Starity

Richard Marx

Richard Marx Richard Marx nemzetisége 7754. 23rajongó 3vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 100%
  • stílus: 100%
  • szimpátia: 100%

Richard Marx életrajza

Richard Noel Marx amerikai énekes, zenész, dalszerző és producer 1963. szeptember 16-án született Chicago-ban, az énekesnő Ruth (született Guildoo) és a jazz zenész Richard H. "Dick" Marx egyetlen gyermekeként.
Három féltestvére van az apja előző házasságából.

Zenei karrierje ötéves korában kezdődött, amikor az apja által írt reklámdalokat énekelte olyan cégek számára, mint az Arm & Hammer, Ken-L Ration] és a Nestlé Crunch.
17 évesen az egyik demokazettája Lionel Richie kezébe került, akinek megtetszett az anyag és Los Angelesbe hívta. Miután leérettségizett a North Shore Country Day School-ban, elfogadta a meghívást és meglátogatta a híres énekest Los Angelesben. Richie éppen az első szólóalbumát készítette és a fiatal Richard énekelte fel a háttérvokálokat (nemcsak ezen, hanem Richie következő albumán is).
Szorgalmasan dolgozott, olyan világsztárok háttérénekese lett, mint Madonna, Whitney Houston, Kenny Rogers és Luther Vandross, közben dalokat írt.
Egy apró szerepben még a televízióban is feltűnt, a Coach Of The Year, című filmben.
1984-ben, amikor Kenny Rogers-szel dolgozott, írt neki néhány dalt ("Crazy", "What About Me?"), amelyeket Rogers felénekelt és hatalmas sikert aratott.
Ezután Richard a Chicago nevű zenekarnak és az R&B énekesnek, Freddie Jacksonnek írt dalokat.
Emellett a saját karrierjén is lelkesen dolgozott, és akkor sem adta fel, amikor minden hollywoodi stúdió elutasította. Végül négy évvel azután, hogy L.A.-be költözött, felfigyelt rá az EMI/Manhattan Records elnöke, Bruce Lundvall, és lemezszerződést kínált neki.

Debütáló albuma, a Richard Marx, 1987 júniusában jelent meg. Négy millió példányban kelt el és mind a négy kislemez ("Don't Mean Nothing", "Should’ve Known Better" "Endless Summer Nights" "Hold On to the Nights") bejutott az első három legjobb közé a slágerlistákon - ezzel Richard lett az első férfi szólóénekes, akinek a debütáló albumáról minden kislemeze toplistás lett. 14 hónapos turnéval folytatta az évet.
1988-ban Grammy-díjra jelölték a legjobb rockénekes kategóriában a "Don’t Mean Nothing" című daláért.

1989 májusában megjelent a Repeat Offender című albuma, még nagyobb sikerrel. Néhány hónap alatt háromszoros platinalemez lett belőle, és csak az USA-ban 5 milliót adtak el belőle. Olyan slágerek születtek rajta, mint a "Satisfied" "Right Here Waiting," "Angelia" "Children of the Night" - ez utóbbi a los angelesi, otthonról elszökött gyerekekről szólt és az eladásból származó bevétel jótékony célra folyt be.
Richard világkörüli turnéra indult, melynek során bejárta Európát, Ázsiát, Ausztráliát, Kanadát és az USA-t. Az a megtiszteltetés érte, hogy Londonban a Royal Albert Hall-ban léphetett fel és a Berlini Falnál előadta a Beatles Help című klasszikusát.
1990-ben ismét Grammy-jelölést kapott a "Right Here Waiting" daláért.

1991-ben a Rush Street című albuma jelent meg, amely szintén hatalmas slágereket tartalmazott ("Keep Coming Back", "Hazard" "Take This Heart" "Chains Around My Heart") és gyorsan platinastátuszt ért el. Ezen a lemezen olyan sztárok vendégszerepeltek, mint Luther Vandross és Billy Joel.

1994-ben Richard a családjával visszaköltözött Chicago-ba. Ott készítette el Paid Vacation című (újabb platina) albumát, olyan sikerdalokkal, mint a "Now and Forever" és a "The Way She Loves Me".

1997-ben újabb albumot jelentett meg: a Flesh and Bone 250 000 példányban kelt el az USA-ban, az "Until I Find You Again" pedig hét országban lett listavezető.
Ugyanebben az évben válogatásalbuma is megjelent, Greatest Hits címmel - következő évben Ázsiában jelent meg az album, két bónusz dallal ( "Slipping Away" "Thanks To You").

2000-ben új albummal jelentkezett: a Days in Avalon már a Signal 21 Records kiadásában jelent meg, amit Richard és a Blood, Sweat & Tears korábbi dobosa, Bobby Colomby alapított. Az album az USA-ban mérsékelt, Ázsiában és Ausztráliában nagy sikert aratott, a címadó dal 12 hetet töltött a Top 30-ban.

2004-ben Richard a korábbi lemezcégével kötött új szerződést, majd kiadta a My Own Best Enemy című albumát. Két világsiker született rajta: "When You're Gone" és "Ready to Fly."

A 46th Grammy Awards-on Grammy-díjat nyert a Luther Vandross-nak írt, "Dance with My Father" című dala, amit az Év Dalának választottak. Később Celine Dion-t kísérte zongorán, aki elénekelte a díjnyertes dalt - az egészségi okokból távol levő Vandross helyett.

2008-ban a Vertical Horizon énekesével, Matt Scannell-lel készített albumot Duo címmel. Saját és a Vertical Horizon néhány slágerét vették fel akusztikus formában, valamint együtt írták az "Always on Your Mind" című dalt. Az album nem került kereskedelmi forgalomba, csak Richard weblapjáról lehetett letölteni.
Itt jelentek meg október 31-én az "Emotional Remains" és "Sundown" című albumok is - az előbbin szerepelt a "Through My Veins" című dal, amit Richard 1997-ben elhunyt édesapja emlékére írt.

2010 márciusában egy akusztikus koncertalbumot, a Stories To Tell-t adta ki, amelynek amerikai változata egy évvel később érkezett meg.
2011. május 3-án a Curran Theater (San Francisco) színpadán jelent meg Hugh Jackman rejtélyes vendégeként - együtt énekelték el a "Right Here Waiting" című dalt.
2011. november 1-én öt karácsonyi dalt énekelt fel a The Christmas EP című albumára, majd 2012. októberében újabb karácsonyi albummal jelentkezett, Christmas Spirit címmel - mindkettő nagy sikert aratott a slágerlistákon is.
2014. július 8-án megjelent tizenegyedik stúdióalbuma, a Beautiful Goodbye. Ugyanebben az évben egy kisebb szerepet vállalt a Back in the Day című filmben.
2016-ban az új albumán dolgozott, eközben egy ausztráliai turnéra is időt szakított.
2020 februárjára ígérte Limitless című albimának megjelenését. 

Magánélete:

1989. január 8-án feleségül vette a színésznő/énekesnő/táncosnő Cynthia Rhodes-t, akivel a Staying Alive című film forgatásán találkoztak 1982-ben és aki a főszerepet játszotta Richard "Don't Mean Nothing" című dalához készített videoklipjében.
Három gyermekük született: Brandon (1990), Lucas (1992), Jesse (1994).
A család Chicago-ban élt, egészen 2014. áprilisáig, amikor a pár 25 év házasság után elvált.
2015. december 23-án feleségül vette Daisy Fuentes-t Aspenben, Colorado államban.
Richard jelenleg Los Angelesben él.

Érdekességek:

Zenei karrierje mellett rendszeresen támogatott és támogat számtalan jótékonysági alapítványt.

2014 Back in the Day - szomszéd
1980 Coach of the Year (TV film) 

Stúdióalbumok

Richard Marx (1987)
Repeat Offender (1989)
Rush Street (1991)
Paid Vacation (1994)
Flesh and Bone (1997)
Days in Avalon (2000)
My Own Best Enemy (2004)
Emotional Remains (2008)
Sundown (2008)
Christmas Spirit (2012)
Beautiful Goodbye (2014)

Válogatásalbumok

Ballads (1994)
Greatest Hits (1997)
The Best of Richard Marx (2000)
The Essential Richard Marx (2000)
Timeline (2000)
Duo (2008)
Stories to Tell (2010)
Hits & Ballads (2010)
Inside My Head (2012)
Seven & Seven (2012)
Now And Forever: The Ballads (2014)

Utolsó frissítés: 2020.07.19. 19:07 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace