Starity

Jet Li

Jet Li Jet Li nemzetisége 1308. 452rajongó 18vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 97%
 • Születési név
 • Li Lian Jie
 • Születési idő
 • 1963. április 26.
 • Születési hely
 • Peking, Kína
 • Foglalkozás
 • Színész, Harcművész
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Nina Li Chi
 • Magasság
 • 168 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Bridget Fonda Arnold Schwarzenegger Brendan Fraser Chuck Norris Danny Glover Jean Claude Van Damme Mel Gibson Sylvester Stallone Tchéky Karyo DMX Jason Statham Maggie Cheung Mark Dacascos Liam Hemsworth Dolph Lundgren Tony Leung Chiu Wai

Jet Li életrajza

Jet Li (1963. április 26.) kínai harcművész és színész.

Pekingben született, két bátyja és két nővére van. Keresztnevének (Csie) jelentése „ünnepség”.

Kétéves volt, amikor édesapja meghalt, édesanyja a széltől is óvta, még biciklizni sem tanulhatott meg. Nyolcéves korában (1971) általános iskolai testnevelőtanára javaslatára édesanyja a Pekingi Amatőr Sportiskolába íratta be egy nyárra, ahol a harcművészeti osztályba helyezték. Itt Vu Pin tanítványa lett. Az egynyári iskola végeztével a több mint 1000 tanulóból csupán húsznak adták meg a lehetőséget, hogy folytassa a harcművészeti tanulmányokat, és Li volt köztük az egyetlen első osztályos tanuló. Tanára hamarosan felfedezte, hogy a fiú rendkívül tehetséges, és különórákat tartott neki. A kisfiú étrendjéből akkoriban hiányzott a fizikai erőnlét fenntartásához elengedhetetlen hús, ezért Pin éveken át vitt ételt a családnak, hogy a kisfiú szervezete megfelelő erőnlétben legyen az edzésekhez. Élete első versenyét kilencévesen nyerte, ami után hivatalosan is felére csökkentették az általános iskolai kötelezettségeit, hogy a harcművészetre koncentrálhasson. Háromévnyi intenzív tanulás után Li megnyerte első nemzeti bajnoki címét a pekingi vusucsapat tagjaként. A győzelem után többé nem kellett iskolába járnia, minden idejét a sportiskolában töltötte edzéssel.

Hat vusustílusra specializálódott: csang csüan (hosszú ököl), tao (kard), kun (bot), fance csüan (tumbling fist), szan csie kun (három részből álló bot) és a pu tao (szablya), de huszonhárom más stílusban is jártas.

Első hivatalos állami harcművészeti bemutatóját a diplomáciai szempontból jelentős pánázsiai–afrikai–latin-amerikai asztalitenisz-bajnokság megnyitóján tartotta, ami után maga Kína első miniszterelnöke, Csou En-laj részesítette dicséretben. A kormány ezek után kiválasztotta, hogy egy 45 országot magába foglaló turné keretében képviselje hazáját különféle hivatalos rendezvényeken. A leghíresebb bemutatóját 1974-ben, a Fehér Ház kertjében tartotta Richard Nixon elnök előtt; közvetlenül az USA diplomáciai nyitása után Kína felé. Jet Li később úgy nyilatkozott, nem szereti, ha azt hiszik, hogy ő csupán egy „természetes tehetség”, mert sikerei mögött megfeszített munka állt: mestere háromszor többet dolgoztatta, mint csoporttársait. Erőfeszítéseit siker koronázta: 1974 és 1978 között ő volt Kína nemzeti vusubajnoka.

Tizenhét évesen visszavonult a sporttól egy térdsérülés következtében. Amerikai barátja, egy egyetemi professzor felajánlotta neki, hogy fizetik amerikai tanulmányait és kinttartózkodását, amennyiben hajlandó vusut oktatni, Li azonban a filmezést választotta.
Első filmje Csang Hszin-jen rendezésében a Shaolin templom volt 1982-ben, amely egy korábbi, 1976-os film újraírt változata volt. A filmet részben a Henan tartományban található Szung-hegységben fekvő igazi saolin kolostorban forgatták, melyet a film kedvéért teljesen felújítottak. Li egy fiatal fiút alakított, akinek megölik az apját, ezért elvonul, hogy harcművészetet tanuljon és bosszút álljon. A filmet egy kis, független stúdió készítette, ezért nem volt pénzük híres koreográfusok és színészek szerződtetésére, ehelyett igazi vusubajnokokat szerződtettek a filmre, és a koreográfiát a szereplők maguk készítették. Mivel Li már nemzeti hősnek számított vusubajnoki címeinek köszönhetően, a film azonnali siker volt, és valóságos harcművészet-őrületet indított el Kínában.

Ehhez a filmhez kapcsolódik Li későbbi művésznevének története is. A Shaolin templom Fülöp-szigeteki disztribútora túlságosan is bonyolultnak tartotta a Li Lien-csie nevet a filmipar számára, és úgy vélték, elég lenne, ha csak Csie Li néven szerepelne a plakátokon. Ezt sem találták azonban eléggé hangzatosnak. Később Li karrierjét valaki egy hatalmas repülőgéphez hasonlította: nagy erejű, gyors – ezért úgy döntöttek, a Jet, a sugárhajtású repülőgép motorjának neve éppen alkalmas lenne művésznévnek, így a Jet Li nevet írták a plakátokra.

A Shaolin templomot két sikeres folytatás követte, a nyolcvanas évek közepe azonban nem alakult szerencsésen a színész számára. 1986-os rendezői debütálása, A bosszú harcosa kudarcot vallott. 1987-ben feleségül vette a Beijing Wushu Team-beli csapattársát, Huang Csiu-jent, akitől két lánya született. A házasság azonban rövid időn belül tönkrement, és 1990-ben elváltak. A kudarcok ellenére az 1988-as Dragons of the Orient című dokumentumfilm a figyelem középpontjában tartotta Li-t.

Li kétéves kiutazási vízumot kapott, Amerikába ment, ahol két filmet is forgatott, a Mestereket és a Kung-fu sárkányt, mindkettőt 1989-ben. Miután vízuma lejárt, Hongkongba költözött, ahol leszerződött a híres Golden Harvest stúdióhoz.

A lehetőséget élete egyik legnagyobb szerepére a Kínai történet című produkcióban kapta meg. A filmben Kína nemzeti hősét, Huang Fej-hungot alakította. A filmet két, ugyancsak sikeres folytatás követte. A sorozatnak köszönhetően Li olyan tényező lett a hongkongi filmszakmában, akivel számolni kellett. Azonban úgy érezte, a siker mértékét nem tükrözte a gázsija, így elváltak útjai a stúdióval. Mindenki Li-t akarta szerződtetni, olyannyira, hogy azt rebesgették, Li menedzserét a triádok lövették agyon, amikor az megtagadta a színész leszerződtetését egy a triádok által preferált filmre.

A Golden Harvest-től való távozása után is ontotta a filmeket, főképp népi hősöket, harcművész szerzeteseket alakított. A Fong Si-jü című filmben a címszereplőt alakította, s ezt tartják nemcsak Li egyik legjobb filmjének, de az egyik legjobb hongkongi harcművészeti alkotásnak is, mely a cselekmény, a dráma és a komédia összeolvasztása és a „lélegzetelállító” harckoreográfia szempontjából egyaránt kiváló. A sárkány árnyékában Michelle Yeoh oldalán egy megalázott szerzetest alakított, A vörös sárkány legendája című filmben pedig egy saolin templom védelmére kelt.

Az 1994-es Fist of Legend Bruce Lee legendás Tomboló ököl című filmjének újraforgatott változata volt, melyben már sokkal realisztikusabb harcot láthatott a néző.A film a külföldi kritikusok tetszését is elnyerte, a mai napig ez Jet Li egyetlen olyan filmje, amely 100%-ot kapott a Rotten Tomatoes kritikusaitól. Ugyanebben az évben dokumentarista jellegű filmet készített Sao lin csen kung fu címmel, melyben újra betekintést engedett edzéseibe; a film saolin szerzetesekről szólt, akik megmutatták, hogyan lehet egyetlen ujjon állni és úgy megerősíteni a nyakizmokat, hogy dárdával se lehessen átszúrni.
A Kockázati tényező (1995) című akciódrámában egy volt rendőrt alakított, aki egy Jackie Chan-hez nagyon hasonlatos akciósztár helyett végzi el a kaszkadőrmutatványokat, miközben megment egy felhőkarcolót a terroristáktól. A film rendezője Chan-paródiának szánta a filmet, miután korábban összeveszett a színésszel. Ezután három olyan film következett, amelyekben Jet Li megmutatta, hogy nem csupán akciósztár, de mélyebb rétegeket is képes az akciójelenetekbe belevinni.A Dr. Wai, a láda szelleme (1996) című filmben egy Indiana Jones-szerű szereplőt alakított, a Fekete Maszkban egy könyvtárost, akin korábban katonaként kísérleteket hajtottak végre. A Once Upon a Time in China and America című alkotásban pedig ismét Fej-hungot, akit segítségül hívnak az amerikai vasúton dolgozó kihasznált kínai munkások.

A hollywoodi áttörést egy igazi rosszfiúszerep hozta meg Jet Li számára a Halálos fegyver 4-ben, Mel Gibson oldalán. A gonosz kínai alvilági figura szerepét a filmről egyébként fanyalogva író kritikusok is jól fogadták. Ugyanebben az évben került a mozikba a Gyilkos félállásban, ahol egy érzelmes fejvadász bőrébe bújt, aki képtelen ártatlanokat gyilkolni. Joel Silver producert annyira lenyűgözte Li Halálos fegyver 4-beli alakítása, hogy leszerződtette a színészt az Öld meg Rómeót! főszerepére, ahol egy börtönből szökött egykori rendőrt alakít, aki nekilát megkeresni öccse gyilkosát, s közben romantikus szálak szövődnek közte és a rivális, fekete bőrű banda vezérének lánya között. Li a film népszerűsítéséhez szerepet vállalt filmbeli partnernője, Aaliyah Try Again című videoklipjében is.

1999-ben Jet Li feleségül vette Nina Li Cse színésznőt, s a pár hamarosan már gyermeket várt. A gyermekáldás volt az oka annak, hogy Li visszautasította a Tigris és sárkány főszerepét, amit végül Chow Yun-fat kapott meg. Li azzal indokolta döntését, hogy megígérte feleségének, nem forgat, míg gyermekük meg nem születik. A színész a Mátrixban felajánlott szerepet is visszautasította, úgy vélte a film az ő neve nélkül is épp elég nagy nevet vonultat fel.
Következő nagy projektje A sárkány csókja című film volt, melynek forgatókönyvét Luc Besson írta Li ötlete alapján. A filmben Li egy rendőrt alakít, akinek egy korrupt francia rendőrrel kell szembenéznie, miközben egy prostituáltnak segít elrabolt kislánya megmentésében. A film több szempontól is sikeres lett. Következő filmje, Az egyetlen, melyben egy párhuzamos univerzumokban utazó gonoszt és annak jó alteregóját alakította, csúfosan megbukott a mozikban. Következő hollywoodi filmjében, a Bölcsőd lesz a koporsódban újra Joel Silverrel, DMX-szel és az Öld meg Rómeót! rendezőjével, Andrzej Bartkowiakkal forgatott.

2005-ben újabb nyugati produkcióval került a mozikba, A nyakörv című filmben egy emberi pitbullt alakított, aki gazdája parancsára bárkit megöl, ám egy sorsfordító találkozás a Morgan Freeman alakította vak zongorahangolóval visszaadja neki emberi lényét és megtanítja érezni. A kritikusok dicsérték Li színészi játékát.

2007-ben újra gonoszt alakított a War című filmben, melyben Jason Statham ellen harcolt.
2008-ban két amerikai filmje is mozikba került, A múmia: A Sárkánycsászár sírja című Brendan Fraser-filmben a címszereplő feltámadt múmiát alakította, majd Jackie Chan-nel játszott A tiltott királyságban.
2010-ben újra akciófilmben szerepelt, ezúttal Sylvester Stallone, Bruce Willis, Mickey Rourke, Jason Statham és Dolph Lundgren társaságában The Expendables – A feláldozhatók című moziban.

A hagyományosnak mondható akciófilmek mellett Li később is készített úgynevezett epikus harcművészfilmeket vagy vu-hsziákat. 2002-ben került a mozikba a Hős című alkotás, a kínai filmtörténelem legdrágább filmje. Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. A filmben Li egy névtelen harcost alakít, aki jutalmat kér a császártól három bérgyilkos megöléséért, akik az uralkodó életére törtek.

2006-ban, a Félelem nélkül bemutatóján meglepő kijelentést tett: ezt a filmet a „hattyúdalának” szánta, és kijelentette, hogy nem forgat többé epikus harcművészfilmeket, ami nem azt jelenti, hogy többé nem készít akciófilmet, csupán azt, hogy a harcművészet lelkét, igazi filozófiáját megjelenítő alkotások közül ez lesz számára az utolsó. A film Huo Jüan-csia kínai harcművész életét dolgozza fel, és Li úgy érezte, a film személyes jellegű a számára, mert a saját életfilozófiáját is közvetíti. A kritikusok elismerően nyilatkoztak nemcsak a harcjelenetekről, de Li színészi játékáról is.

2007-ben a Keleti szél című történelmi háborús filmben drámai szerepet kapott, s bár harcművészet nem szerepel a filmben, Li mégis harcol: egy hadurat alakít, akit eleinte a jó szándék vezérel, ám egy tiltott szerelem és a hatalomvágy megrészegíti és végül meggyilkolja fogadott testvérét. A film a negatív kritikák ellenére 15 díjat nyert, köztük a Hong Kong Film Awards legjobb film és legjobb színész (Jet Li) díját; a díjátadó történetében először fordult elő, hogy egy harcművész-színész kapta a legjobb színésznek járó elismerést.
2010-ben az Ocean Heaven (Ocean Paradise) című kínai filmben teljes egészében drámai szerepet alakít: a filmben egyáltalán nincsenek akciójelenetek. Li egy akváriumban dolgozó egyszerű férfit játszik, aki egyedül neveli felnőtt, de autista fiát. Kétéves szünet után tért vissza a filmmel a vászonra, miután 2008 és 2010 között jótékonysági munkájára koncentrált.

2010 októberében, Pekingben kezdte forgatni a The Flying Swords of Dragon Gate elnevezésű produkciót, mely az 1992-es Dragon Inn című vuhsziához kapcsolódik, de nem remake.

2011 szeptemberében került a kínai mozikba a A szerzetes és a fehér kígyó című filmje, mely egy kínai legendán alapszik. A filmben az Ocean Heaven-beli partnere, Ven Csang is szerepel.
2012-ben az The Expendables – A feláldozhatók 2. című Stallone-filmben játszott, majd elfogadta a meghívást a folytatásra is.
2013-ban A törvény haragja és a The Expendables – A feláldozhatók 3. című filmekben tűnik fel, majd hosszas kihagyás után 2016-ban látjuk újra a Feng shen bang című filmben.

2004-ben a való életben is szembenézett a halállal, a Maldív-szigeteken nyaralt családjával, amikor a cunami elöntötte a szigetet. Li két kislányát mentette, majdnem megfulladtak. A katasztrófát követő híradások némelyike a színész haláláról számolt be. Akkor elhatározta, hogy alapítványt hoz létre, mely katasztrófahelyzetekben segítené a rászorulókat. A One Foundation végül 2007-ben jött létre, négy fő területen tevékenykedik: katasztrófasegélyezés, környezetvédelem, egészségügy és oktatás. Az alapítvány szoros együttműködésben dolgozik a Nemzetközi Vöröskereszttel, melynek Jet Li a nagykövete is. Az alapítvány szlogenje: „1 ember + 1 dollár + 1 hónap = 1 nagy család”. Az alapítvány számos sikeres adománygyűjtő akciót szervezett, a 2008-as szecsuani földrengés áldozatainak megsegítésére például 13,7 millió dollárt gyűjtöttek össze. Az alapítvány nem csak Kínában, de a világ bármely táján segít katasztrófahelyzetben. A One Foundation partnerei közé tartozik a Microsoft, a Disney, az MSN Live, a Versace, a Peugeot, a Google és az NBA szervezete is.

A tibeti buddhizmus követője, szellemi vezetője Lho Kun-szang a kagyü iskola drikung kagyü vonalából.

1987-ben feleségül vette Huang Csiu-jent, aki a pekingi vusuiskolában volt a csapattársa, 1990-ben azonban elváltak. Két lányuk született, Sze és Tajmi. Li 1999-ben újranősült, Nina Li-cse színésznőt vette el, akitől két lánya született, Jane (2000) és Jada (2002).

Szabadidejében szeret tollaslabdázni, pingpongozni, röplabdázni és kerékpározni, olvasni és meditálni; különlegesség, hogy tibeti imafüzéreket gyűjt. Saját bevallása szerint sosem unatkozik.

2007-ben az Enterbay exkluzív babakollekciót készített Jet Li Félelem nélkül című filmje alapján.

2009-ben az Adidas-szal közösen kifejlesztett egy új fitneszprogramot, melynek a vucsi nevet adta. A program a kungfu, a jóga és a pilatestorna keveréke, és az Adidas speciális tréningruhakészletet tervezett hozzá Li ötlete alapján, melynek darabjai a JL betűket is magukon viselik.

Hívő buddhistaként úgy véli, az élet nehézségein a vallási alapokon nyugvó filozófiák képesek átsegíteni az embert. A hírnévről úgy véli, olyasmi, ami felett nincs hatalma, így nem foglalkozik vele.

Li szerint minden, amit valaha is mondani akart a világnak, fellelhető három filmjében: a Hősben, a Félelem nélkülben és A nyakörvben. A színész úgy gondolja, a Hős üzenete, hogy a személyes szenvedés nem bír olyan jelentőséggel, mint egy nemzet szenvedése. A nyakörv megmutatja, hogy az erőszak semmire sem megoldás, míg a Félelem nélkül a személyes fejlődésről szól, egy férfiról, aki rádöbben, hogy a legnagyobb ellensége saját maga. Li szerint a legnagyobb fegyver a mosoly és a legnagyobb erő a szeretet.

2010-ben a Nemzetközi Vususzövetség és a Kínai Vususzövetség hivatalos nagykövete volt.
 

Feng shen bang (2016) - Jiang
The Expendables - A feláldozhatók 3. (2013) - Yin Yang
A törvény haragja (2013) - Huang Feihong
The Expendables - A feláldozhatók 2. (2012) - Yin Yang
A Sárkánykapu repülő kardjai (2011) - Zhao Huai'an
A szerzetes és a fehér kígyó (2011) - Abott Fahai
The Expendables - A feláldozhatók (2010) - Yin Yang
Hai yang tian tang (2010) - Wang Xingchang
Jian guo da ye (2009) - Chen Shaokuan
A múmia - A sárkánycsászár sírja (2008) - A császár
A tiltott királyság (2008) - The Monkey King / The Silent Monk
Keleti szél (2007) - General Pang Qingyun
War (2007) - Rogue
A küzdelem útja (2006) - Huo Yuanjia
A nyakörv (2005) - Danny
Bölcsőd lesz a koporsód (2003) - Su
Hős (2002) - Nameless
Az egyetlen (2001) - Gabe Law / Gabriel Yulaw / Lawless
A sárkány csókja (2001) - Liu Jian
Öld meg Rómeót! (2000) - Han Sing
Halálos fegyver 4 (1998) - Wah Sing Ku
Gyilkos félállásban (1998) - Fu
Volt egyszer egy Kína 6. (1997) - Wong Fei-Hung
Fekete Maszk (1996) - Tsui Chik / Black Mask
Dr. Wai, a láda szelleme (1996) - Chow Si Kit
Kockázati tényező (1995) - Kit Li
Az igazságosztó (1995) - Kung Wei
A legenda ökle (1994) - Chen Zhen
A kínai testőr (1994) - Allan Hui Ching Yeung / John Chang
A vörös sárkány legendája (1994) - Hung Hei Kwun
A gonosz papjai (1993) - Chang Mo Kei
A sárkány árnyéka (1993) - Junbao
Vastigris 2. (1993) - Fong Sai Yuk
Acélkarmok (1993) - Wong Fei-Hung
Vastigris (1993) - Fong Sai Yuk
Volt egyszer egy Kína 3. (1993) - Wong Fei-Hung
Mesterek (1992) - Jet
Volt egyszer egy Kína 2. (1992) - Wong Fei-Hung
A kard mestere 2. (1992) - Ling Wu Chung
Volt egyszer egy Kína (1991) - Wong Fei Hung
Kung-fu sárkány (1989) - Jimmy Lee
A bosszú harcosa (1986) - Jet
Shaolin harcművészet (1986) - Zhi Ming
Shaolin templom 2. (1984) - San Lung
Shaolin templom (1982) - Chieh Yuan

Utolsó frissítés: 2017.10.08. 13:01 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace