ezért Morriconénak előbb meg kellett írnia a zenét, és csak azután kezdek neki a forgatásnak, ahol a jelenetek felvétele során lemezről játszották a zenét. Ugyanezen technikát alkalmazták később a Volt egyszer egy Amerika (Once Upon a Time in America) című filmnél, hogy a színészekre hasson a drámai zene, így javítva játékukon. Leone több teret engedett filmjei során a zenének, mint más rendező.
Gillo Pontecorro Az algériai csata (La Battaglia di Algeri) című filmjéhez Morriconét kérte fel, azonban szerződésük tartalmazott egy egyezséget, miszerint a rendező és a zeneszerző közösen készíti el a film hangulatának megfelelő zenét. Eleinte nem értették meg egymást, és sorozatos viták alakultak ki, közelgett a filmfesztivál ideje is, és még sehol sem volt a zene. Egyik este Pontecorro előállt egy négy hangból álló taktussal, mely később a zene alapja lett. Morricone munka közben nem használja a zongorát. Nem a zongorajátékot osztja szét hangszerekre, mint a legtöbb zeneszerző, hanem rögtön partitúrát ír. Módszerei közé tartozik még, hogy zenéinek magvát a film első nézése során, annak hatására még a vetítőteremben felvázolja és e köré írja meg a többi zenei részletet. Így tett például Az óceánjáró zongorista legendája (Legend of 1900) című film zenéjének megírása során. Bár elismert és neves zeneszerző, mégis sokszor bírálják zenéit a kritikusok. A hatvanas és a hetvenes évek során Olaszországban nemigen készült film nélküle. Akik eddig vele dolgoztak, azt állítják, hogy precizitása már szinte matematikai pontosságú, öntudatos, lelkiismeretes művész, és a keverőszobában ugyanúgy otthon van, mint a karmesteri porondon.


1989-ben Brian DePalma rendező csaknem sokkot kapott, mikor meghallotta A háború áldozatai (Casualties of War) zenéjét. Az ok az volt, hogy hallani sem akart a pánsípok használatáról, nem hogy arról, hogy az egész téma azon alapuljon. Viszont a film alatt mindez rendkívül hatásos volt, ezért a rendező csakhamar megbékélt a gondolattal. Mindvégig dolgozott hangversenytermek számára is, ám ezek homályba merültek és kevés felvétel készült ezen előadásokról sikeres filmzenéi miatt. Legsikeresebb, Az út című műve, melyet trombitára, vonósokra és ütőshangszerekre írt. Ez tartja a legtöbbször előadott hangversenymű rekordját zenéi közül, mivel közel ötvenszer adták elő. Ezen művei is magas művészi és esztétikai szintet képviselnek.
1980 után számos filmes felkérést elutasított. Egyik oka az volt, hogy filmzenéi miatt a többi oldala elhomályosult. Az amerikai felkéréseket viszont nem ezért utasította el, hanem mert általában annyit kapott volna, mint a leggyengébb ottani zeneszerző, és ezt méltóságon alulinak tartotta. 1986-ban A misszió (Mission) zenéjének megírása után gázsija azonban az egekbe ugrott, és ő is visszatérhetett a külföldi piacra. Ennek a filmnek a zenéjét először elutasította, aminek oka az volt, hogy túl erősnek találta a képsorokat ahhoz, hogy vele egyenrangú zene születhessen. Végül azonban annyira magával ragadta a film, hogy elvállalta, és hatalmas sikert aratott vele. Oscar-díjra is jelölték, de sajnálatos módon nem ítélték neki.

A western műfaján kívül filmdrámákhoz is írt zenét – például ilyen a Mindenki jól van (Stanno tutti bene, 1990) – vagy történelmi filmekhez (Sacco és Vanzetti, Galileo Galilei (1968), vagy kalandfilmekhez, -sorozatokhoz (Maktub, a sivatag törvénye, 1989; A Szahara titka, az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Vörös Szonja, 1985).

A magyar Koltai Lajos operatőrrel eddig háromszor dolgozott együtt: a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság c. filmek felvételekor, utóbbi zenéjét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel.

Több lemezét is kiadták, köztük olyanokat is, melyek filmzenéket tartalmaznak (ezeket más előadók előadásában, ilyenek például Hugo Montenegro, John Zorn).

Magánélete

Morricone családcentrikus és egyszerű ember, aki mind a mainapig szülőhazájában, Olaszországban él. Annak ellenére, hogy a tengerentúlon felajánlottak neki egy minden igényt kielégítő Beverly Hills-i otthont. Feleségét minden fellépésre magával viszit. Fia, Andrea Morricone apját követve szintén zeneszerző lett, melyet eleinte Morricone ellenzett, mert nem szerette volna, ha fia nem tudna kitörni apja árnyékából.

 

Dicsőséglista

Az első Nastro d'Argento díját 1970-ben kapta a Metti, una Sera a Cena, a másodikat pedig mindössze egy évvel később a Sacco and Vanzetti zenéjéért. Az első Oscar-díj jelölését 1979-ben érte el a Days of Heaven, a többit 1986-ban a A misszió, 1987-ben a The Untouchables és 2001-ben a Malèna című filmekért. 2007-ben Oscar-életműdíjat kapott.

A Metallica nevű heavy metal együttes Morricone A Jó, a Rossz, és a Csúf című filmhez írt „Ecstasy of Gold” című kompozícióját használja bevezetőként koncertjein 1984 óta. A San Francisco Symphony Orchestra ugyancsak ezt játszotta a Metallica szimfonikus albumán (S&M). 2003-ban ő szerezte a japán Taiga Drama-t, mely Miyamoto Musashi-ról szólt, Japán legendás harcosáról.

Díjak ls jelölések

 • Oscar-díj: (5)
  • 2007. - díj: Oscar-díj - Életműdíj
  • 2001. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Maléna (2000)
  • 1992. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Bugsy (1991)
  • 1988. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Aki legyőzte Al Caponét (1987)
  • 1987. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - A misszió (1986)
  • 1979. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Menyei napok (1978)
 • Golden Globe-díj: (8)
  • 2000. - díj: legjobb eredeti filmzene - Az óceánjáró zongorista legendája (1998)
  • 1987. - díj: legjobb eredeti filmzene - A misszió (1986)
  • 2001. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Maléna (2000)
  • 1992. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Bugsy (1991)
  • 1990. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - A háború áldozatai (1989)
  • 1988. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Aki legyőzte Al Caponét (1987)
  • 1985. - jelölés: legjobb eredeti filmzene - Volt egyszer egy Amerika (1984)
  • 1982. - jelölés: legjobb filmdal - Butterfly (1982)
 • BAFTA-díj: (5)
  • 1991. - díj: legjobb filmzene - Cinema Paradiso (1988)
  • 1988. - díj: legjobb filmzene - Aki legyőzte Al Caponét (1987)
  • 1987. - díj: legjobb filmzene - A misszió (1986)
  • 1985. - díj: legjobb filmzene - Volt egyszer egy Amerika (1984)
  • 1980. - díj: Anthony Asquith-díj - Mennyei napok (1978)
 • César-díj:
  • 1982. jelölés: legjobb filmzene - A profi (1981)
  • 1980. jelölés: legjobb filmzene - I... comme Icare (1979)
 • Európai Film-díj: (1)
  • 1999. - díj: Európai Film-díj - Életműdíj
  • 2005. - jelölés: legjobb filmzene - Sorstalanság (2005)
 • Ezüst Szalag-díj: (11)
  • 2007. díj: legjobb filmzene - La sconosciuta (2006)
  • 2001. díj: legjobb filmzene - Maléna (2000)
  • 2000. díj: legjobb filmzene - Canone inverso - making love (2000)
  • 1999. díj: legjobb filmzene - Az óceánjáró zongorista legendája (1998)
  • 1988. díj: legjobb filmzene - Aki legyőzte Al Caponét (1987)
  • 1985. díj: legjobb filmzene - Volt egyszer egy Amerika (1984)
  • 1972. díj: legjobb filmzene - Sacco és Vanzetti (1971)
  • 1970. díj: legjobb filmzene - Metti, una sera a cena (1969)
  • 1965. díj: legjobb filmzene - Egy maréknyi dollárért (1964)
  • 2008. jelölés: legjobb filmzene - I demoni di San Pietroburgo (2008)
  • 2004. jelölés: legjobb filmzene - Al cuore si comanda (2003)
 • David di Donatello-díj: (11)
  • 2007. díj: legjobb filmzene - La sconosciuta (2006)
  • 2006. díj: 50th Anniversary David
  • 2000. díj: legjobb filmzene - Canone inverso - making love (2000)
  • 1999. díj: legjobb filmzene - Az óceánjáró zongorista legendája (1998)
  • 1993. díj: legjobb filmzene - Jona che visse nella balena (1993)
  • 1991. díj: legjobb filmzene - Mindenki jól van (1990)
  • 1989. díj: legjobb filmzene - Cinema Paradiso (1988)
  • 1988. díj: legjobb filmzene - Gli occhiali d'oro (1987)
  • 2001. jelölés: legjobb filmzene - Maléna (2000)
  • 1996. jelölés: legjobb filmzene - L'uomo delle stelle (1995)
  • 1993. jelölés: legjobb filmzene - La scorta (1993)
  • 1990. jelölés: legjobb hang - Mio caro dottor Gräsler (1990)
 • Grammy-díj: (4)
  • 1988. - díj: az év legjobb filmzenei albuma - Aki legyőzte Al Caponét (1987)
  • 1999. - jelölés: legjobb filmzeneszerző - Nyomd a sódert! (1998)
  • 1997. - jelölés: legjobb filmzeneszerző - L'uomo delle stelle (1995)
  • 1995. - jelölés: legjobb filmzeneszerző - Farkas (1994)
 • Velencei Filmfesztivál:
  • 1995. - díj: Arany Oroszlán életműdíj

Senki többet (La migliore offerta) (szín., olasz romantikus dráma, 2013) zeneszerző

(L'isola) (szín., olasz vígj. sor., 2012) zeneszerző

(Paolo Borsellino - I 57 giorni) (szín., olasz történelmi f., 2012) (TV-film) zeneszerző

(Come un delfino) (szín., olasz drámasorozat, 2011) (TV-film) zeneszerző

Angelus Hiroshimae (szín., olasz film, 2010) zeneszerző

Baaria (szín., olasz-francia filmdráma, 2009) zeneszerző

(Pane e liberta) (szín., olasz életr. film, 2009) (TV-film) zeneszerző

Az ismeretlen (szín., olasz-francia filmdráma, 2006) zeneszerző

Gino Bartali, az acélember (szín., olasz életr. drám., 2006) (TV-film) zeneszerző

Karol - 2. A pápa, aki ember maradt (szín., olasz-lengyel-kan. történelmi f., 2006) (TV-film) zeneszerző

(Giovanni Falcone, l'uomo che sfido Cosa Nostra) (szín., olasz filmdráma, 2006) (TV-film) zeneszerző

(A Crime) (szín., francia-am. thriller, 2006) zeneszerző

Karol - az ember, aki pápa lett (olasz-lengyel életr. film, 2005) (TV-film) zeneszerző

Kefalónia (szín., olasz történelmi f., 2005) (TV-film) zeneszerző

Lucia (szín., olasz filmdráma, 2005) (TV-film) zeneszerző

Sorstalanság (szín., magyar filmdráma, 2005) zeneszerző

Jesús, el heredero (szín., arg. tévéfilm sor., 2004) (TV-film) zeneszerző

Metallica: Some Kind of Monster (szín., am. dokumentumf., 2004) zeneszerző

(Ultimo 3 - L'infiltrato) (szín., olasz akcióf., 2004) (TV-film) zeneszerző

A jó pápa - XXIII. János (szín., olasz életr. drám., 2003) (TV-film) zeneszerző

Nem félek (szín., olasz-sp.-angol filmdráma, 2003) zeneszerző

(Ics) (szín., olasz filmdráma, 2003) (TV-film) zeneszerző

Perlasca - Egy igaz ember története (szín., olasz-magyar-francia-svéd háborús filmdráma, 2002) (TV-film) zeneszerző

Ripley és a maffiózók (szín., olasz-angol-am. thriller, 2002) zeneszerző

Un Difetto di famiglia (szín., olasz vígj., 2002) (TV-film) zeneszerző

(Senso '45) (szín.-ff., olasz filmdráma, 2002) zeneszerző

A Mars-mentőakció (szín., am. sci-fi akcióf., 2000) zeneszerző

Fordított kánon (szín., olasz filmdráma, 2000) zeneszerző

Maléna (szín., olasz-am. rom. dráma, 2000) zeneszerző

Vatel (szín., francia-angol filmdráma, 2000) zeneszerző

Eszter, Perzsia királynője (szín., olasz-német filmdráma, 1999) (TV-film) zeneszerző

Nana (szín., olasz film, 1999) (TV-film) zeneszerző

Polip (szín., olasz minisor., 1999) (TV-film) zeneszerző

Ultimo 2 - La sfida (szín., olasz akcióf., 1999) (TV-film) zeneszerző

A sivatag kincse (szín., olasz-francia kalandf., 1998) (TV-film) zeneszerző

Az óceánjáró zongorista legendája (szín., olasz filmdráma, 1998) zeneszerző

Il Quarto re (szín., olasz-német filmdráma, 1998) (TV-film) zeneszerző

(Ultimo) (szín., olasz film, 1998) (TV-film) zeneszerző

(Il Fantasma dell'opera) (szín., olasz-magyar horror, 1998) zeneszerző

Halálkanyar (szín., am. thriller, 1997) zeneszerző

Lolita (szín., am.-francia filmdráma, 1997) zeneszerző

A Stendhal szindróma (szín., olasz thriller, 1996) zeneszerző

Állítja Pereira (szín., olasz-port.-francia filmdráma, 1996) zeneszerző

Három vándor királyok (szín., olasz vígj., 1996) zeneszerző

Mózes I.-II. (szín., angol-belga-olasz-am.-cseh-német-sp. tévéf., 1996) (TV-film) zeneszerző

Nostromo (szín., angol-német-olasz-sp. tévéfilm sor., 1996) (TV-film) zeneszerző

Sámson és Delila (szín., am.-német-olasz tévéf., 1996) (TV-film) zeneszerző

(Ninfa plebea) (szín., olasz filmdráma, 1996) zeneszerző

A csillagos ember (szín., olasz filmdráma, 1995) zeneszerző

Jégcsillag (szín., angol-francia-olasz-norvég akcióf., 1995) zeneszerző

József (szín., angol-német-olasz filmdráma, 1995) (TV-film) zeneszerző

A Biblia - A teremtés és a vízözön (szín., olasz film, 1994) zeneszerző

A sors útjai (szín., am. rom. vígj., 1994) zeneszerző

Ábrahám (szín., am.-olasz-német filmdráma, 1994) (TV-film) zeneszerző

Családba nem üt a ménkű (szín., am. vígj., 1994) zeneszerző

Farkas (szín., am. horror, 1994) zeneszerző

Jákob (szín., olasz filmdráma, 1994) (TV-film) zeneszerző

Pontiac expedíció (szín., am. játékf., 1994) zeneszerző

Puszta formalitás (szín., olasz-francia pszichothriller, 1994) zeneszerző

Zaklatás (szín., am. thriller, 1994) zeneszerző

A hosszú hallgatás (szín., olasz-francia-német filmdráma, 1993) zeneszerző

Célkeresztben (szín., am. filmdráma, 1993) zeneszerző

Jónás, aki a cethal gyomrában élt (szín., francia-magyar-olasz játékf., 1993) zeneszerző

Védőkíséret (szín., olasz krimi, 1993) zeneszerző

A csalás gyönyöre (szín., magyar filmdráma, 1992) zeneszerző

A szerelem tiltott ösvényei (szín., olasz filmdráma, 1992) zeneszerző

Törvényen kívül (szín., olasz akcióf., 1992) zeneszerző

(City of Joy) (szín., am.-francia-angol filmdráma, 1992) zeneszerző

Bugsy (szín., am. filmdráma, 1991) zeneszerző

(La domenica specialmente) (szín., olasz-francia-belga filmdráma, 1991) zeneszerző

A nagy ember (szín., angol filmdráma, 1990) zeneszerző

A pokol konyhája (szín., kan.-am. krimi, 1990) zeneszerző

Hamlet (szín., am.-angol-francia-sp. filmdráma, 1990) zeneszerző

Mindenki jól van (szín., olasz-francia filmdráma, 1990) zeneszerző

(iÁtame!) (szín., sp. filmdráma, 1990) zeneszerző

(Tempo di uccidere) (szín., olasz-francia filmdráma, 1990) zeneszerző

A háború áldozatai (szín., am. háborús filmdráma, 1989) zeneszerző

Fat Man és Little Boy (szín., am. filmdráma, 1989) zeneszerző

Maktub - A sivatag törvénye (szín., olasz-német minisor., 1989) (TV-film) zeneszerző

12 olasz város - 12 olasz filmrendező (szín., olasz dok. sor., 1989) (TV-film) zeneszerző

Cinema Paradiso (szín., olasz-francia rom. dráma, 1988) zeneszerző

Cinema paradiso - rendezői változat (szín., olasz-francia rom. dráma, 1988) zeneszerző

Őrület (szín., am. thriller, 1988) zeneszerző

Sátáni megszállottság (szín., am. thriller, 1988) (TV-film) zeneszerző

A sivatag kincse (szín., olasz-svájci-NSZK filmsor., 1987) (TV-film) zeneszerző

Aki legyőzte Al Caponét (szín., am. krimi, 1987) zeneszerző

A misszió (szín., angol filmdráma, 1986) zeneszerző

(La Venexiana) (szín., olasz filmdráma, 1986) zeneszerző

Őrült nők ketrece 3.: Az esküvő (szín., francia-olasz vígj., 1985) zeneszerző

Vörös Szonja (szín., am.-holland akcióf., 1985) zeneszerző

A polip (szín., olasz filmsor., 1984) (TV-film) zeneszerző

Ki volt Edgar Allan? (szín., osztrák filmdráma, 1984) zeneszerző

Volt egyszer egy Amerika...(szín., am.-olasz krimi, 1984) zeneszerző

A kívülálló (szín., francia krimi, 1983) zeneszerző

A kulcs (szín., olasz erotikus film, 1983) zeneszerző

Bíbor és fekete (szín., am.-angol-olasz filmdráma, 1983) (TV-film) zeneszerző

Szahara (szín., angol-am. kalandf., 1983) zeneszerző

(Le marginal) (szín., francia akcióf., 1983) zeneszerző

A valami (A dolog) (szín., am. sci-fi kalandfilm, 1982) zeneszerző

Întâlnirea (szín., rom. akcióf., 1982) zeneszerző

Marco Polo (szín., olasz kalandfilmsor., 1982) (TV-film) zeneszerző

Nana (szín., olasz játékf., 1982) zeneszerző

(White Dog) (szín., am. filmdráma, 1982) zeneszerző

(El Tesoro de las cuatro coronas) (szín., sp.-am.-olasz kalandf., 1982) zeneszerző

A kaméliás hölgy igaz története (szín., francia-olasz-NSZK filmdráma, 1981) zeneszerző

A Profi (szín., francia akcióf., 1981) zeneszerző

Aranyeső Yuccában (szín., olasz western-vígj., 1981) zeneszerző

Egy nevetséges ember tragédiája (szín., olasz filmdráma, 1981) zeneszerző

Ez igen! (szín., am. vígj., 1981) zeneszerző

Bugie bianche (szín., olasz játékf., 1980) zeneszerző

Őrült nők ketrece 2. (szín., francia-olasz vígj., 1980) zeneszerző

Rémségek szigete (szín., am. kalandf., 1980) zeneszerző

A hold (szín., olasz filmdráma, 1979) zeneszerző

A lator (szín., olasz-francia vígj., 1979) zeneszerző

Vérvonal (szín., angol thriller, 1979) (TV-film) zeneszerző

(I... comme Icare) (szín., francia thriller, 1979) zeneszerző

Maradj meg ilyennek (szín., olasz-sp. filmdráma, 1978) zeneszerző

Mennyei napok (szín., am. filmdráma, 1978) zeneszerző

Őrült nők ketrece (szín., francia-olasz vígj., 1978) zeneszerző

A gyilkos bálna (szín., am. thriller, 1977) zeneszerző

A vasprefektus (szín., olasz filmdráma, 1977) zeneszerző

(Corleone) (szín., olasz film, 1977) zeneszerző

A bíró és a hóhér (szín., NSZK-olasz krimi, 1976) zeneszerző

A vasárnapi nő (szín., francia-olasz film, 1976) zeneszerző

Huszadik század (szín., olasz-francia-NSZK filmdráma, 1976) (TV-film) zeneszerző

Isteni teremtmény (szín., olasz filmdráma, 1976) zeneszerző

Tatárpuszta (szín., olasz háborús filmdráma, 1976) zeneszerző

Todo modo (szín., olasz játékf., 1976) zeneszerző

(L' Agnese va a morire) (szín., olasz film, 1976) zeneszerző

Egy zseni, két haver, egy balek (szín., olasz-francia-NSZK akció-vígj., 1975) zeneszerző

L' Ultimo treno della notte (szín., olasz-angol horror, 1975) zeneszerző

Mózes, a törvényhozó (szín., angol-olasz filmsor., 1975) (TV-film) zeneszerző

Salo, avagy Sodoma 120 napja (szín., olasz-francia filmdráma, 1975) zeneszerző

(Per le antiche scale) (szín., olasz-francia filmdráma, 1975) zeneszerző

(Gente di rispetto) (szín., olasz film, 1975) zeneszerző

Az ezeregy éjszaka virága (szín., olasz-francia fant. kalandf., 1974) zeneszerző

Mussolini végnapjai (szín., olasz háborús filmdráma, 1974) zeneszerző

Allonsanfan (szín., olasz filmdráma, 1973) zeneszerző

Libera, szerelmem (szín., olasz filmdráma, 1973) zeneszerző

Megtorlás (szín., olasz háborús filmdráma, 1973) zeneszerző

Nevem: Senki (szín., olasz-francia-NSZK akció-vígj., 1973) zeneszerző

(Giordano Bruno) (szín., olasz-francia film, 1973) zeneszerző

A merénylők (szín., francia-olasz-NSZK thriller, 1972) zeneszerző

A Mester és Margarita (szín., olasz-jug. film, 1972) zeneszerző

Canterbury mesék (szín., olasz-francia filmdráma, 1972) zeneszerző

Kötél és arany (szín., olasz-sp.-NSZK western, 1972) zeneszerző

(Le serpent) (szín., francia-olasz-NSZK thriller, 1972) zeneszerző

A betörés (szín., francia-olasz-görög filmdráma, 1971) zeneszerző

A jégsziget foglyai I-II. (szín., olasz-szovjet kalandf., 1971) zeneszerző

A kilencfarkú macska (szín., olasz-francia-NSZK krimi, 1971) zeneszerző

A munkásosztály a paradicsomba megy (szín., olasz filmdráma, 1971) zeneszerző

Dekameron (szín., olasz-francia-német filmdráma, 1971) zeneszerző

Egy marék dinamit (szín., olasz western, 1971) zeneszerző

Incontro (szín., olasz játékf., 1971) zeneszerző

Sacco és Vanzetti (szín.-ff., olasz-francia filmdráma, 1971) zeneszerző

Az erőszak városa (szín., olasz-francia akcióf., 1970) zeneszerző

Darázsfészek (szín., am.-olasz háborús filmdráma, 1970) zeneszerző

Egy kincskereső Mexikóban (szín., olasz-sp.-NSZK western, 1970) zeneszerző

Kannibálok (szín., olasz filmdráma, 1970) zeneszerző

Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében (szín., olasz filmdráma, 1970) zeneszerző

(La Moglie piu bella) (szín., olasz filmdráma, 1970) zeneszerző

Az a csodálatos november (szín., olasz-francia filmdráma, 1969) zeneszerző

Két öszvért Sara nővérnek (szín., am. western-vígj., 1969) zeneszerző

Ötfős hadsereg (szín., olasz western, 1969) zeneszerző

Szicíliaiak klánja (szín., francia-olasz krimi, 1969) zeneszerző

Tűz (szín., olasz-francia filmdráma, 1969) zeneszerző

Tűz! - Queimada lázadói (szín., francia-olasz dráma, 1969) zeneszerző

Vesztesek és győztesek (szín., olasz-jug. háborús filmdráma, 1969) zeneszerző

A zsoldos (szín., olasz-sp. vígj., 1968) zeneszerző

Galileo Galilei (szín., olasz-bolgár filmdráma, 1968) zeneszerző

Harc San Sebastianért (szín., francia-olasz-mex. western, 1968) zeneszerző

Partner (szín., olasz filmdráma, 1968) zeneszerző

Teoréma (szín.-ff., olasz filmdráma, 1968) zeneszerző

Tepepa, a hős bitang (szín., sp.-olasz western, 1968) zeneszerző

Volt egyszer egy Vadnyugat (szín., olasz-am. western, 1968) zeneszerző

(Appunti per un film sull'india) (olasz rövidf., 1968) zeneszerző

A hárem (szín., francia-olasz-NSZK vígj., 1967) zeneszerző

A lány és a tábornok (szín., olasz-francia háborús filmdráma, 1967) zeneszerző

Boszorkányok (szín., olasz-francia filmszat., 1967) zeneszerző

Férfi a férfihoz (szín., olasz western, 1967) zeneszerző

OK Connery (szín., olasz thriller, 1967) zeneszerző

Páratlan (szín., olasz vígj., 1967) zeneszerző

(Arabella) (szín., olasz vígj., 1967) zeneszerző

A Jó, a Rossz és a Csúf (szín., olasz western, 1966) zeneszerző

El Greco (szín., olasz-francia-sp. filmdráma, 1966) zeneszerző

(The Bible: In the Beginning...) (szín., am.-olasz filmdráma, 1966) zeneszerző

(La Resa dei conti) (szín., olasz-sp. western, 1966) zeneszerző

Az algíri csata (ff., algériai-olasz háborús filmdráma, 1965) zeneszerző

Ha már nem lennél az enyém (szín., olasz zenés f., 1965) zeneszerző

Pár dollárral többért (szín., olasz-sp.-NSZK western, 1965) zeneszerző

Pisztolyt Ringónak (szín., olasz-sp. western, 1965) zeneszerző

Ringo visszatér (szín., olasz-sp. western, 1965) zeneszerző

Egy maréknyi dollárért (szín., olasz-sp.-NSZK western, 1964) zeneszerző

Térden állva jövök hozzád (ff., olasz zenés vígj., 1964) zeneszerző

Siker (ff., olasz-francia dráma, 1963) zeneszerző

(I Basilischi) (ff., olasz filmdráma, 1963) zeneszerző

Forradalom előtt (ff., olasz filmdráma, 1962) zeneszerző

Utolsó frissítés: 2020.07.06. 11:11 _ToTo_ által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace